Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Villarreal – från frågetecken till utropstecken på två månader

Pinthorp

10 augusti. Kaos i Villarreal. Som en blixt från klarblå himmel forcerade nyheten ut att Marcelino fått foten av klubben med omedelbar verkan.

Spanjoren hade varit ansvarig för Villarreal sedan januari 2013 och var en av de som suttit allra längst på sin tränarpost i La Liga. Och på förhand var det knappast diskussioner om att bryta kontraktet. För varje säsong hade resultaten förbättrats och bara veckor innan var klubbledningen öppet väldigt tillfreds med Marcelinos jobb.

Någonting skar sig, och uppgifterna om vad som fick bägaren att rinna över har varit många och olika. En dispyt om kaptensbindeln mellan Marcelino och Mateo Musacchio ska ha fått spelargruppen att vända sig emot tränaren, som dessutom inte varit nöjd med klubbledningens kommunikation gällande transfermarknaden.

Annons

Dagen efter, den 11 augusti, kom Fran Escribá in i bilden. En smålagstränare, åtminstone historiskt. Han har fina meriter i Elche men lyckades inte hålla kvar Getafe i La Liga förra säsongen. Eller ja, han fick kicken innan säsongen ens var över.

Och när Villarreal tolv dagar senare föll mot Monaco i Champions League-playoff var vindarna kyliga och negativa runt klubben. Ny sportchef tidigare under sommaren, en ny tränare som kastats rakt in i ett nytt projekt och ett misslyckande i CL.

Dags för en mellansäsong á la 2011/12?

Uppenbarligen inte. För hur skeptisk jag – och garanterat många med mig – var till Fran Esribá så har han sannerligen gjort en enastående inledning med Villarreal.

Efter CL-debaclet har gyllene prestationer avlöst varandra och efter åtta omgångar är laget obesegrat och på femteplats i La Liga.

Annons

I söndags stod man för en av de bästa prestationerna jag har sett över de senaste åren. I alla fall om man plockar in i ekvationen vilket lag som stod på andra sidan.

Celta Vigo kom till El Madrigal med en seger mot Barcelona i ryggen. Med självförtroende än så går knappt att få. Ändå hade man inte skuggan av en chans.

Villarreals presspel påminde lite om det som Celta så framgångsrikt praktiserade mot Barcelona. Fast Villarreals var nivån bättre.

5-0 slutade matchen. En kamp mellan två lag som på förhand ska slåss i samma region av tabellen. Det kan inte bli ett mycket mer tydligt statement från Villarreal än så.

Italienarna Nicola Sansone och Roberto Soriano fortsätter leverera – även om båda enligt Esribá “bara är i uppstarten och kommer utvecklas ännu mer”. Cédric Bakambu var tillbaka i startelvan efter sin skadefrånvaro under säsongsinledningen och levererade precis som i fjol – det vill säga mål.

Annons

Till och med Manu Trigueros har börjat göra mål på löpande band.

På dryga två månader har Villarreal gått ifrån ett stort frågetecken till ett stort utropstecken. Ingen vet hur det hade sett ut om Marcelio suttit kvar vid spakarna, men jag är den förste att erkänna mig ha fel angående Fran Escribá.

Vi kanske inte ska ropa hej än, men så här långt har det sett oförskämt bra ut.

Att Esribá dessutom noterats för sin största seger i karriären som La Liga-tränare (aldrig riktigt varit nära 5-0 tidigare) säger det mesta.

***

Det blev ingen lyckosam comeback på El Madrigal för Guiseppe Rossi. Han är inte vad han en gång var, och kanske romantiserar jag hela bilden, men visst hade det varit vackert att se honom dra på sig den gula tröjan igen.

Och nog är han bättre än Alexandre Pato. Eller?

***

Helt lysande med Champions League-fotboll igen. Start i kväll.

Annons

Men med spanska ögon är det framför allt morgondagens match mellan Barcelona och Manchester City som slår högst.

Pep Guardiola, Txiki Bergiristain, Ferran Soriano, ja till och med Mikel Arteta och nu Nolito & Claudio Bravo. Kopplingarna mellan City och Barcelona är väldigt många på flera plan och det kommer bli ett häftigt möte när Guardiola ännu en gång återvänder till Camp Nou som bortatränare men den här gången med ett rejält Barça-följe.

Publicerad 2016-10-18 15:25

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto