Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Costa, Morata, Alcácer – eller kanske Aduriz?

Ja, det är frågan som många ställer sig inför Spaniens kommande EM-äventyr. Vem ska agera spjutspets och i primära fall göra målen?

Det finns oändligt med alternativ – men inget självklart svar. Går man på form borde Eibars guldgosse Borja Bastón, som gjorde mål nummer 17 i La Liga den gångna helgen, vara en het kandidat. Men att han ratas av Vicente del Bosque i den här landslagssamlingen där träningsmatcher mot Italien och Rumänien står runt hörnet ger en fingervisning om att han är bortprioriterad.

Skulle Borja blivit uttagen till den här samtlingen hade det varit en skräll i sig, framfarten i klubblaget till trots. Nu är chansen minimal att han tar sig till Frankrike i sommar.

ANNONS

I stället har del Bosque en del andra alternativ att fundera över. Generationsväxlingen på den spanska anfallssidan har varit i full rulle i ett par år nu. Fernando Torres, Álvaro Negredo och Fernando Llorente har bytts ut mot betydligt yngre förmågor – men ingen har gjutits fast som ett självklart val.

Diego Costa startade den senaste träningsmatchen (även den enda sedan EM-kvalet avslutades då den tilltänkta matchen mot Belgien cancellerades på grund av säkerhetsskäl) mot England men har haft svårt att prestera i landslaget. Nu är han petad helt och hållet från truppen.

Jag förstår det beslutet. Och hade jag varit boss hade jag gjort precis likadant. Läget var annorlunda inför VM för två år sedan då Costa precis hade blivit spelklar för Spanien och hade en majestätisk säsong i Atlético i ryggen. Då suktade La Roja efter en kvalitativ “nia” och gav Costa ett väldigt stort förtroende trots att han aldrig levde upp till förväntningarna.

ANNONS

Och med de högst halvdana prestationerna i Chelsea den här säsongen i åtanke är det enkelt att begripa varför del Bosque ger sig på andra alternativ. Costa är långt ifrån given i dagsläget – inte ens i en EM-trupp, även om det säkerligen vill mycket till för att han skall petas när det väl kommer till kritan.

Nu står förbundskaptenen med tre renodlade kandidater till platsen som nia i de kommande träningsmatcherna. EM-kvalets främste målskytt (för Spaniens del) Paco Alcácer, en formstark Álvaro Morata som flög fram på Allianz Arena för bara några dagar sedan, och en 35-årig Aritz Aduriz som högst välförtjänt gör comeback i landslagsdressen.

Jag skulle påstå att det är väldigt jämnt strå och att den här samlingen kommer avgöra väldigt mycket för hur Spaniens anfallstrupp ser ut i EM.

Alla har sina favoriter, sina visioner och sina önskningar. Ingen hade blivit förvånad om del Bosque väljer att göra precis som i EM för snart fyra år sedan, det vill säga rata en renodlad anfallare helt och hållet och spela med en “falsk nia”. Då hette den spelaren Cesc Fàbregas. Att han går före någon av anfallarna i nuläget känns lika långsökt som att Fernando Torres gör landslagscomeback.

ANNONS

I min värld står Morata och Alcácer högst i hierarkin. De passar bäst in i det spelsätt som Spanien vill praktisera sin fotboll. Båda är smarta spelare, duktiga på att kombinera och hitta ytor både för sig själva och sina medspelare. Diego Costa är en annan spelartyp som ännu inte riktigt anpassat sig till spelfilosofin, och Aduriz känns mer som dagens svar på Llorente och en joker att kasta in om man vill ändra om i anfallsspelet och skicka in bollar i straffområdet.

Svaret på frågan lär inte vara definitivt förrän EM drar i gång. Men skulle äventyret dra i gång redan den här veckan tror jag valet hade fallit på Álvaro Morata. Insatsen han gjorde på Allianz mot Bayern var spektakulär och höll komplett världsklass-nivå. Det enda som saknas är slutprodukt, och kan han hitta tillbaka till målformen från debutsäsongen i Juventus har del Bosque en spelare av yppersta kvalité att förlita sig på längst fram i banan.

ANNONS

Efter att ha lett både U19-landslaget (2011) och U21-landslaget (2013) till EM-guld som skyttekung är väl det enda som saknas för att sluta cirkeln att Morata gör det samma på seniornivå.

Det är dags för den yngre generationen att slå sig in på allvar nu.

Resan har redan startat. Den här samlingen blir vital för alla spelare som står utanför en självskriven plats i truppen.

***

Även om det var en gyllene läge att såra Atlético efter lagets tuffa Champions League-drabbning mot PSV Eindhoven i veckan så tål det ändå att imponeras å det grövsta av Sporting Gijón som vände och vann mot Atleti i helgen.

Och är det enda laget bortsett från Barcelona som lyckats göra två mål mot Diego Simeones manskap i ligaspelet den här säsongen. Bara en sådan sak.

***

Grande Villarreal!

Apropå att imponeras, alltså. Vända underläge 0-2 mot Barcelona, oavsett hemmaplan eller ej, är vrålstarkt.

ANNONS

En annan diskussion värd att ta upp vid senare tillfälle är hur många matcher Jérémy Mathieu har kvar i Barça-tröjan efter sitt halvdana inhopp.

***

Hallå, vad händer med Las Palmas? Kanariefåglarna har kvittrat till som aldrig förr. Otrolig seger på Anoeta trots straffmiss tidigt i matchen gör att Las Palmas rycker ifrån en gnutta i bottenstriden och i kampen om ett nytt kontrakt.

Och Willian José, vilken andra hälft på säsongen. Sergio Araújo, superhjälten från förra säsongen och mannen som fixade avancemanget till La Liga, var tämligen ohotad etta som anfallare under hösten.

Efter nyår har Willian José sakta men säkert fått alltmer speltid i takt med Araújos formkurva pekat nedåt, och på sistone har han befäst sin plats som lagets nummer ett i anfallet.

Nytt mål i helgen innebar åttonde målet i ligaspelet. Inte så pjåkigt för en spelare som mestadels agerade inhoppare under hösten.

ANNONS

John Guidetti-liknelsen är givetvis påtaglig. Och apropå svensken gjorde han helgens snyggaste spelmål. Det kan han så klart tacka Nolito och framför allt Fábian Orellana för, som putsade och knöt skorna och serverade ett guldläge för svensken bara några meter från mållinjen på Mestalla. Pang, 0-1, och ett par minuter senare dundrade Hugo Mallo in slutresultatet och fixade Celta Vigos seger.

Valencia har mentalt redan avslutat den här säsongen. Det utnyttjade Celta på bästa sätt. Europa-spelet närmar sig för Vigo-klubben och det är förstås enormt positiva nyheter för Guidetti inför nästa säsong.

***

Hörni, ni missar väl för övrigt inte VM i Fifa (!) i kväll? Ja, ni hörde definitivt rätt. I afton, eller rättare sagt framåt natten, stundar avgörandet i Fifa-VM. 2,3 miljoner har deltagit i diverse kval, 32 finalister blev i går fyra semifinalister och nu kommer allt ställas på sin spets.

ANNONS

En svensk deltar, Ivan Lapanje, och bär visst favoritskap. Jag kommenterar kalaset med start 23.00 tillsammans med Jesper Englin och även om majoriteten av spelarna konsekvent väljer att lira med Brasilien (hur kan man inte välja att spela med Andrés Iniesta i ett spel?) kommer stor underhållning utlovas. Live på fotbollskanalen från 23.00 och hela vägen fram till finalen.

Publicerad 2016-03-22 kl 21:49

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto