Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Den här kvällen tillhör Enzo Zidane och hans far

Pinthorp

Det tog hela fem år efter första träningen med Real Madrids A-lag innan matchdebuten ägde rum. Väl värt väntan säkerligen, för en spelare som varit omskriven och burit på en hype ända sedan födseln.

Det blir så per automatik om man är son till en av världens främsta fotbollsmagiker genom alla tider.

Jag talar förstås om Enzo Zidane, som nu hunnit fylla 21 år. Redan 2011 kallades han upp till A-lagsträningar under José Mourinhos tid i Real Madrid. Som om det inte redan fanns rubriker att gotta sig med kring Zinedine Zidanes äldsta son, som uppenbarligen sitter inne på råtalang, men matchdebuten lät alltså vänta på sig tills i kväll.

Och det var nog bra det. Att som 16-17-åring kliva in på den största av scener i en tröja som är synonym med stor press hade kunnat bli för mycket. Att vara Zinedine Zidanes son innebär en ganska stor press att hantera i sig.

Annons

Enzo, som har spansk mor, algeriskt påbrå och är döpt efter uruguaynske Enzo Francescoli, har länge varit i ropet i Real Madrid. Han är en viktig spelare i Real Madrid Castilla, klubbens reservlag, där han spelat regelbundet sedan ett par år tillbaka.

Parallellt har han dessutom tränat kontinuerligt med A-laget, precis som Martin Ødegaard.

Kvällens Copa del Rey-möte med Cultural Leonesa på Santiago Bernabéu var knappast spännande till någon grad. Real krossade laget på bortaplan i första mötet och det var snarare tid att matcha spelare som behövde det (Casemiro & James Rodríguez framför allt) och ge yngre löften som Ødegaard, Mariano Diaz och inte minst Enzo Zidane chansen.

För även om Ødegaard stod för en spektakulär insats och några väldigt vassa aktioner, att Mariano Diaz gjorde det snabbaste målet under Zidanes tränarsejour i Real Madrid och fullbordade sin kväll med ett hattrick handlade det i stora drag om spelaren som äntrade planen i början på andra halvlek.

Annons

Just det, Enzo Zidane.

Han hann bara vara på planen i 18 minuter innan han också, i sin debut och med sitt första skott, prickade in sig i målprotokollet. Och det var ett speciellt mål som får alla Madridistas att luta sig tillbaka vare sig det är på läktaren hemma i TV-soffan eller någon annan stans och bara le sitt största leende.

Både Mariano Diaz och Martin Ødegaard var också högst delaktiga i målet och det osade så mycket framtid det bara går. Vackert.

Det tog för övrigt 345 minuter för Zinedine att göra sitt första mål i Real Madrid. Bara så att ni vet.

Hur mycket speltid han kommer få framöver eller om han överhuvudtaget kommer lyckas i Real Madrid får framtiden utvisa. Men den här kvällen var bara perfekt skapt för Enzo Zidane och hans far.

***

Det spelades Copa del Rey-fotboll på flera håll i Spanien i veckan. Det är ju, framför allt i ett sådant här tidigt skede, tiden där reserverna och de yngre förmågorna för chansen att visa upp sig.

Annons

Jon Toral, klingar det bekant? Har ni följt Barcelona eller Arsenal är det inte omöjligt att namnet dykt upp i något sammanhang. Från La Masía flyttade Toral till Arsenals akademi 2011 och väntar fortfarande på sin stora chans i A-laget.

Den här säsongen tillbringar han i Granada på lån, och i kväll gjorde han sitt första mål för sitt nya lag i matchen mot Osasuna.

Fin spelare med potential. Kanske kan det här innebära ett litet lyft.

***

20-årige Roberto Nuñez, eller kort och gott bara Rober, gjorde officiell debut för Atlético Madrid när han byttes in borta mot Guijuelo i den andra halvleken och gjorde som han brukar, det vill säga mål.

Nio fullträffar på sju matcher i UEFA Youth League noterades anfallaren för under förra säsongen. Han tillhör numera Atléticos B-lag och har nu också lyckats näta göra mål under Diego Simeone.

Annons

Apropå Atlético och spelare i målform. Yannick Ferreira Carrasco slog till två gånger mot Guijuelo och är nu uppe på tio mål den här hösten. Han har redan dubblat sin målskörd från förra säsongen – snacka om explosion och utveckling.

***

Sextondelsfinalen är förstås bara en transportsträcka för de spanska lagen och just en chans att snarare lyfta spelare.

I Barcelona, som historiskt brukar vara bra på att ge nya talanger chanser i sådana här lägen, finns i dagsläget relativt få stora talanger på väg upp.

Men det finns en som är värd att lägga på minnet: Carles Aleñá. Mittfältaren har det som en Barcelona-mittfältare fostrad i La Masía har. Han är född 1998 och gjorde mot Hércules sitt första officiella framträdande för Blaugrana.

Han har redan suttit på bänken vid en handfull tillfällen den här säsongen i ligaspelet, men ännu inte fått chansen.

Annons

Nu har Aleñá fått sin debut avklarad och han känns som en av få som på allvar kan slå sig in i Barças A-trupp de kommande åren. Tillväxten är inte lika bra som den tidigare varit – och framför allt är politiken numera annorlunda liksom Luis Enriques inställning där han knappast har prioriterat de egna produkterna under sin tid som tränare.

Frågan är om inte Aleñá är för bra för att ens Luis Enrique skall våga blunda.

Publicerad 2016-11-30 23:02

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto