Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Sevilla gör vad Sevilla gör – och kommer alltid göra

Man kan ha tillfälligheter med sig en gång. Men det sker aldrig två gånger i följd utan att arbetet har gjorts på rätt sätt. Framför allt inte tre gånger.

Sevilla är först i historien att vinna Europa League tre gånger i följd, och har hunnit turneringen – eller tidigare UEFA Cupen – fem gånger på elva år. Det är ett smått osannolikt facit.

Ändå har klubben inte den höga europeiska status som den borde. Folk tar inte Sevilla på lika stort allvar trots att resultaten, år efter år, talar sitt självklara språk.

Det som framför allt är imponerande är sättet som klubben jobbar på, med kontinuiteten i form av tränare Unai Emery (som varit med alla tre år) och sitt sätt att värva spelare, låta dem växa för att senare sälja dyrt.

Det är ett recept som många klubbar använder sig av. En del bättre än andra. Benfica och Porto är skolboksexempel när det gäller “värva billigt, sälja dyrt”. Sevilla likaså.

Att ha en stabil grund att stå på, men hela tiden byta ut spetsspelarna. Det är inte det enklaste – Sevilla vet hur man gör det bäst.

Efter första Europa League-segern under de här tre åren, säsongen 2013/14, försvann såväl Ivan Rakitic som Diego Perotti. Den mytomspunne sportchefen Monchi, som jagas av alla, fyndade Aleix Vidal från Almería som såldes extremt mycket dyrare året efter och lyckades skaka liv i Éver Banega igen. Genidrag.

Även Gregorz Krychowiak anslöt till truppen och polacken måste vara en av de smartaste värvningarna Sevilla gjort på ett decennium. Så mycket klass.

Förra sommaren drog storstjärnan Carlos Bacca till Milan. Ersättaren behövde man aldrig leta efter, han fanns redan i truppen. Kevin Gameiro fick ta över tröja nummer nio, fick mer förtroende och ansvar – och besvarade allt med att göra 24 baljor.

Det går att sitta timmar och diskutera Sevilla värvningstaktik, Monchis briljans bakom kulisserna och alla små drag som växer ut till stora och helt avgörande detaljer.

Och det kommer förmodligen aldrig bli någon skillnad. För att Sevilla ska lyckas behålla sina storstjärnor varje sommar krävs en betydligt större budget och en nivå uppåt i ligaspelet.

Just nu gör Sevilla bara vad Sevilla gör bäst. Både på och utanför planen.

Det har lett till tre raka Europa League-titlar och på söndag spelas Copa del Rey-finalen mot Barcelona.

Om det blir Gameiro, Krychowiak eller Banegas sista match för klubben återstår att se – men supportrarna har ingen anledning att oroa sig. Monchi kommer trolla fram tillräckligt många nya äss ur rockärmen och Sevilla kommer fortsätta göra samma sak som tidigare.

***

Snacka om två helt olika matchkaraktärer i Basel. Liverpool hade första halvleken – Sevilla andra.

Många lag hade, i underläge och 45 minuter kvar, haft det tungt att komma tillbaka. Unai Emery kunde motivera spelarna, ändra om och få mer fart på kanterna, och se laget gå ut och förändras helt. Vinnarmentaliteten som finns i Sevilla och den aspekten att många varit med och vunnit tidigare spelade garanterat också in till stor del.

***

Jag minns när jag såg Coke harva runt på Campo de Vallecas högerflank med Rayo i Segunda División för ett antal år sedan. I onsdags bar han kaptensbindeln i finalen, vikarierade som högerytter, gjorde två baljor och utnämndes till matchens spelare.

Även efter en lite svajig första säsong i Sevilla kunde jag aldrig ana den utvecklingen.

Det är en sådan spelare jag innerligt hoppas blir kvar länge i klubben. Det känns som han inte kommer ta sig särskilt mycket längre upp på karriärsstegen – och i Sevilla kommer han för evigt bli ihågkommen.

***

Sevillas bortafacit har varit uruselt hela säsongen, men i enstaka matcher och när det väl gäller lyckas Unai Emery allt som oftast plocka fram det där lilla extra ur spelarna.

På söndag är det cupfinal. Barcelona står på andra sidan.

Sevilla har redan spöat Barça en gång under säsongen – om alla detaljer sitter finns alla möjligheter att göra det igen.

Ändå, förstås, vilar ett stort favoritskap på Barcelona.

***

Apropå Barça… det pratas mycket om Victor Nilsson Lindelöf nu. AS publicerade uppgifter i dag om att både Barcelona och Real Madrid är ute efter den svenske mittbacken.

Mycket större kvitto än så går det knappast få för Lindelöf efter en kanonsäsong med Benfica.

Ska han gå till en större liga redan nu – vilket jag inte tycker att han borde – känns dock Sevilla-standarden som ett bättre steg. Topplag och spel ute i Europa, men ändå inte översta hacket.

Jag hoppas oavsett vilket vi får se Lindelöf i Spanien nån gång i framtiden. Hans moderna försvarsstil passar som handen i handsken i La Liga.

Publicerad 2016-05-20 kl 16:33

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons