Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ett nytt Real Madrid-namn har tänts på fotbollskartan

Pinthorp

När underbarnet Martin Ødegaard äntrade Santiago Bernabéus gräsmatta den 23 maj förra året blev han Real Madrids yngste debutant någonsin med sina blott 16 år och 157 dagar. Helt osannolikt i sig, när man tänker efter.

Och att klubbens största prestigevärvning när det gäller spelare utanför A-truppen skulle debutera redan första säsongen var förstås skrivet i sten. Han gjorde förvisso ett tidigt avtryck i reservlaget Real Madrid Castilla – men mycket politik spelade in när han möttes av applåderna på Bernabéu den där majdagen.

Ut klev Cristiano Ronaldo. In klev Martin Ødegaard. Och historia skrevs.

Jag skulle aldrig någonsin påstå att den norska pojken inte har talang. Efter att ha sett honom såväl i landslaget (där han rent tekniskt ofta är på en egen nivå, det såg vi inte minst mot Sverige) och i Real Madrid Castilla råder det inga tveksamheter om hans enorma potential.

Annons

Vissa trodde säkerligen att han skulle fått fler chanser i A-laget redan vid det här laget, men grabben är 17 år, tränar kontinuerligt under Zinedine Zidanes styre och får sina matcher med Castilla.

Pratar vi råtalang är han otvivelaktigt en av klubbens mest intressanta spelare för framtiden. Sedan gäller det att ha lite tur med tränare, tajming och lyckas undvika skador för att nå hela vägen upp till toppen.

Men nog om Martin Ødegaard, för det här inlägget är tänkt att handla om någon helt annan. Medan norrmannen trots allt haft det upp och ned i Real Madrid är det en annan spelare, som är ett år äldre, vars senaste 14 månader varit sensationellt bra.

Borja Mayoral har hunnit göra debut för Castilla (där han i snudd på har snittat ett mål varannan match), vinna skytteligan när Spanien vann U19-EM och därtill A-lagsdebutera i en ligamatch mot Las Palmas.

Annons

Men allt kulminerade under onsdagskvällen. I skadade Karim Benzemas frånvaro gav Zidane förtroendet till 18-åringen som spjutspets i Real Madrids anfall när laget gästade Levante.

90 minuter senare kunde Madrid räkna hem en 3-1-viktoria och Borja Mayoral – i sin första start – var en av målskyttarna.

Zinedine Zidane har beskrivit honom som en “anfallare vars rörelsemönster håller skyhög kvalité och som inte behöver mer än ett skottläge för att göra mål”. Hans förebild är Raúl González Blanco.

Och nu har han presenterat sig även på den här nivån.

– När jag hörde att jag skulle starta blev jag extremt exalterad. Jag är här för att kämpa om min plats. Den här dagen kommer jag minnas för evigt och jag kommer behålla tröjan som ett minne från min första start och jag tillägnar målet till min familj, sa Borja Mayoral efter matchen.

Annons

Jag påstår inte att Borja Mayoral är ett större råämne än Martin Ødegaard. Båda har hur mycket potential som helst, och har helt olika karaktärsdrag och positioner. Men att som 18-åring starta – och göra mål – för Real Madrid i en viktig ligamatch är ingenting man skojar bort och slår betydligt högre än Ødegaards debut förra säsongen.

Det tar förstås inte bort någonting från Martin Ødegaard. Men det norska underbarnet känner ni redan till. Borja Mayoral är bara ännu ett namn som nu har tänts på fotbollskartan.

Han kan mycket väl vara nästa anfallsstjärna som kommit fram i Real Madrid.

Publicerad 2016-03-03 00:52

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto