Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Tre stora anledningar varför Barça tog ligatiteln

FC Barcelona är spansk ligamästare för andra året i följd. Det som under säsongens gång såg ut att bli en promenadseger blev till sist en rafflande slutsport där tre lag länge slogs på titeln in på målsnöret.

Barça åkte till Granada och behövde vinna för att utan tvivel ta titeln till Katalonien – vilket var precis det man gjorde. Luis Suárez x3. Inte de svåraste målen han gjort i karriären – men hans förmåga att hugga på precis allt och befinna sig på rätt plats vid rätt tillfälle är fascinerande.

Jag tänkte också börja i precis den änden när jag spaltar upp tre anledningar varför Barça tar hem titeln.

LUIS SUÁREZ
Uruguayanen gör sin bästa säsong i karriären, tveklöst. 40 mål och 16 assist på 35 matcher är ett facit som är svårt att greppa. Ett facit som egentligen bara ska vara möjligt i spel. Lionel Messi och Cristiano Ronaldo har uppnått sådana siffror förr, till och med bättre, och då var jag en av de som snabbt höjde rösten och fastslog att det kommer dröja länge innan vi upplever något liknande från en annan spelare.

Luis Suárez har bevisat raka motsatsen. Hans killerinstinkt, arbetsmoral, vilja och ständiga hunger efter mer gör honom till världens bästa nummer nio.

Barcelona har inte haft en spelare av den profilen sedan Samuel Eto’o var i klubben. Det har gått ganska bra ändå – men Suárez intåg i Barça har blivit en enorm injektion. Förra säsongen var bara uppvärmning. Med en hel försäsong och en kropp i fysiskt perfekt skick har Luis Suárez nått helt nya höjder.

Jag håller fortfarande såväl Messi som Neymar högre än Suárez som fotbollsspelare. Men de är helt andra spelarprofiler som är mer delaktiga och syns på ett annat sätt. Att däremot inte lyfta fram Suárez som den enskilt största anledningen till ligaguldet vore fel.

Han har klivit fram i de stora matcherna, hållit en rysligt hög och jämn nivå över hela säsongen.

BÄST I DE STORA MATCHERNA
2014 vann Atlético Madrid ligatiteln tre före Barcelona och Real Madrid – mycket tack vare att man hade fördel gällande inbördes möten mot båda giganterna.

Och även den här säsongen blev matcherna topplagen sinsemellan en avgörande faktor. Där var också Barça bäst. 4-0-seger på Santiago Bernabéu och två 2-1-segrar mot Atlético. Att det blev förlust i El Clásico-fighten på Camp Nou gav hopp för såväl Real som Atleti i titelstriden – men det spelade till slut ingen roll.

Barça har varit det bästa lagen i de viktigaste matcherna. Det blev avgörande den här gången också.

LUIS ENRIQUE
Han hade en ganska tuff uppgift på förhand, Luis Enrique. Om vi uttrycker det milt alltså. Att ta hem trippeln under sin debutsäsong är snudd på omöjligt att överträffa. Det vore väl att lyckas med bedriften på nytt – fast i ännu mer överlägsen stil.

Och någon trippel blir det ju inte. Uttåget i Champions League blev ett hårt slag under bältet för Barça – som också höll på att ställa till det rejält i ligaspelet.

Andrés Iniesta satt och grät i spelarbussen från Vicente Calderón efter CL-debaclet. Bara en sådan sak. Nästan alla i Barças trupp har mängder med titlar på prishyllan – men det betyder fortfarande lika mycket att vinna. Det säger förstås någonting om individerna som karaktärer och vinnarskallar, men även Luis Enrique förtjänar en stor eloge för sitt arbete och sin prestation att hålla spelarna högst motiverade och fokuserade under säsongen.

Bortsett från dippen mitt några veckor kring i samband med Champions League-kvartsfinalen har Barça bara visat hänsynslöshet och enorm hunger hela säsongen.

Dessutom verkar det finnas en storslagen harmoni i truppen där ingen ser sig större än laget. Neymar hade kunnat avsluta själv i går vid ställningen 2-0 – men valde att spela fram Suárez till ett hattrick och mål nummer 40 i ligaspelet. Det är bara siffror. Siffror som givetvis betyder – men som inte är större än laget.

Grattis Barcelona till ligaguldet! Värdig vinnare sett över helheten och prestationen i de avgörande matcherna. Tack också för underhållningen under slutspurten, precis som det ska vara under en ligasäsong. Ovisst in på målsnöret. Ett mål åt ena eller andra hållet som kan skifta förutsättningarna helt.

Publicerad 2016-05-15 kl 17:38

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons