POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Lopetegui var precis vad det spanska landslaget behövde

Twitter: @pinthorp

Det är underhållande att kolla på det spanska landslaget igen.

Efter glansdagarna under Vicente del Bosque har det varit ett par tunga och trevande år för “La Roja”. Fiaskoresultat i mästerskap har avlöst varandra och hela världens kanske namnstarkaste landslag på pappret har inte alls levererat enligt de väldigt höga och befogade förväntningar som satts de senaste åren.

Men ibland krävs det att man tar ett par steg bakåt för att sedan ta ett framåt. Ett bakslag är inte alltid negativt. I alla fall inte om man tänker ur det långsiktiga perspektivet.

I “La Roja” behövdes en förändring. Vicente del Bosques landslag var urkalkat sedan länge. Samma spelargrupp. En lättläst spelfilosofi utan överraskningsmoment. Det spelade ingen roll hur skickliga spelarna var individuellt – kollektivt blev det ingen jättematch att stänga ned ett bolltrillande Spanien.

Nu har de anställt Julen Lopetegui som förbundskapten och jag tror verkligen det är rätt man, både för nuet och för framtiden.

Han ledde U19-landslaget till EM-guld för fem år sedan (med en viss Gerard Deulofeu i spetsen) och förde U21-laget till EM-seger året därpå.

I den U21-upplagan ingick bland annat Koke, Thiago, Isco, David de Gea, Marc Bartra & Dani Carvajal – alla viktiga kuggar i dagens A-landslag.

Lopetegui har jobbat med de allra flesta i dagens landslag tidigare under sin tränarkarriär. Han kan spelarna utan och innan. Han vet hur det är att bygga ett vinnande lag, han vet hur man får en spelargrupp att sträva mot samma mål.

Framför allt är jag övertygad om att Lopetegui inte kommer vara rädd för att sticka ut i sina laguttagningar. Att han plockade ut Gerard Deulofeu – som för övrigt direkt tog chansen när han hoppade in och sänkte Frankrike senast – i truppen tyder på det. Vissa driver argumentet att han fortfarande är för valpig, blandar i sina prestationer och har en alldeles för låg lägstanivå.

De som vet, Lopetegui mer än någon annan, vad Deulofeu besitter för kvalitéer gör så klart helt rätt i att ge honom chansen. Han bistår med någonting unikt, någonting annorlunda. Han har dominerat i Lopeteguis ungdomslandslag och med förtroende är jag övertygad om att han kommer kunna göra det även på den högsta nivån.

Nu har det dessutom börjat väldigt lovande i Milan-tröjan sedan flytten i januari.

Skulle man gå på kontinuitet hade Iñaki Williams, José Callejón och Juan Mata förstås legat bättre till än Deulofeu. Men jag gillar hur Lopetegui tänker. Han vill bygga ett Spanien som inte är lika förutsägbart som tidigare, och i en sådan upplaga kommer spelartypen Gerard Deulofeu komma väl till pass.

***

Det är för övrigt helt galet vilka spelare som inte ens får plats i en spansk landslagstrupp. Spelare som hade gått rakt in i de allra flesta europeiska landslag.

Kolla bara på den här elvan…

Adrián (West Ham) – Héctor Bellerín (Arsenal), Marc Bartra (Dortmund), Iñigo Martínez (R.Sociedad), Sergio Escudero (Sevilla) – Saúl Ñíguez (Atlético), Bruno Soriano (Villarreal) – Lucas Vázquez (Real Madrid), Juan Mata (Man United), Iñaki Williams (Athletic) – Aritz Aduriz (Athletic).

Vilka svenskar hade tagit plats i ett sådant lag? Max två? Emil Forsberg och Victor Lindelöf?

Publicerad 2017-03-30 kl 21:29

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå