Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

"Las Palmas gör en Leicester och vinner La Liga?"

Twitter: @pinthorp

16 april 2016. Billy Edwards, La Liga-twittrare med främst fokus på Atlético Madrid, sticker ut hakan.

“Las Palmas to do a Leicester next year and win La Liga”.

29 augusti 2016. Las Palmas leder La Liga, har gjort nio mål på två matcher och spelat en helt makalöst rak och anfallsinriktad fotboll.

ANNONS

Jaja, två omgångar hit, två omgångar dit. Det går inte dra några slutsatser än – men det går konstatera fakta. Och Las Palmas under Quique Setién förtjänar verkligen att hyllas. Quique tog över Las Palmas under förra säsongen när man klev in som nykomling. Paco Herrera tog upp klubben från Segundan – men uppfyllde inte kraven i finrummet och fick foten redan i oktober. Då klev Quique Setién in, styrde Las Palmas till en finfin tolfte plats i ligan utan några som helst oroligheter att hamna i en bottenstrid.

Dags att ta nästa steg då? Well, tidigt att säga det också. Las Palmas kommer givetvis inte vinna La Liga. Men att laget gör en ännu bättre säsong än i fjol finns extremt goda chanser till om utvecklingen fortsätter. Och med tanke på hur stabbiga alla lag som på förhand skall slåss om Europa-platser har sett ut finns alla öppningar för en stor skräll.

ANNONS

Försvarsmässigt kommer det bli intressant att se under den kommande månaden hur bra Las Palmas egentligen är. Man hade marginalerna med sig mot Valencia och släppte ändå in två baljor på Mestalla. I nästa omgång väntar Sevilla och därefter fortsätter ett tufft schema. Då får Las Palmas bekänna färg på riktigt.

Men oavsett vilket – fortsätter den spektakulära kontringsfotbollen och variationen i anfallsspelet kommer Las Palmas bli en fröjd att följa den här säsongen.

Mot Granada, som besegrades med 5-1 i helgen, gjorde Las Palmas fyra mål i andra halvlek. Samtliga på kontring.

Vad som redan nu är tydligt att urskilja jämfört med förra säsongen är dimensionen av anfallaren Marko Livaja och Kevin Prince-Boateng som huserar i en offensiv mittfältsroll. Den sistnämnde har en helt annan tyngd än tidigare spelare och har redan varit poänggörande i och med sin styrka att ta sig in med fart i straffområdet.

ANNONS

Livaja har spelat väldigt smart och redan visat en killerinstinkt som gör att Willian José redan glömts bort. Jag trodde annars att Sergio Araújo skulle steppa upp – vilket han förvisso gjort med ett mål och en assist på sina två inhopp – men argentinaren kommer få det svårt att ta en startplats om Livaja fortsätter leverera.

Mot Valencia senast var det stundtals klapp-klapp-spelet och inläggsspelet (mot just Livaja och Prince) som gav ledningen i den första halvleken. Innan en kontring enligt skolboken stängde butiken i slutet av matchen.

Det finns variation och det finns spets. Inte tillräckligt för att Billy ska få rätt hela vägen – men grundintentionen om att Las Palmas blir ett lag att räkna med är definitiv.

Och framför allt ett extremt underhållande lag att titta på.

***

Hur vackert är det inte att Jonathan Viera för övrigt tagit över Juan Carlos Valeróns legendariska nummer 21?

ANNONS

***

Hann inte se mycket fotboll själv i lördags då jag själv var och huserade i Stockholms division 7-serie och lirade drömfotboll med FC Sampierdarenese. Men många intressanta resultat man ändå kan dra en del slutsatser av.

Real Madrid är Real Madrid. Vinner otroligt starkt efter sent Toni Kroos-mål mot Celta. Och då har dimensionen Cristiano Ronaldo inte ens kommit in i spel än.

Kul för övrigt att John Guidetti startade framför Iago Aspas. Tyvärr inga klara målchanser för svensken men en tröstassist på kontot. Alltid något.

Valencia? Äh, jag orkar inte. Vi hyllar Eibar som vann i stället.

Atlético? Poängtapp mot ännu en nykomling. Fyra poäng efter Barça & Madrid redan nu. Sådana poäng har man inte råd att tappa, så enkelt är det.

Sedan är det nog – om vi får vara en smula kritiska mot Diego Simeone – dags att Atlético-tränaren börjar använda sina offensiva kort. I matcher som mot Alavés och Leganés kommer Atleti ha mycket boll. Då är det bättre att ha en Nico Gaitán på planen än en Saúl Ñíguez, för att ta ett exempel.

ANNONS

Defensiven prioriteras alltid, och det kommer göra att Atlético med största sannolikhet kommer släppa in minst antal mål i ligaspelet, sakta men säkert ta sina 1-0-triumfer och framför allt vara dödligt farliga i cupspelet.

Men mot Alavés och Leganés? Vore kul att se ett Atleti med Griezmann, Gaitán och Correa på planen samtidigt. Då hade det gått undan.

***

Den värsta sortens landslagsuppehåll är alltid den som infaller efter ett par omgångar.

Värdelöst. Även om jag ser fram emot att se Janne Anderssons nya landslag. Och Julen Lopeteguis för den delen.

Publicerad 2016-08-29 kl 19:34

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto