POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Guidettis lyft, Atléticos drömlott och Las Palmas nitlott

Twitter: @pinthorp

Det har varit två konkurrenstuffa säsonger för John Guidetti i Celta Vigo. Först nu känns det som att svensken på allvar etablerat sig som ett namn i startelvan. Nu är det han som tillhör den skara som vilas i de lite lägre prioriterade matcherna och matchas hårt i de tuffa matcherna.

Inte minst i Europa League-spelet. Att det dessutom är han som numera ofta är kvar på banan när laget jagar i underläge (typexemplet i EL-sextondelen borta mot Shakhtar då både Daniel Wass och Pione Sisto byttes ut och Guidetti var kvar, vilket blev högst avgörande i slutändan) visar inte bara fingertoppskänsla från Eduardo Berizzo utan är också ett bevis på vilken status Guidetti har uppnått och vilken betydelse han har.

I liknande lägen behövs karaktärer som John Guidetti. Vinnarskallar. Matchvinnare.

Han ordnade straff i slutminuten mot Shakhtar. Han låg bakom båda målen i EL-returen mot Krasnodar i torsdags.

Äntligen kan vi slå fast att Guidetti växlat upp på allvar i Celta Vigo och gjutit fast en plats i startelvan. Han betyder mer än någonsin och kommer fortsätta vara en väldigt viktig pelare i klubbens dröm om att nå Europa League-finalen på Friends Arena.

Nu är det bara målskyttet som ska lossna hundraprocentigt, med i takt med den successivt ökande speltiden och medförande ansvaret kommer resten komma med tiden. Han är redan väldigt delaktig i anfallsspelet och har varit avgörande i många viktiga lägen. Det räcker långt.

***

I går var det såväl Champions- som Europa League-lottning. Och på förhand är Atlético de Madrid så klart den stora vinnaren. Klubben fick Leicester City på sin lott i kvartsfinalen, det på pappret sämsta laget kvar i turneringen, och gäller förstås som storfavorit.

Sevilla var en sak. Förvisso ett lag med mycket europeisk rutin, men inte ett lag som har för vana att gå långt i Champions League.

Nu ställs Leicester för första gången mot en av jättarna. Det vore en praktskräll om det inte tog stopp här.

Det här mötet kommer Atlético vinna. Jag har svårt att se att Diego Simeone skulle tillåta sitt lag att underskatta i en kvartsfinal, även om jag tror uppgiften kan bli klurigare än väntat. Leicester spelar en fotboll som inte direkt passar Atlético. Nu kommer man tvingas styra matcher och det är i sådana lägen som laget haft problem tidigare.

I övrigt då? Real Madrid-Bayern München är ett gigantmöte. Och kanske, kan man tycka, ett steg för tidigt. Samtidigt tycker jag personligen det är kul att vi kommer få ett sånär på nytt inslag i semifinalen. Dortmund eller Monaco kommer nå dit. Två fantastiskt roliga fotbollslag som förtjänar all framgång.

Vidöppet mellan Madrid och Bayern där fördelen (eller?) av att returen spelas på Santiago Bernabéu mycket väl kan bli en avgörande faktor. Det finns ingen favorit här.

Barcelona-Juventus är också en gigantmöte. Välpolerad defensiv mot utpräglad offensiv. Sanslös kollision av två olika spelstilar som väntar, vilka fighter det kan bli.

***

För Celta Vigo låter Genk som en drömsk lott på förhand. Laget har dock imponerat under Europa League-spelet och har allt att vinna. Det kommer inte bli någon enkel uppgift – men fortfarande, det är en bättre lott än Manchester United.

Den där drömlika känslan om ett svenskmöte i finalen på Friends Arena börjar krypa sig på allt mer…

***

I dag kom chockbeskedet att Quique Setién inte förlänger sitt kontrakt med Las Palmas, som klubben annars hade önskat och hoppats på.

Setién har verkligen gjort ett föredömligt jobb sedan han kastades in från ingenstans i början av förra säsongen efter att Paco Herrera fått sparken. Det är aldrig lätt att ta på sig ett uppdrag på det sättet, men Quique har gjort det mesta rätt och utvecklat Las Palmas till ett ännu mer spelande fotbollslag där han dessutom fått ihop ett starkt kollektiv av många skickliga individualister.

Jag hade hoppats på en längre relation mellan Quique och Las Palmas. Till sommaren tar den slut och nya band kommer skapas.

Plockar Quique med sig Jonathan Viera och låter honom lyckas i Valencia nu en gång för alla? Föga troligt. Men att Quique Setiéns nästa destination är Valencia är rimligt att tro.

Publicerad 2017-03-18 kl 18:40

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå