Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Inte alltid välpolerat – men än så länge effektivt, Sevilla

Det blev rödvit seger i säsongens första derbi Sevillano.

En match som bjöd på det mesta i alla fall jag önskar och begär av ett derby. En fantastisk inramning, ett guld kort redan i den första matchminuten, hög intensitet, mycket aggressivitet och på det ett “skitmål” som avgör en ganska jämn batalj.

I helgen var Sevilla det första laget någonsin att starta en match i La Liga med enbart utländska spelare. Det har alltså aldrig hänt förut.

Och det säger lite om dagens Sevilla. Inte så mycket om själva grundpolicyn att köpa billigt och sälja dyrt. Snarare sättet som lagbygge efter lagbygge har rivits i sär de senaste åren som en effekt av alla framgångar.

ANNONS

Den här sommaren eskalerade det totalt. Unai Emery drog till PSG, alla storstjärnor försvann och en hel del spelare därtill.

Sevilla har den här säsongen en ny tränare – utländsk, givetvis – och från mittfält och framåt i stort sett ett helt nytt lag jämfört med förra säsongen. Jorge Sampaoli har uppnått fantastiska resultat med Chile varifrån han är mest bekant och känns som ett otroligt spännande val som tränare. Och framför allt en tränare som tror stenhårt på sin Bielsa-inspirerade filosofi och där det finns en klar grundidé.

Bortsett från supercup-matcherna i augusti som mer känns som viktiga försäsongsmatcher för Sevilla har laget nu spelat fem ligamatcher och en i Champions League. Det har inte alltid sett helt välpolerat ut och matcherna har skiljt sig väldigt mycket från varandra. Från en helt galen 6-4-seger i premiären mot Espanyol till att åka till Turin och nolla Juventus.

ANNONS

Gemensamt är de fina resultaten, och sedan ligan drog igång är Sevilla fortsatt obesegrat.

Det är fortsatt helt omöjligt att dra någon slutsats om Sampaolis lagbygge. Det kommer ta tid, det behöver ta tid. Han har redan använt olika spelsystem och roterat enormt mycket på sitt spelarmaterial. Vet ens någon vilka som anses ordinarie för tillfället? Ett par-tre stycken, visst, men i övrigt är det vidöppet.

El derbi var precis som Sevilla anno 2016/17 har varit så här långt. Spelmässigt inte alltid välpolerat, men ett fasansfullt högt tempo, mycket glöd, mycket glädje och väldigt underhållande.

Det är bara enkelt konstatera att Jorge Sampaoli fått en flygande start på sitt nya jobb.

***

Jahapp, Pako Ayestarán fick inte ens över Alavés-matchen på sig. Under tisdagskvällen rök han all världens väg och är inte längre kvar som Valencia-tränare.

ANNONS

Och kanske är det för en gångs skull ett genidrag från den sportsliga ledningen att ta det här beslutet precis nu. Voro som kommer in och roddar skeppet tillsvidare har nämligen gjort det otaliga gånger förut och har mördande bra statistik. Han förlorar aldrig – i jämförelse med vad Valencia numera brukar göra.

Räkna därför med att Voro leder laget till seger mot Alavés innan näste man ska upp för prövning.

Ett av namnen som redan har droppats är Marcelino. Ja, exakt, tidigare Villarreal-tränaren som fick sparken från klubben precis innan säsongen drog igång. Rivaliteten har aldrig varit extrem mellan Valencia och Villarreal, även om det känns som en alltmer modern klassiker, men det hade ändå stuckit lite i ögonen för de gula ubåtarna att se Marcelino i grannklubben.

Å andra sidan kan Villarreal gotta sig med att inte ligga sist i tabellen.

ANNONS

***

Jag och Marcelo Fernández har spelat in ett nytt avsnitt av vår podd Tiro Libre.

Vi snackar upp inför Barça-Atlético, går in på Diego Simeones nya kontraktssituation (förkortats från 2020 till 2018), diskuterar Héctor Bellerín, hyllar Las Palmas och pratar om krisen i Valencia. Bland mycket annat!

För er som är intresserade finns det att lyssna på antingen HÄR eller på iTunes.

***

Barcelona-Atlético. I morgon. Camp Nou.

Det mötet har verkligen blivit en klassiker de senaste åren. Inte bara för att det var där Atleti faktiskt säkrade sin historiska ligatitel 2014, utan för alla extremt jämna, viktiga och frenetiska bataljer som utspelats de senaste säsongerna.

Och viktig är bara förnamnet av onsdagens match. I och med att Real Madrid gått rent och ser väldigt starkt ut samtidigt som både Barça och Atlético tappat poäng under inledningen gäller det att inte hamna på efterkälken.

ANNONS

Det är bara femte omgången men vi har vant oss vid hur toppstriden har sett ut de senaste åren. Ett poängtapp där och ett poängtapp där var inte lika prekärt som tidigare. Lagen är så bra och triggar varandra till att hela tiden vara på maxnivå.

Matchen på Camp Nou kan avgöra väldigt mycket när vi summerar La Liga-säsongen.

Publicerad 2016-09-21 kl 00:19

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto