POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Bryt ihop och gå vidare utan Monchi, Sevilla

Twitter: @pinthorp

Ramón Rodríguez Verdejo har spenderat nästan hela sitt liv i Sevilla. Monchi, artistnamnet som han är mer känd under, föddes förvisso i San Fernando i Cádiz-provinsen, men flyttade i väldigt tidig ålder till Andalusiens största stad för att pröva lyckan i Sevilla FC.

Monchi gick som spelare hela vägen från ungdom till att nå A-laget i Sevilla. I nästan tio år utgjorde han en del av A-truppen, utan att för den delen göra så mycket väsen av sig på planen. Den säsong han fick mest speltid i ligan ramlade laget ur Primera División, och under sin tid i A-laget fick han främst inrikta sig på att backa backup till Juan Carlos Unzué (i dag assisterande tränare i Barcelona).

Nog för att dryga 100 matcher i Sevilla FC är slående meriter som definitivt tål att vara stolt över, men det är Monchis aktioner och skicklighet utanför planen som har gjort honom till en ikon i Sevilla.

Direkt efter spelarkarriären 1999 erbjöds Monchi jobbet som ny sportdirektör i klubben. Ett par stora mål att sträva mot var att börja tänka långsiktigt och utveckla Sevillas ungdomsakademi samt att vidga vyerna genom att inleda ett bättre scoutingsystem, inte minst utanför Spaniens gränser.

Nu, så här 18 år senare, kan vi slå fast att Monchi lyckats förträffligt bra.

Sevilla har producerat egna produkter som Sergio Ramos, Jesús Navas, José Antonio Reyes, Alberto Moreno och Diego Capel är exempel på egna produkter som gått igenom akademin och sedan genererat stora pengar till klubben vid försäljning.

Dani Alves, Júlio Baptista, Diego Perotti och Renato är några som man scoutat från den sydamerikanska marknaden. Alla sportsliga och ekonomiska fynd – allt en effekt av de byggstenar som Monchi la när han kom till posten som sportdirektör.

Han har bara representerat en klubb i hela sitt liv. I akademin, som proffsspelare, som sportchef. Monchi är en sann Sevilla-ikon. En man som varit eftertraktad i över ett decennium men valt att lyssna till hjärtat och stanna i sin älskade klubb.

Sedan 2001 har Sevilla inte slutat på nedre halvan av La Liga en enda gång. Klubben har vunnit nio titlar under den tidsepoken varav fem historia Europa League-triumfer (tidigare UEFA Cupen).

Det är svårt att beskriva med ord vad Monchi har betytt och alltid kommer betyda för Sevilla. Han har revolutionerat klubbens sätt att tänka långsiktigt, att värva spelare och samtidigt behålla en slagkraftig konkurrensposition.

Men allting har sin tid. Efter den här säsongen får Sevilla klara sig utan Monchi, och vice versa. Ikonen har valt att acceptera en ny utmaning som troligen heter AS Roma och jag tycker klubbvalet i sig säger en hel del om huvudpersonen själv.

Han söker efter utmaningen. Han struntar i hur många nollor han kan räkna till i lönekuvertet. I sådana fall hade han tagit sitt pick och pack för längesedan. Nu vill han testa något nytt, och han vill ha en rejäl utmaning.

Jag tror att Roma är en perfekt destination för Monchi och jag hoppas klubben har tålamod. I sådana fall kan det, precis som för Sevilla, ur ett långsiktigt perspektiv bli alldeles enastående.

För Sevilla? Först är det bara bryta ihop och sedan gå vidare.

Klubben kommer inte hitta någon ny Monchi – men det viktigaste blir att bevara och fortsätta utveckla det som han har byggt upp under snart 20 års tid. Apropå utmaningar alltså.

Publicerad 2017-04-02 kl 23:21

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto