Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Valencia vändning, sommarens vinnare, Nasri & Guidetti

Pinthorp

Käpprätt åt helvete lät det för ett par dagar sedan. Men Jesús García-Pitarch & kompani låg knappast på latsidan under transferfönstrets sista timmar.

Det löste sig, åtminstone på pappret, ändå ganska bra för Valencia.

Det pratades om Eliaquim Mangala och Ezeqiuel Garay och jag var övertygad om att en profilstark försvarsvärvning skulle ansluta. Men båda två? Nu får Valencia inte bara ett mittlås där kommentatorerna får ännu svårare att uttala förnamnen utan också ett på förhand klart starkt sådant.

Jag ser framför allt Garay som en otroligt skarp värvning. Han har varit på gång till Valencia i flera år och även om drömlåset med Nicolás Otamendi aldrig fick upplevas så känns argentinaren som rätt man för att leda försvaret. Även om han har sina brister har jag alltid gillat hans inställning och framför allt att han är en duktig spelande mittback.

Annons

Lägger vi ut alla korten på bordet och helt sonika jämför Valencias elva förra hösten med hur en tänkbar elva kan tänkas se ut nu ser det ut som följande:

VLC 15/16: Mathew Ryan – João Cancelo, Shkodran Mustafi, Aymen Abdennour, José Luis Gayá – Dani Parejo, Javi Fuego, André Gomes – Sofiane Feghouli, Paco Alcácer, Santi Mina.

VLC 16/17: Diego Alves – João Cancelo, Ezequiel Garay, Eliaquim Mangala, José Luis Gayá – Dani Parejo, Álvaro Medrán, Enzo Pérez – Nani, Munir El Haddadi, Santi Mina.

Största skillnader? Ett på pappret bättre försvar den här säsongen. Inte bara med ett starkare mittlås, också Cancelo och Gayá som blivit ett år äldre.

Offensivt ingen jätteskillnad. Feghouli fick aldrig den utväxling många trodde på, och Nani känns fortfarande som en diffus värvning som man inte riktigt vet vad man ska förvänta sig av. Däremot tror jag definitivt Munir – åtminstone på sikt – kan ersätta Paco Alcácer och hans målproduktion, samtidigt som Santi Mina kommer lyfta mer den här säsongen.

Annons

Spelare för spelare är André Gomes den största skillnaden. Han kommer saknas i Valencia den här säsongen och har ingen självklar ersättare.

I övrigt ser det efter alla omständigheter inte speciellt annorlunda ut. Det gör det för all del inte bra. Med två raka förluster måste Pako Ayestarán få ordning på skeppet. Det räcker inte bara med att ha duktiga spelare, de ska fungera tillsammans också.

Klarar han det blir det inte lika bedrövligt som förra säsongen.

***

Sommarens stora vinnare i Spanien? Well, det är väl ganska enkelt att utse Espanyol till segrare.

Man utökade en nästan helt ny startelva med att värva in Diego López (nog för att man sålde Pau López – men behöver man verkligen en sådan stark konkurrens till redan duktige Roberto?) och Diego Reyes.

Spännande tider i Espanyol för tillfället. Likt i Valencia ska Quique Sánchez Flores bara få ihop det nu ganska stjärnspäckade laget (med Espanyol-mått mätt extremt) på planen.

Annons

***

Alberto Bueno tillbaka i La Liga och återförenad med Paco Jémez. Känns väl bäst så.

Porto var uppenbarligen ett för stort steg för Bueno. I en mindre klubb kan han säkert göra sina tio baljor per säsong.

***

Deadline Days överraskning, åtminstone sett till hur tyst det varit tidigare, i Spanien var trots allt Samir Nasris övergång till Sevilla.

Klubben skeppade iväg Yehven Konoplyanka och Nasri kommer alltså som ersättaren. Just nu är det svårt att veta om det verkligen är ett stort steg uppåt eller ej. Nasris status är svårbedömd samtidigt som Konoplyanka inte riktigt fått utlopp för sin talang i Sevilla – hur perfekt matchningen än må ha känts på förhand.

Samir Nasri lär gilla Jorge Sampaoli och hans anfallsinriktade fotboll. Kliver han dock in och leker med stjärna än vad han är kan det också bli ett praktfiasko.

Annons

***

Slutligen. Jag är precis som John Guidetti själv väldigt tillfreds med att han stannar i Celta Vigo.

“Jag är inte klar där och jag känner förtroendet både från fansen och tränaren”, sa han när landslaget samlades i Stockholm i veckan.

Det fanns bud, bland annat från Málaga, men i ärlighetens namn hade inte det varit någon extrem risk för ökad speltid. Málaga har värvat in Sandro Ramírez från Barça och har redan Charles i truppen. Två spelare som inte är på samma nivå som Iago Aspas och nyligen anslutne Guiseppe Rossi i Celta Vigo – men då ska vi komma ihåg att Celta har högre ambitioner och dessutom slåss på flera fronter.

Guidetti kommer få spela. Han gjorde en bra match på Bernabéu förra helgen och lär knappast sänkt sina aktier inför framtiden. Spelschemat kommer vara tufft och tätt för Celta hela hösten och är han inte etta i ligaspelet kommer han få sina chanser att bevisa sig i Europa League.

Annons

Jag tror framför allt det är viktigt för Guidetti att för en gångs skull i sin karriär hitta en fast punkt och inte flytta runt år efter år.

Publicerad 2016-09-02 15:31

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto