Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Fiaskot är ett faktum – Valencia måste rekonstruera

Levante-Valencia 1-0.

Valencia i misär. Gör sin sämsta säsong på över tio år sett till budget, ambition och förväntningar. Och mycket mer pinsamt för klubben blir det inte att se lillebror segra i stadsderbyt.

Just nu är laget på plats tolv i tabellen. Målet inför säsongen var att om inte bryta sig in i toppstriden så i alla fall närma sig trion. I nuläget är har serieledaren Barcelona 41 poäng mer än Valencia. Det är alltså sju poäng fler än vad Valencia ens har tagit under säsongen.

Smaka på den. Känn in det och försök förstå hur en klubb som spenderade över en miljard inför säsongen mår och känner sig.

ANNONS

Även om Gary Neville må sitta kvar säsongen ut har dödsstöten kommit för längesen. Han blir inte långvarig i klubben. Till sommaren kommer en ny tränare ta över rodret.

Men problemen är mycket större än så. Valencia behöver en ledare. En vinnarkaraktär. En röst utåt.

Någon som inte bara talar i klyschor och praktiserar mycket snack och liten verkstad bäst av alla – utan någon som är genuin, öppen och engagerad. Valencia har saknat ex-presidenten Amadeo Salvo mer och mer för varje sekund sedan han försvann från sin maktposition. En person som gör allting, från minsta till största detalj, för klubbens bästa och inte för sin egen vinning.

Sedan Salvo klev åt sidan – även om det var långt ifrån vad han innerst inne själv ville – har Valencia saknat en liknande karaktär. En talesman som supportrarna och folket i staden förstår och litar på. Och framför allt har en stark tro till.

ANNONS

I dagsläget är det ingenting att skopa under mattan att Valencias beslutsfattande som klubb den senaste tiden varit mestadels bedrövliga. En stor budget finns, men spelarköpen har generellt sett varit fatala misslyckanden. För att inte tala om tränarcirkusen.

Att Gary Neville anställdes som Nunos ersättare är så mycket svågerpolitik det kan bli. Peter Lim, miljardären som har investerat stora pengar i Valencia, har ett annat projekt tillsammans med bröderna Neville – Salford City. Ett enkelt val. Men högst svårbegripligt och samtidigt väldigt chansartat då Neville aldrig tidigare haft ett tränarjobb.

Noll koll på språket, kulturen och förmodligen alldeles för dålig kännedom om laget på förhand. Det var ämnat för att misslyckas.

Likaväl som Valencia behöver en högre röst som för talan utåt behöver klubben en huvudtränare som känner till kulturen och historian i klubben. Att plocka in en gammal ikon behöver inte alltid vara det rätta beslutet – den vägen har Valencia redan testat på och körde då rakt ner i diket.

ANNONS

Men det måste vara en karaktär som kan få hela klubben på sin sida. Alltifrån de högsta hönsen med stålarna, supportrarna och inte minst spelarna. Det är smått bisarrt att ett så bra lag på pappret kan se så dåligt ut i praktiken. Allt är givetvis inte tränarnas fel, spelarna måste också ta ett ansvar. Men det gäller att det finns en tro på vad som ska praktiseras och en tydlig idé om hur det ska genomföras.

Potentialen är fortfarande enorm i Valencia. Men inget piano är självspelande. Det måste finnas personer som drar i trådarna och gör det på rätt sätt.

Gary Neville är inte svaret. Och gapet efter Amadeo Salvo är som ett stort svart hål.

Min gissning är att Valencia åker ur Europa League-spelet i veckan mot Athletic, och precis lyckas parkera på övre halvan av tabellen i ligan.

Fiaskot är redan ett faktum. Det kan egentligen bara bli värre. Nu måste klubben rekonstruera och komma på fötter. Precis alla förutsättningar för att bli den stormakt som den en gång var finns. Allt är där. Nu gäller det bara att göra om och göra rätt.

ANNONS

Nya tag nästa säsong. Med rätt personer kan det gå snabbare än blixten innan Valencia åter är i Champions League men då inte bara för att titta på och tappa en slutspelsplats till belgiska Gent. Titta bara hur fort det har gått för Atlético de Madrid att etablera sig i toppen. Men vägen är lång och det gäller att komma in på rätt köl redan nu – att avsluta snyggt och kliva in till nästa säsong med en bra känsla.

Helst utan någon engelsman på bänken och med en genuin sportslig ledning.

***

Que golazo de Yehven Konoplyanka!

Ukrainaren har vuxit successivt i Sevilla och jag tror han kommer explodera på allvar nästa säsong. Otrolig spelare i sina stunder.

En annan som bjöd på en och annan delikatess mellan Sevilla-Villarreal var Adrián López. Sedan första tiden i Atlético har spanjoren har extremt svårt att hitta formen. Men efter två tuffa sista år under Diego Simeone och en tämligen blek säsong i Porto är han åter i Spanien och nu kommit på banan i Villarreal.

ANNONS

Får han bukt med skador och kan ta sina chanser finns där inne en riktigt bra spelare.

***

Lionel Messi spelar på en egen nivå. Han kan missa straffar till höger och vänster – men det spelar ingen roll.

Sagolik form på argentinaren just nu. Ingen är i närheten.

***

Klart att Guiseppe Rossi skulle sänka Valencia, för övrigt. Den gamle Villarreal-anfallaren har sett het ut under sina första veckor i Levante och fortsätter han så här lär han spela fotboll mer regelbundet på El Madrigal från och med hösten.

Och dom gula ubåtarna från norr har förstås ingenting emot att Valencia tvålas dit och att Rossi är en avgörande faktor.

Publicerad 2016-03-13 kl 20:34

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto