Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Min hyllning till en av ligans finaste spelare

Flest ligatitlar i Spanien. Flest Champions League-titlar (jaja, vi räknar in gamla Europa Cupen där). Och nu också flest segrar i klubblags-VM.

Real Madrid är inte bara världens mäktigaste klubb, utan får ett år hädanefter även pryda sin tröja med logotypen som symboliserar bäst i världen.

Och det är mer just det, prestigen i sig, snarare än själva prestationen som är av störst betydelse. Lokala gänget Kashima överraskade – men att Real Madrid skulle löpa hem klubblags-VM var klart på förhand. Det skulle bara utföras i praktiken.

Trots att ligaspelet hackat de senaste säsongerna och att det inte blev någon ligatriumf i våras summerar Real Madrid ett otroligt bra år. Det som sätter lite extra krydda på det hela är förstås det faktum att man håller ledningen i La Liga. Nästa år är det garanterat den titeln laget kommer gå för allra hårdast.

***

Alla har ju sina favoritlag, sina favoritspelare och sina favoritligor. Eller åtminstone några man favoriserar och prioriterar.

Så även jag. En del dyrkar Cristiano Ronaldo, en del skaffar Zlatan Ibrahimovics frisyr. Själv har jag alltid föredragit de tekniska mittfältarna allra mest.

Riquelme, Iniesta, Aimar, Zidane… eller varför inte Manu Trigueros? Det kan vara hans största komplimang någonsin att bli omnämnd i samma andetag som den kvartetten. Och riktigt så bra, eller så stor, är han inte. Kommer heller aldrig bli.

Men han är förjäkla fin ändå. Trigueros har hunnit bli 25 år gammal nu, och Villarreal-mittfältaren kanske är på väg att få sitt riktigt stora genombrott.

Han har varit etablerad ett bra tag. Slog igenom när Villarreal tog klivet upp från Segundan 2012/13, och har därefter gjort över 25 starter per säsong. Tillsammans med Bruno Soriano bildar han ett av ligans vassaste innermittfält. Men den här hösten har han accelererat en hel del i sin utveckling.

Inte bara offensivt, där han är mer delaktig, skapar fler chanser och trycker av fler skott, utan framför allt defensivt. Han är unik i Villarreal den här hösten med att ha vunnit tillbaka 100 bollar i ligaspelet. Det är ett väldigt bra facit – inte minst då Bruno Soriano i grund och botten är den mer defensivt präglande spelaren på det centrala fältet av dem.

När jag såg matchen mot Atlético Madrid för en vecka sedan satte det huvudet på Trigueros-spiken. Lite så kändes det i alla fall. Hans otroliga höst kulminerade i matchen på El Madrigal och efter så många månader av högkvalitativa prestationer säger det väldigt mycket att vara bäst på planen när man springer över självaste Altético.

Så för er som inte har sett eller hört så mycket om Manu Trigueros – håll ögonen öppna. Om ni inte faller pladask lär någon annan av Villarreals 20 finlirare få er att tycka om det gula laget.

***

Har kampen om Ballon d’Or 2017 redan börjat?

Cristiano med ett hattrick i finalen av klubblags-VM. Leo Messi med en av säsongens dribblingsaktioner – vilket resulterade i mål – i derbyt mot Espanyol.

***

Säsongens bäste frisparksskytt i La Liga heter Sandro Ramírez.

I helgen knorrade han in en ny frispark, tredje drömträffen för säsongen, mot Sevilla. Målet i sig betydde inte mer än ett tröstmål – men för Sandro bygger det på hans fina poängskörd den här säsongen.

Málaga har verkligen prickat rätt där.

***

Omgångens – och årets sista – match spelas i kväll. Athletic-Celta. En jäkligt viktig match för båda lagen om de ska haka på i racet om Europa-platser.

Inte minst för Celta Vigo.

Det blir mer höstsummering framöver med allt vad det kan innebära. Nu får vi passa på att njuta av den sista spanska fotbollen som spelas på riktigt det här året.

Publicerad 2016-12-19 kl 17:27

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons