Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Det kan bli Villarreals bästa säsong någonsin

Det är många parametrar att väga in när man ska summera en säsong. Vad värderas högst? Ligaplacering eller resultaten ute i Europa? En svår avvägning där det inte finns något självklart svar.

Oavsett vilket kommer säsongen 2015/16 gå till historien som en av Villarreals främsta så här långt. Även om det tar stopp i semifinalen i Europa League – där 1-0-triumfen från första mötet på El Madrigal mot Liverpool ändå ger en klar fördel inför returen – har klubben redan uppnått stora mål.

Under söndagskvällen säkrades fjärdeplatsen i ligan. Och på vilket sätt sen.

2-0 på Mestalla mot lokalrivalen Valencia – med ett reservbetonat men likväl väldigt imponerande lag. Samuel García visade att han är tillbaka och att räkna med efter flera månader av skadefrånvaro. Rodrigo Hernández, blott 19 år gammal, som imponerat stort i Villarreal B och var en nyckelspelare i Spaniens U19-landslag som tog EM-guld förra sommaren, gjorde första ligastarten som Bruno Sorianos ersättare på mittfältet. Adrián López följde upp fullträffen mot Liverpool med nytt mål. Roberto Soldado har haft svårt med målskyttet men fortsätter vara spelmässigt aktiv. Och Manu Trigueros är som alltid ett underskattat geni.

Det blåser positiva vindar i Villarreal, minst sagt. Nu är ligamålet avklarat och kvalplatsen till Champions League nästa säsong säkrad. Om det blir en direktplats? Tja, då måste först Liverpool avvärjas och en Europa League-final vinnar därefter. Två matcher. Ingenting är omöjligt – och med den högstanivån som Villarreal visat upp den här säsongen vore ingen förvånad om så också blir fallet.

Men det är inte bara klubbens A-lag som går som tåget. Även Villarreal B, som tvångsdegraderades från Segunda División för några år sedan då A-laget överraskande nog ramlade ur La Liga, har gjort en alldeles enastående säsong.

Laget elder just nu Segunda División B och kommer onekligen vara med hela vägen in i kaklet om striden uppåt i seriesystemet. Oavsett om det sker eller ej är det ett hyperintressant lag som kryllar av talangfulla spelare. Rodrigo Hernández har vi redan gått in på. Adrián Marín, även han 19 år, spelade också från start på Mestalla för A-laget.

Fran Sol, Alfonso Pedraza och Pablo Iñíguez har också A-lagsmeriter. Den argentinska mittfältaren Léo Suárez, 20 bast, kom som ett prestigeförvärv från Boca Juniors inför förra säsongen och har successivt börjat acklimatisera sig till sin nya miljö och är en spelare många tror kan slå igenom riktigt stort inom kort.

Namnen är många, talangen skyhög och prestationen har varit bättre än väntat. Både Barcelona B och Real Madrid Castilla har haft ett par upplagor de senaste säsongerna som varit väldigt bra. Inte minst Barça B under Luis Enrique, med lirare som Thiago Alcântara, Nolito, Jonathan Soriano, Sergi Roberto och Jonathan dos Santos i laget.

Men det här B-laget är inte långt efter vad gäller potential.

Sättet som Villarreal arbetar på när det gäller sin ungdomsakademi, sin scouting och sitt sätt att slussa in spelare underifrån och hela vägen upp till A-laget är anmärkningsvärt och ruggigt imponerande.

En CL-semifinal 2006 och en andraplats i ligan 2008 i all ära – men det här kan bli Villarreals bästa säsong någonsin.

Och för klubben, supportrarna och alla i den lilla staden behöver det knappast oroas inför framtiden. Om en stjärna skulle lämna, så fyller nästa på underifrån.

Dessutom är min gissning att Villarreal, på ett eller annat sätt, spelar Champions League nästa säsong och därmed har det ännu bättre ställt i klubbkassan än nu.

***

På tal om att säkra Europa-spel nästa säsong. Det har nämligen Sevilla gjort, igen, men det mest anmärkningsvärda är att man gjort det utan en enda ligaseger på bortaplan.

Det säger kanske mer om hur bra Sevilla faktiskt är på hemmaplan än faktumet att bortaspöket fortsätter förfölja laget.

Det går åtminstone rätt bra i Europa League. 2-2 på bortaplan mot Shakhtar är ett lysande resultat. Banne mig att det blir en tredje finalplats i följd.

***

Real Sociedad-Real Madrid 0-1. Gareth Bale hjälte i Cristiano Ronaldos frånvaro.

Atlético-Rayo 1-0. Antoine Griezmann hjälte på nytt. Den här gången som inhoppare när Simeone för ovanlighetens skull roterade friskt.

Real Betis-Barcelona 0-2. Slarvigt Betis blev straffat av egna misstag.

En poäng skiljer fortfarande. Bara två omgångar kvar nu. Det här är guld.

Publicerad 2016-05-01 kl 23:38

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons