Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

La Liga-tipset 2016/17 – plats 10-6

Twitter: @pinthorp

ANNONS

En dag kvar. I morgon rullar La Liga-tåget igång på allvar med hela två (!) matcher på kvällningen. Vackert så.

Fram tills dess tänkte jag presentera den övre halvan av mitt tips.

10. REAL SOCIEDAD
Samma tränare och i princip samma lag. Eusebio Sacristán lyckades bära upp La Real till en slutplacering på den övre halvan förra säsongen och rädda det som under hösten var ett fiasko.

Däremot ställer jag mig väldigt frågande till om Eusebio är mannen som är rätt för att ta Real Sociedad till ännu ett steg. Det är knappast så att truppen inte har tillräckligt med kvalitet. Rutin finns i mängder. Ungdomlig talang och entusiasm likaså. Att man lyckats knyta till sig Gerónimo Rulli – en av ligans bästa målvakter i mina ögon – på permanent basis är enormt viktigt.

Dessutom är anfallsvärvningarna intressanta. Både Juanmi och Willian José är unga och presterat tidigare i La Liga – kan de konkurrera ut Agirretxe och leverera finns mycket att hämta.

ANNONS

Jag tror det blir en plats på övre halvan den här säsongen också. Men Eusebio har inte det som krävs för att föra La Real till Europa.

9. ESPANYOL
Jag skrev häromdagen lite längre om “det nya Espanyol”. Pengar har kommit in på kontot och helt plötsligt kryllar det av spelare från topp sex-klubbar i laget. Reyes, Jurado, Piatti, Baptistão, Demichelis, Fuego och Roberto. Det är i princip en helt ny startelva som Espanyol värvat ihop där det framför allt finns mängder av rutin.

Därtill kommer Quique Sánchez Flores tillbaka till tränarvärlden i Spanien. Med förflutet i både Valencia och Atlético Madrid (där han vann Europa League 2010) finns en fin historia och jag tror han är precis rätt man att leda det här projektet.

“Tre år tills vi spelar i Europa”, har det sagts. Den här säsongen tas första steget.

ANNONS

8. VALENCIA
Kan ha tappat två av sina bästa och viktigaste spelare sekunder efter att dessa rader skrivits. Det gör bedömningen av Valencia anno 2016/17 något svår på förhand.

Just nu är det svårt att veta vilken trupp som faktiskt kommer finnas tillgänglig när transferfönstret stänger. Att det däremot varit kaotiskt som varje sommar kan vi slå fast. På grund av FFP (Financial Fair Play) är Valencia tvingat att sälja av spelare för att registrera nya. Därför kan vi väl inte vänta oss några större under på transfermarknaden så här under slutfasen – även om det kommer ske förändringar.

Det kommer vara ett Valencia – med eller utan Diego Alves och Paco Alcácer – som inte är mycket bättre än en åttondeplats. Kan Nani behålla EM-formen blir han en tillgång. Kan Álvaro Medrán lyfta med sin potential blir han nyttig.

ANNONS

Men det ligger och gror en känsla kring Valencia som säger att det här inte heller är säsongen då allt vänder – uteslutet Europa-spel till trots. Fast det blir förstås ett hack uppåt jämfört med förra säsongen. Annat vore bisarrt.

7. CELTA VIGO
Gjorde sin bästa säsong på ett decennium i fjol. Eduardo Berizzo har förvaltat arvet från Luis Enrique väl och med sportchefen Miguel Torrecilla har man resonerat smart och byggt ett lag på sikt.

Nu är Torrecilla borta ur bilden men sommarens värvningar vittnar knappast om det. Pione Sisto, Álvaro Lemos och Facundo Roncaglia känns alla som väldigt smarta värvningar som tillför hård konkurrens till en redan stark trupp.

Ingen kommer ersätta Nolito rakt av. Det går inte. Och oj, vad han kommer saknas. Men offensiv kraft finns fortfarande gott om. Dags för Aspas, Orellana, Wass och förhoppningsvis även John Guidetti att steppa upp ännu mer.

ANNONS

Det blir en bra säsong för Celta igen – även om en relativt tunn trupp kommer få bekänna färg när man nu skall slåss på flera fronter.

6. SEVILLA
Unai Emery ut, Jorge Sampaoli in. Bara där är kontrasten stor nog att det kan skrivas spaltmeter om det. Chiles före detta förbundskapten, som bland annat förde landet till Copa América-seger förra sommaren, är känd för sin frejdiga fotboll och lär praktisera densamma i Sevilla.

Som vanligt har klubben sålt av flera av sina stjärnor, faktiskt fler än vanligt. Och demon-sportchefen Monchi har knappast fått sova en blund under sommaren. Som brukligt har det hämtats in många spelare som antingen varit stjärnor i lite mindre klubbar (Joaquín Correa, Franco Vázquez, Wissam Ben Yedder, Pablo Sarabia) eller de som inte riktigt slagit sig in i de största (Luciano Vietto & Matías Kranevitter).

ANNONS

Det är åtminstone offensivt ett helt nytt lag som Sevilla ställer på benen den här säsongen. Krychowiak, Banega och Gameiro kommer saknas – och det vilar stora frågetecken över ersättarna. Det kan bli braksuccé. Det kan bli några förändringar för mycket.

Vad jag tror är att det kommer ta tid innan det sätter sig, och i samband med att försöka göra resultat i Champions League kommer ligaspelet få ta en del stryk. Men ut i Europa tar sig Sevilla förstås. På ett eller annat sätt.

Publicerad 2016-08-18 kl 15:42

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto