Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Atleti förblir en mardrömslott – en generationsväxling till trots

Jag kan tänka mig att Manzanares-floden höll på att svämma över som en effekt av ljudvolymen, mullret och glädjeskriken som utspelade sig på Vicente Calderón när Juanfran precis slagit in den avgörande straffen.

Atlético-spelarna bildade en glädjehög. Och Diego Simeone – som med sitt engagemang, sin frenesi och sin ständiga hunger i princip framkallat en elektrisk stämning under straffläggningen på egen hand – tog givetvis ett segervarv runt planen.

Atleti gjorde det igen. Laget är klart för kvartsfinal i Champions League för tredje året i följd. Och för andra gången i rad efter ett dramatiskt straffavgörande.

ANNONS

Den här gången var det ingen Jan Oblak som stod i avgörandets centrum, utan en veteran som klev fram och prickade in 8-7-straffen för Madrid-laget. Ingen är värd framgången och den lyckan mer än Juanfran. 31-åringen har haft en udda och tämligen krokig fotbollskarriär som tidigt tog sin början i Real Madrids ungdomsakademi. Det blev ett halvt dussin matcher i A-laget följd av en fin låneperiod i Espanyol, innan han drog vidare till Osasuna där han hade många fina säsonger mellan åren 2006-2011.

Vid den tidpunkten var Juanfran fortfarande yttermittfältare. Knappast lämpad för någon av de största klubbarna, men en spelare som stundtals kunde glänsa i Osasuna.

När sedan Atlético behövde bredda truppen vintern 2011 kontaktades Juanfran och affären roddes snabbt i hamn. Han hade svårt att ta en ordinarie tröja till en början, men när skadorna började dugga tätt dök chansen upp – som högerback.

Resten är historia.

Därefter har Juanfran varit en given del av Diego Simeones startelva. En spelare att lita på, en viktig kugge i omklädningsrummet, en förebild för de yngre förmågorna och en lojal stöttepelare som valt bort de större lönekuverten som erbjudits från andra klubbar.

ANNONS

I dag tillhör han en av världens absolut främsta högerbackar – även om han i mångt och mycket fortfarande är underskattad.

Men det här inlägget är inte tänkt att bara handla om Juanfran och veteranerna i Atlético Madrid. Allihop tog sitt ansvar i returen mot PSV. Från Diego Godín som ledaren i backlinjen, kapten Gabi på det centrala fältet och en pigg injektion i form av Fernando Torres i andra halvlek.

Atlético hade inte klarat sig utan de rutinerade spelarna. Inte i sådana här sammanhang. Då lyser de klarare än någonsin och behövs mest av allt.

Men det som är slående är hur Atlético lyckats genomföra något extraordinärt under den senaste tvåårsperioden som fortfarande gått under radarn för den stora massan: en generationsväxling.

För ett par år sedan var snittåldern i startelvan närmare 30. I dagsläget är den nästan fem år yngre – och det har knappast påverkat resultaten.

De senaste matcherna har Atlético haft en snittålder på strax över 25 år. Och då är capitán Gabi (32), Diego Godín (30) samt Juanfran (31) & Filipe Luís (30) givna inslag i laget.

ANNONS

Under hela förlängningen mot PSV – precis som under 90 minuter på Mestalla för ett par veckor sedan – bildade José María Giménez (21 år) och Lucas Hernández (20) mittlås. Det är extremt ungt för att vara på den här nivån. Atlético fortsätter ändå vara Europas mest framgångsrika lag defensivt.

Klubbens projekt under Diego Simeone – som för ett år sedan förlängde till 2020 – är mäkta imponerande och intressant. Parallellt med framgångarna på fotbollsplanen och påfyllanden av titlar i troféskåpet har Simeone och hans tränarstab planerat och strukturerat upp en plan som sträcker sig många år framåt i tiden.

Vissa har lånats ut för att få tillräckligt med speltid (Saúl Ñíguez/Óliver Torres), medan vissa har varit kvar i klubben för att formas under Simeones vingar, lära sig spelsystemets grunder och komma in i hela filosofin. José María Giménez är det bästa exemplet. Ángel Correa och Lucas Hernández två andra, där samtliga sakta men säkert fått sina chanser.

Jag fick frågan så sent som under tisdagen om Simeone har fått ut maximalt av Atlético Madrid. Kan laget upprepa en CL-final? Har musten inte redan sugits ur laget? Finns det verkligen mer att ge?

ANNONS

Personligen tror jag det är precis tvärtom. Vi har fortfarande inte sett den bästa versionen av Simeones lagbygge. Projektet fram till 2020 (det kan givetvis sträcka sig längre än så) grundar sig i att peaken inte ligger en vecka framåt i tiden. Det som är imponerande å det grövsta är att laget fortsatt är konkurrenskraftigt på flera fronter trots den generationsväxling som varit nödvändig att genomföras, både ur ett sportsligt och ett ekonomiskt perspektiv.

Många ur den yngre generationen har redan tagit för sig och är vitala för dagens Atlético. Ett par av morgondagens stjärnor håller fortfarande på att skolas in.

Matías Kranevitter som handplockades från River Plate och anslöt i januari har redan hunnit spela Madrid-derby och nu även göra Champions League-debut i ett ytterst prekärt läge. Lucas Hernández har visat nerver av stål de tillfällen han har fått chansen – trots lång möda och oändligt med tid på bänken och läktaren under säsongen. Ángel Correa är den offensiva yngling som har störst potential att bli en världsstjärna och har redan visat prov på sin briljans. Frågan är om Luciano Vietto så småningom väljer att följa samma spår.

ANNONS

Klart är oavsett vilket att Atlético är klart för CL-kvartsfinal för tredje året i följd. En En stor bedrift som slår fast att klubben etablerat sig som en av Europas starkaste. En handfull av veteranerna är fortfarande kvar, men i övrigt är det ett nytt, ungt och fräscht Atlético som vi har fått bekanta oss med den senaste tiden. Disciplinen, organisationen och spelfilosofin är fortfarande densamma. Tacka Diego Simeone för det.

Och som man pratar om i fotbollens värld. Anfall vinner matcher, defensiv vinner titlar. Bara ett mål framåt på de sex senaste slutspelsmatcherna i Champions League imponerar föga. Men har man en benhård defensiv kan det bära långt likväl.

Det här är inget färdigt Atlético. Ge det ett par år till, så kommer laget högst troligt ha ytterligare en nivå i sig.

Men att räkna bort laget med Europas bästa defensiv är ett vågat kort att spela. Atlético är och förblir en mardrömslott för samtliga lag på fredag – en generationsväxling till trots.

Publicerad 2016-03-16 kl 02:09

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto