Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En sorgens vecka för fotbollen

Pinthorp

Det har varit några sorgens dagar i fotbollsvärlden. I torsdags somnade en av de största någonsin, Johan Cruyff, in. Bara 68 år gammal.

Han har vunnit mängder med ligatitlar, Champions League som tränare, VM-silver 1974 och har tre Ballon d’Or-troféer på prishyllan. En otrolig karriär. Tragiskt nog förlorade han kampen mot cancern.

Jag minns personligen inte Cruyff som spelare. Och enda minnet av honom som tränare är när han var förbundskapten för Katalonien mellan 2009-13 – vilket i sig är en väldigt speciell roll som inte kräver högsta aktivitet.

Men även om jag inte har någon personlig relation till Cruyff så har han lämnat ett gigantiskt fotbollsarv efter sig. Han tränade det Barcelona som kallades “Dream Team” i början på 90-talet och vann klubbens första CL-titel samt fyra raka ligatitlar.

Annons

20 år tidigare hade han satt rejäla avtryck i samma klubb som spelare. Precis som i Ajax. Precis som i det holländska landslaget.

Johan Cruyff var totalfotbollen personifierad. En föregångare till många av de största tränarna som leder skutan ute i fotbollsvärlden i dag.

En storartad karaktär som inte lät någon bestämma över honom. Som hade auktoritet, en vilja av stål och ett enormt fotbollshjärta.

I Barcelona har det varit stor sorg sedan beskedet i torsdags. I dag hölls en hyllningscermoni vid port 14 på Camp Nou, något som symboliserar Cruyffs tröjnummer.

Kopplat till Barça som klubb är det ändå omöjligt att kringgå det faktum som skedde när Joan Laporta ersattes av Sandro Rosell som president 2010. Den sistnämnde plockade per omgående bort Johan Cruyffs titel som hederspresident i klubben, något han fått efter sina lojala och framgångsrika år i klubben både som spelare och ledare. Laporta följde Cruyff-stilen. Rosell gjorde raka motsatsen.

Annons

Det här var ingenting som röstades fram av medlemmarna, trots att FC Barcelona är en medlemsstyrd klubb, vilket redan där var ett övertramp med stora mått mätt från Rosell.

Cruyff tappade förtroende, en del hopp och hans inflytande blev inte detsamma. Men när allt kommer kring är det fortsatt en rejäl majoritet som värderar och älskar det holländaren gjorde inte bara för Barcelona utan för hela fotbollen.

Gårdagens landskamp mellan Holland-Frankrike stannades upp i minut 14 som en hyllning till Cruyff. En början på en lång och välförtjänt hyllningskör.

Tack för totalfotbollen, Johan Cruyff. En mästare.

***

Espanyol bekräftade i veckan att tröjnummer 21 – som inte använts sedan 2009 då lagkapten Dani Jarque tragiskt dog i hjärtattack blott 26 år gammal – kommer börja användas igen.

Men bara spelare som är fostrade i klubben kommer få bära tröjan.

Annons

En fin gest och en passande vecka att offentliggöra det.

Publicerad 2016-03-26 13:24

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto