Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Barcelona har sakta men säkert tappat sin identitet

Under Pep Guardiolas tid i Barcelona kom laget alltid med en speciell typ av aura. Man visste vad man fick av Barcelona, oavsett motstånd, turnering eller spelplats.

Pep försökte, och lyckades ändå helt okej, förnya och experimentera i slutet av sin tränarsejour i klubben i hopp om att nå absolut perfektion tillika göra sig något mer oförutsägbar gentemot motståndarna.

När Luis Enrique kom in ändrade också en del grejer. Han fick in Luis Suárez och Ivan Rakitic vilket fungerade perfekt i det praktiska och mer direkta spelet som Enrique ville använda sig av. Det resulterade i en trippel redan första säsongen.

ANNONS

Därefter har Enrique stått och stampat och misslyckats fatalt med att förnya spelet till det bättre.

Så här två är senare kan vi konstatera att Barcelona sakta men säkert håller på att tappa sin identitet. Man vet inte vad man får längre. Det är fortfarande en stor respekt, men långt ifrån samma självklarhet och aura.

Och det är en mix både av det spelmässigt förändrade Barcelona och det tänk som finns bland slipsnissarna på de högre positionerna i klubben. Under Guardiolas tid är jag ytterst tveksam till om André Gomes, Samuel Umtiti och Lucas Digne hade värvats in för närmare en miljard i stället för att satsa på Sergi Samper, Marc Bartra och Alejandro Grimaldo.

Var det verkligen värt att lägga flera hundra miljoner på Paco Alcácer när Sandro Ramirez – ingjuten i spelsystemet, utbildad i La Masía och riktiga känslor för klubben – redan fanns tillgänglig?

ANNONS

I klubben finns en av världens bästa ungdomsakademier, som har fostrat världsspelare under väldigt många år. Det kommer inte alltid dyka upp nya Messi eller Iniesta, men är det rätt väg att gå att lägga ofantliga summor pengar på spelare som inte har något koppling till klubben och inte ens är tilltänka en startplats i stället för att satsa på de egna?

Tidigare var Barcelona ett LAG som alla fruktade. Ett välbyggt lag från målvakt till siste anfallare. I dag är Barcelona ett gäng där det resultatmässigt går bra om de individuellt sett bästa spelarna gör något extraordinärt. För LAGET Barcelona har inte varit bra under hela säsongen. Framför allt inte under de stora matcherna.

Jag kan inte komma på senast jag såg ett lag få Sergio Busquets att framstå som en så pass urusel fotbollsspelare som Paris Saint-Germain fick i går. De hittade ytan bakom Busquets hela tiden och var en av anledningarna att man kunde köra över Barça på det sättet man gjorde.

ANNONS

Ett steg bak, två steg fram? Är det dags för en riktig revolution i Barcelona nu?

Omöjligt att svara på. Men ett steg, eller fler, i motsträvig riktning har redan tagits. Frågan är hur lång vägen tillbaka är. Det enda som är helt säkert är att Luis Enrique inte kommer vara med på den resan.

Publicerad 2017-02-15 kl 13:34

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto