Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Santi Mina, Real Sociedads examensprov och lite futsal

Har vigt veckan åt futsal. Ja, ni vet, inte inomhusfotboll som bara spelas utan diverse regler utan futsal. Fyrasekundersregeln, tiometersstraffar och hela faderullan.

Har närmare bestämt varit i Uddevalla och kommenterat SM-slutspelet som avgjordes i helgen. Riktigt kul, även om man är lagom mör i skallen efter drygt 16 timmar kommentering.

Lyckades dock bara säga Spartak Moskva om Spartak Örebro en gång. Och jag har nog hört Samir & Viktors låt från Melodifestivalen 491 gånger, minst, den här helgen. Den gick på högvarv under varenda lilla spelavbrott.

Hade jag delat ut pris till turneringens bäste spelare på herrsidan hade Héctor Maravilla fått priset från IFK Uddevalla. Motivering överflödig förstås. Världsklass på det högst Spanien-influerade namnet.

***

Med helgens bravader i åtanke har det därför blivit dåligt med riktig fotboll. Den som spelas utomhus. Och framför allt den som spelas i Spanien.

Men efter en timme läsande och betraktande av höjdpunkter samt sista timmen av Atlético-Villarreal – typiskt att man lyckas se matchen där det händer absolut minst – går det ändå konstatera en hel del.

John Guidetti fortsätter att gå som tåget. Vilket 2016 han har haft så här långt. Stående ovationer av Balaídos-publiken efter två nya fullträffar i ligaspelet. Elfte totalt under säsongen – det är ett riktigt bra facit för en spelare som bara startat regelbundet den senaste månaden.

Barcelona fortsätter vinna och stjärntrion gör alla mål. Det var snärjigt mot Las Palmas, men en uddamålsseger betyder lika mycket tre poäng som en 6-1-seger mot Celta Vigo.

Real Madrid tappade, för andra gången under säsongen, poäng mot Málaga. Efter en mållös match på Bernabéu i höstas fick Madrid-laget bara 1-1 under söndagen. Ett inte helt otippat resultat då Málaga dels brukar störa giganten från huvudstaden, men också med Real Madrids CL-fight mot Roma i åtanke som säkerligen inneburit en del slitna och trötta ben.

Då Atlético aldrig fick hål på Villarreal (fortsätter imponeras av Eric Bailly varje gång han får chansen, han har allt för att bli något enormt stort) vill det till ett miraklen för att ligatiteln inte hamnar i Katalonien igen.

***

Gary Neville + Valencia = sant? I alla fall den senaste veckan. Tre raka segrar. Det sitter fortfarande långt inne i ligaspelet, men sex poäng var skickade som ett lyckobrev på posten och med 6-0-viktorian mot Rapid Wien från veckans Europa League bör självförtroendet i truppen vara på uppåtgående.

Framför allt är det en spelare som har utmärkt sig: Santi Mina. I torsdagens Europa League-match mot Rapid Wien gjorde han sitt livs match. Ja, den var bättre än när han blev känd i hela Spanien över en natt efter att ha tryckt dit fyra bollar mot Rayo Vallecano för Celta Vigo i april 2015.

Löpningarna, visionen, tillslaget, tajmingen. Hans första halvlek mot Rapid Wien var snudd på perfektion när det handlar om effektivitet. Två mål och tre assist.

Och under söndagen kom han in från bänken – fråga Gary Neville varför han inte startade – och stötte in Valencias 2-0-mål på tilläggstid vilket i slutändan blev högst avgörande då Granada reducerade kort därpå.

Kommer det just den här vara veckan vi blickar tillbaka mot när vi diskuterar när Santi Mina tog det stora klivet från vanvettig talang till en stor spelare om några år? Jag tror det kan vara det.

Dags för Gary Neville att starta honom även i ligaspelet.

***

Vad händer med Leandro Damião? Har han kommit till Europa, efter många om om men, för att inte kriga till sig en plats i Real Betis matchtrupp?

Hela övergången känns för tillfället som en gåta.

***

Efter två ruskigt imponerande insatser för det “nya” Real Sociedad, med en produktiv Jonathas och en aktiv Carlos Vela, väntade examensprovet i helgens baskderby mot Athletic.

Och visst. På San Mamés, i Bilbao, skulle man roffa åt sig hela kakan själv. Och då var det förstås en pånyttfödd Jonathas som avgjorde tillställningen med ett drömmål bara en kvart in i matchen.

Real Sociedad är uppe på övre halvan nu. Två poäng bakom Athletic, och bara ytterligare en pinne till Eibar som i nuläget har beslag på den sista Europa-platsen.

La Real har ett alldeles för bra lag för att inte blanda sig i Europa-striden. Synd att det tog 22 omgångar innan laget började bevisa det.

***

Vilka som vann futsal-SM? Lindahl FF på damsidan, IFK Göteborg på herrsidan.

Men Héctor Maravilla hade fortfarande helgens läckraste namn. Nummer tio, förstås. Dirigent där bak. Styrde och ställde. Säregen spelstil, säreget tillslag. Lite irriterad då och då, både på med- och motspelare.

Helt enkelt Héctor Maravilla. Vilket namn.

Publicerad 2016-02-21 kl 23:14

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons