POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Existerar omöjliga uppdrag för Barça med sina superstars i form?

Twitter: @pinthorp

På onsdag ska Barcelona göra ett försök i att hämta upp 0-4-underläget mot Paris Saint-Germain i Champions League.

Omöjligt uppdrag? Baserat på hur matchen i Paris såg ut så definitivt. Baserat på Barças ändå uppåtgående form så inte lika omöjligt.

Det kommer fortfarande krävas någonting i hästväg om “den där omöjliga remontadan” kommer bli verklighet. Det mesta, ja näst intill allt, måsta klaffa. Inte minst ett fläckfritt försvarsspel. Ett PSG-mål och inte ens en 5-1-seger räcker för avancemang.

Men även om Celta Vigo inte är PSG så skickade Barcelona ändå en tydlig passning i helgen att det inte kommer bli någon enkel transportsträcka på Camp Nou för Unai Emerys spelare.

Framför allt inte när lagets superstjärnor hittat formen på allvar. Neymar har inte varit lika lyckosam rent poängmässigt den här säsongen, men har spelmässigt varit en av de klart jämnaste spelarna. Han har haft få dåliga matcher och inga längre svackor. Framför allt har han under 2017, inte minst den senaste månaden, accelererat formmässigt och då har dessutom målen börjat trilla in.

Hans lobb som betydde 2-0 mot Celta osar oändligt mycket självförtroende. För att ta det kanske mest tydliga exemplet. Jag tycker också Neymar varit mer framstående i en-mot-en-sitautioner än tidigare. Tar sig nästan alltid förbi, skapar chanser stup i kvarten.

Ännu bättre mot Celta var förstås Leo Messi. Han gör två mål som många drömmer om under en hel karriär. Det kanske inte ser så svårt ut, men kräver så mycket vad gäller teknik, balans och speluppfattning för att utföra.

Det är så mycket mer än ett anfallsspel som ska fungera om Barça ska lyckas med det “omöjliga”. Ytan mellan mittfält och försvar får inte lämnas lika öppen som i första mötet, försvarsspelet måste sitta och individuellt måste alla upp en nivå.

Men har man sina två största superstjärnor i högform finns åtminstone en rimlig chans att det blir intressant hela vägen in på målsnöret.

***

Jonathan Viera firade 100 La Liga-matcher i helgen. Tog emot en hyllningströja av Juan Carlos Valerón inför matchen mot Osasuna, blev märkbart rörd och svarade därefter med att vara fullkomligt briljant i Las Palmas 5-2-kross.

In med honom i landslagstruppen nu. Det är dags, om något.

Jag skulle säga att han är en av hela ligans bästa spelare för tillfället.

***

Apropå den matchen, Las Palmas-Osasuna, så bjöd den ju dessutom på säsongens snöpligaste självmål. Unai Garcías halkning som gav kanarierna 3-2 blev tämligen avgörande för slutfasen av matchen.

Det är inte lätt alla gånger.

***

I helgen var jag i väg och kommenterade SM-finaler i futsal. Ni vet, fotboll fast inomhus fast ändå inte alls.

Det är ju vansinnigt stort i Spanien där man till skillnad från i Sverige uppmuntrar de allra flesta till att spela futsal. Det är ju ganska många duktiga fotbollsspelare som kommer från futsal-kulturen. Neymar dagens kanske bästa exempel.

Och kul att mannen med futsal-Sveriges bästa namn, Héctor Maravilla, äntligen fick vinna det här året med sitt IFK Uddevalla. Klart välförtjänt dessutom, baserat både på ett slutspel och en lång säsong.

Stort grattis även till Lindahl FF på damsidan som tog sitt andra raka SM-guld. Min gubbe Benjamin Namini (det existerar bara supernamn i futsal) har lyckats enormt bra med sitt projekt Lindahl sedan han drog i gång det och lät dessutom hälsa att han firar med att ta ett halvår semester längs den spanska östkusten. Kämpigt.

Men det går knappast befinna sig i ett bättre land om man både vill njuta av fotboll och futsal.

Publicerad 2017-03-06 kl 19:47

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå