Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Cristiano – Madrids skillnad mellan himmel och helvete

Pinthorp

Skillnaden mellan himmel och helvete är ofta mer marginell än man tror. Fråga bara Real Madrid. Hela klubbens säsong hade kunnat vara sönderslagen i tusen bitar vid det här laget. Men på de senaste två veckorna har det hunnit hända en del. En berg och dalbana utan dess like.

Först ett El Clásico där Real Madrid kom till match som underdog, på bortaplan och med en sportsligt betydligt viktigare Champions League-fight några dagar bort att tänka på. Och när Gerard Piqué skallade in 1-0 till Barça trodde nog de flesta att det var ridå. Kyss och god natt. Ligan redan körd, ännu ett Clásico förlorat.

Då reagerade Real Madrid. Då reagerade Cristiano Ronaldo.

Jag var den förste att ge lagets superstjärna kritik i höstas tillika en bit in på det här året. Den var berättigad. En spelare av hans kaliber, med hans status och verktygslåda ska inte vara så anonym så många matcher. Så tam i de stora matcherna. Så frånvarande och ofokuserad.

Annons

Samtidigt gjorde han mål, om än i en större utsträckning mot de mindre bra lagen, och i skytteligan såg det ändå ganska bra ut. Men vi har vant oss vid att Real Madrid började varje match med 1-0. Minst. Han snittar ju fler mål än matcher i huvudstadsklubben, den gode portugisen.

Att då inte skina lika starkt som vanligt i de stora matcherna blev ett huvudbry – men kanske också inte svårare än att en av världens bästa spelare inte alltid är i absolut topptrim och också kan få ha sämre matcher. Han är inte purung längre. Och yngre lär han inte bli. Knappast rappare i steget.

Men med åldern kommer i stället rutinen. Och när Real Madrid behövde en vändning som mest slog han till. Mottagning på bröstet, smack. Marängerna åkte ifrån Camp Nou med en 2-1-seger där Cristiano Ronaldo stod som segerskytt.

Annons

Samma visa var det på Real Madrid egen hemmaborg under tisdagen. Pressen den här gången var inte i jämförelse med den inför El Clásico. Den här var enorm. Alla vet att Champions League är den stora chansen. Även om Ronaldo må ha gripit det sista halmstrået i lagets kamp om ligatiteln är det ute i Europa som den största möjligheten finns. Och att åka ur i en kvartsfinal? Mot Bundesliga-åttan Wolfsburg?

Aldrig någonsin kommer Real Madrid undan med det. Kniven var fastklistrad mot strupen inför matchen. 0-2-underläge och 90 minuter kvar.

Då klev han fram igen, Cristiano Ronaldo. En gång, två gånger – tre gånger!

Från anonym i de viktiga matcherna till tungan på vågen i ett livsavgörande läge för Real Madrids säsong. Jag var först att kritisera – jag är först att lyfta på hatten och bocka för att Cristiano Ronaldo tagit sig tillbaka precis där han hör hemma.

Annons

Just nu lever allt i allra högsta grad. Och Madrid har klivit in i slutspurten med sin superstjärna i sin bästa form den här säsongen.

Vi vet alla vilka berg han kan bestiga när han är på bra humör, Cristiano.

***

Apropå den där ligastriden, ja.

Den som jag, och många med mig, för länge sedan deklarerat som avslutad. Barcelona vinner. Konkurrenterna är för långt ifrån.

Se så snabbt det kan ändras. Ett par raka förluster samtidigt som konkurrenterna vinner och det är helt plötsligt inte så långt avstånd längre.

Barça är inget oövervinneligt lag. Det kommer svackor, både kollektivt och individuellt. Den senaste veckan har varit lagets överlägset svagaste den här säsongen, med Clásico-förlust, halvdan insats mot Atlético i CL där man fick mycket vunnit efter Torres utvisning och senast en ny torsk på Anoeta i San Sebastián.

Annons

Nu tror jag fortfarande det titeln hamnar i Katalonien då Barças spelprogram är tämligen enkelt och antingen Atlético eller Real Madrid måste förbi i tabellen och inte bara upp jämsides då den inbördes statistiken är till de blårödas fördel.

Men kan man torsks två ligamatcher i följd kan man förlora även en tredje. Och större under har definitivt skett i fotbollsvärlden.

Gladeligen kan vi trots allt konstatera att det inte alls är så avgjort inför slutspurten utan i allra högsta grad kommer bli spännande sex avgörande omgångar som stundar.

***

Villarreal tar Champions League-platsen.

Och förhoppningsvis semifinal-platsen i Europa League på torsdag.

***

Mikel Oyarzábal. Säsongens raket i Real Sociedad!

Värd att spana in. Flexibel lirare, orädd, målfarlig, finurlig. Och givetvis en egen produkt.

Bara 18 år ung.

Annons

***

Las Palmas har växlat upp ett par nivåer sedan jag lämnade Gran Canaria i slutet av januari. Sanslös form på kanarielaget på sistone.

Nu på 39 poäng med sex matcher kvar.

Det finns inte på världskartan att Las Palmas inte fixar nytt kontrakt nu då det skiljer elva poäng till nedflyttningsstrecket.

Grattis till en bra säsong, Las Palmas!

Hoppas nu Valerón får det avsked han sannerligen förtjänar runt om på arenorna innan han lägger skorna på hyllan för gott.

***

Önskar innerligt att jag kunde uppleva tillställningen på Vicente Calderón i morgon på plats.

Så blir inte fallet. Någon pub eller ännu troligare en soffa i den svenska huvudstaden. Inte så pjåkigt det heller.

Det blir oavsett vilket en ofattbart mäktig match. Men visst lider man lite med Fernando Torres som är i sin bästa form sedan comebacken till Atlético men är avstängd efter utvisningen förra veckan.

Annons

Tur för Atletis del att en viss fransman också är i ruggig målform. Det är Antoine Griezmann som största målhoppet sätts från Madrid-lagets håll.

Även om det även i den här matchen kommer handla mycket om att försvara och stänga ytor. Det brukar ju Atleti vara bra på. Frågan är hur bra man gör det i morgon. Och om Barça repat sig efter de senaste käftsmällarna.

70-30 i favör Barcelona, skulle jag säga. Men det betyder ju absolut ingenting.

Publicerad 2016-04-13 01:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto