Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Ingen Ronaldo i höstens La Liga-elva

Det känns inte helt motiverande att sitta här och spalta upp höstens lag i La Liga när nyheten om Yeray Álvarez sjukdom nådde oss för några dagar sedan. Bara 21 år gammal har Athletic-försvararen – som varit en av lagets bästa och en av ligans skickligaste mittbackar i höst – drabbats av testikelcancer.

Tumören upptäcktes bara några dagar innan jul och nu tvingas försvararens raketkarriär helt plötsligt avbrytas. Och ingen vet om den kommer återupptas.

Athletic vann sin sista match före julledigheten med klara 3-0 mot Racing och tillägnade förstås segern åt Yeray.

Tillsammans med Aymeric Laporte har han bildat det överlägset mest spännande och intressanta mittlåset i ligan den här säsongen.

Nu hoppas vi att allt går precis så bra det kan och att vi framöver kommer kunna se Yeray på fotbollsplanen igen.

***

Ett höstens lag, ja. Noterbart är att jag enbart går efter prestationerna i ligaspelet då någonting annat hade gjort det direkt orättvist mot de lag som inte tävlat på andra fronter.

Jag väljer en spansk-klassisk 4-2-3-1-uppställning á la Valencia 2004. Och den ser ut enligt följande:

Målvakt: Sergio Asenjo (Villarreal)
Enskilt den största anledningen att Villarreal släppt in minst antal mål den här hösten – och extra imponerande är det förstås när han kommit tillbaka från sin tredje korsbandsskada och ser bättre ut än någonsin.

Högerback: Mariano (Sevilla)
Flexibel, spelskicklig och mångsidig som spelare. Hade större bekymmer under inledningen av sin Sevilla-sejour men har vuxit successivt och har nu en väldigt stark höst bakom sig under Jorge Sampaolis vingar.

Mittback #1: Sergio Ramos (Real Madrid)
En mittback ska ju i första hand försvara och går vi rakt av på försvarsinsatser hade jag petat Sergio Ramos den här hösten. Å andra sidan vinner han så otroligt vitala poäng för Real Madrid gång efter annan och är en ovärderlig ledargestalt i omklädningsrummet.

Mittback #2: Diego Godín (Atlético)
Atlético Madrid i en formsvacka under hösten? Må så vara, och defensiven har inte sett lika knivskarp ut som tidigare. Det är framför allt för att vi har vant oss vid att laget inte släpper in mål. Rent objektivt är defensiven fortfarande imponerande och Diego Godín är viktigast av alla.

Vänsterback: Marcelo (Real Madrid)
Har varit i storform hela hösten. Gör bort sig mer sällan än ofta i defensiven och är orubblig i offensiven med sin löpvilja, tekniska förmåga och skicklighet att kombinera sig fram. Världsklass.

Defensiv mittfältare #1: Steven N’Zonzi (Sevilla)
Jag är den förste att sträcka upp handen och erkänna att jag hade fel om N’Zonzi. När han kom från Stoke trodde jag inte att han skulle ta en plats i Sevilla och växa ut till den spelaren han nu är. Från defensivt rivjärn har han också utvecklat sitt offensiva spel där han allt oftare fyller på och erbjuder ett fysiskt hot.

Defensiv mittfältare #2: Manu Trigueros (Villarreal)
Från teknisk offensiv mittfältare helt och hållet formad i Villarreals skola har Manu Trigueros blivit bättre på att värdera situationer vilket lett till fler gjorda poäng. Framför allt har han också blivit en bättre spelare defensivt och redan återerövrat 100 bollar under hösten bara sett till ligaspelet.

Högermittfältare: Lionel Messi (Barcelona)
Barcelona lider när Lionel Messi inte spelar. När han är bra, är Barça bra. När Barça är som bäst, då är Messi i stormform. Utan argentinaren under hösten hade det varit en ännu jobbigare uppförsbacke för att komma i kapp Real Madrid.

Offensiv mittfältare: Jonathan Viera (Las Palmas)
Med Juan Carlos Valeróns nummer 21 på ryggen har Jonathan Viera omfamnat sin roll i Las Palmas på ett ännu mer ansvarstagande sätt. Kanariegänget har levererat en underbar fotboll den här hösten och Viera är ofta den berömda tungan på vägen när det står och väger. Teknisk briljans och speluppfattning i ett.

Vänstermittfältare: Pablo Piatti (Espanyol)
Jag är så glad att jag får skriva de här raderna. Självklart trodde jag det skulle ske under Valencia-tiden – men äntligen får vi alla njuta av Pablo Piattis fotbollskunskaper på riktigt igen. Det krävdes bara en mindre klubb med mindre press och en tränare som ger fullt förtroende. Då får du en Pablo Piatti med speed, sin sylvassa vänsterfot och en oändlig arbetskapacitet. Drömspelare för en tränare.

Anfallare: Iago Aspas (Celta Vigo)
Slogs framför allt med skyttekungen Luis Suárez (Barça) och succévärvningen Willian José (Real Sociedad) om den här platsen. I slutändan föll mitt val på Iago Aspas av den enkla anledningen att han inte bara levererat kontinuerligt, utan också gjort det i viktiga matcher. Helt avgörande både i segern mot Barcelona och i derbyt mot Deportivo.

***

HÄR kan ni för övrigt höra mer kring höstens La Liga-elva – och en hel del annat – i min och Marcelo Fernández podd.

***

Några andra som förtjänar omnämnande efter bra säsongsinledningar: Keylor Navas (Real Madrid), Yeray Álvarez (Athletic), Mateo Musacchio (Villarreal), Samuel Umtiti (Barcelona), Roque Mesa (Las Palmas), Toni Kroos (Real Madrid), Mateo Kovacic (Real Madrid), Samir Nasri (Sevilla), Yannick Carrasco (Atlético), Pedro León (Eibar), Nicola Sansone (Villarreal), Willian José (Real Sociedad), Luis Suárez (Barcelona) & Sandro Ramírez (Málaga).

***

Ingen Cristiano Ronaldo i höstens La Liga-elva?

Jag antar att vissa tycker han bör vara med av ren principsak. Men fokuserar man enbart på ligaspelet tycker jag inte Ronaldo ens är riktigt nära den här hösten.

Svag inledningsvis och led länge av baksmällan efter EM-triumfen. Han har stegrat successivt hela vägen och min gissning är att han kommer göra en betydligt bättre vår än höst, men just fallet Real Madrid är det snarare kollektivet där många olika individualister klivit fram i olika situationer som lett till den fina säsongen så här långt.

***

Ha en fortsatt trevlig jul allesammans!

Publicerad 2016-12-25 kl 13:28

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons