Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Messi var blodig, kapad, initiativtagande och avgörande

Pinthorp

Twitter: @pinthorp

Upprymdhet och en uns av tomhet på samma gång. Vad var det egentligen för match vi bevittnade i går?

Jag kan inte minnas tillbaka på ett El Clásico innehållande så mycket målchanser och situationer som den i går. Ett stundtals huvudlöst försvarsspel blandat med individuell offensiv kvalité i form av spelintelligens och teknik på högsta nivå gav effekten av en helt sanslös match.

Det här är en batalj som kommer bli ihågkommen som en av klassikernas klassiker. En match det kommer pratas om hur länge som helst.

Tack för underhållningen, Madrid och Barça. Ni gav supportrarna ett känslorus av sällan skådat slag och den neutrala åskådaren en upplevelse som saknar motstycke.

Annons

***

Det uppenbara har det redan skrivits spaltmeter om. Framför allt Lionel Messis upprättelse efter kritiken från Champions League-spelet och en, med Messi-mått mätt, ganska slätstruken vårsäsong. I går var han var mästerlig. Blodig, kapad, initiativtagande och avgörande.

När slutresultatet visade 2-3 stod Messi som planens gigant. Ett TV-spelsmål fram till kvitteringen i första halvlek och ett precisionsskott fram till avgörandet på tilläggstid. Vi har gjort oss vana vid att Messi kliver fram när Barça behöver det. Men det här har en unik ton över sig med tanke på kritiken som argentinaren utstått den senaste tiden. Det har varit en överliggande press på Messi att prestera. Ännu mer i går när Neymar – Barças bäste den här våren – var avstängd.

Att i det läget faktiskt också kliva fram säger allt om mentaliteten som finns hos Leo Messi. En vinnarskalle som älskar det han gör. I går gjorde han det på ett sånt där sätt som bara Messi kan göra.

Annons

Det har också skrivits mycket, och hyllats, kring målvaktsspelet. Det gjordes fem mål på Bernabéu i går. Kanske borde det varit uppe på tvåsiffrigt. Utan att blinka skriver jag under på att ingen El Clásico-match, åtminstone inte sedan sekelskiftet, har innehållit ett så aktivt och pressat målvaktsspel.

Marc-André ter Stegen har blivit ifrågasatt den här säsongen. Han bevisade vilken kapacitet han besitter.

Keylor Navas har också haft ett frågetecken över sig och stått för flera enkla misstag, men stod upp enormt och kan inte klandras överhuvudtaget.

Det gjordes fem mål trots att målvaktsspelet var fullkomligt lysande.

***

Något jag däremot tycker det pratats alldeles för lite om är prestationen som faktiskt leder fram till Barças avgörande mål. Med mindre än en minut kvar av tilläggstiden är bollen nästan vid ena hörnflaggan på Barças planhalva.

Annons

När sedan Sergi Roberto får tag på bollen och sliter sig loss från både en och två bevakningar med imponerande fart, touch och balans uppstår ytorna för Barças kontring.

Det är Robertos aktion som öppnar upp för läget. Det är hans löpning som ligger till grund för att klassikernas klassiker fick ett sensationellt avslut – och att guldstriden kommer leva ända in i det sista.

Han förtjänar att hyllas mer för den prestationen. Vi talar om en löpning från ena straffområdet till det andra i högsta fart, med idel hinder på vägen, i matchminut 92. Det krävs både mental och fysisk styrka för att klara av det.

Uppenbarligen är det något speciellt med Sergi Roberto och tilläggstid.

***

Jag förstår att många tycker tjafset och pikarna mellan Gerard Piqué och Sergio Ramos (eller hela Real Madrid, rättare sagt) börjar bli tjatigt.

Annons

Jag kan fortfarande underhållas av det.

Att Ramos pekar på Piqué och tycker att han har snackat till sig den förstnämndes utvisning är så klart ganska tramsigt med tanke på att tacklingen hade kunnat sumpa Messis säsong.

Men det bottnar betydligt djupare än så, och det hela har eskalerat den här säsongen.

Piqué älskar att håna Real Madrid. Han tar varje tillfälle han får. Men jag undrar om det någonsin varit mer infekterat än nu.

Jag kan uppriktigt inte se framför mig att Piqué och Ramos kommer dela omklädningsrum i landslaget, bilda mittlås i La Selección och leda Spanien mot nya framgångar.

Å andra sidan känns det inte som Piqué för tillfället kunde bry sig mindre.

***

Sex matcher kvar för Real Madrid, fem kvar för Barcelona. Just nu är de på samma poäng och efter säsongens största föreställning lever allt i allra högsta grad.

Annons

Vilken jävla avslutning vi får.

Publicerad 2017-04-24 11:03

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto