Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Atlético vill göra Koke till sin egen "one club player"

Twitter: @pinthorp

I ett fotbollsklimat där ekonomin styr det mesta är det befriande att se spelare som följer hjärtat före storleken på lönekuvertet. För att inte säga nödvändigt. Det finns alldeles för få, och det gör dessa ännu mer unika av sitt slag.

Men en efter en av de allra största och mest ikoniska spelarna som är förknippade med en och samma klubb har sakta men säkert börjat lägga av. Till hösten spelar inte längre Francesco Totti i Romas tröja. Det har han gjort så länge jag har levt. Inte så länge jag kommer ihåg – utan HELA min livstid.

ANNONS

Det är helt sjukt att tänka på. Det stod Totti #10 på min första fotbollströja. Jag minns inte ens när det var. Men han har alltid funnits med, i någon utsträckning, och framför allt varit det största beviset att kärleken till en klubb övervinner allt.

Det finns alldeles för få av den sorten kvar. Därför slår hjärtat ett extra slag när jag hör en spelare som Koke sitta med tårar i ögonen och förklara sin kärlek till Atlético Madrid efter att ha kritat på ett nytt kontrakt som sträcker sig till 2024. Mittfältaren från Vallecas i Madrid har tillhört Atleti sedan han var åtta år gammal. Han har gått igenom alla steg, tagit sig från ungdomslagen till B-laget, vidare till A-laget där han i dag är en av vicekaptenerna och en vital del i Diego Simeones lagbygge.

Atlético vill göra Koke till sin egen “one club player”. Sin egen Paolo Maldini, Carles Puyol eller för all del Francesco Totti.

“Jag är Atlético-supporter sedan barnsben och det är en dröm varje gång jag drar på mig tröjan. Förhoppningsvis kan jag stanna här karriären ut”, sa Koke själv på presskonferensen.

ANNONS

Sånt här gör fotbollen mer äkta.

***

Ernesto Valverde ny tränare i Barcelona. Som väntat. Han gjorde själv två säsonger i klubben och vet vad det är han ger sig in på.

Däremot har han inte tränat någon klubb på den här nivån tidigare och det kommer bli den största utmaningen för Valverde. Han har byggt ett Athletic med kontinuitet, stabilitet och fått samman en grupp till en väldigt stark enhet. Men där heter stjärnorna Aritz Aduriz, Raúl García och Iker Muniain.

Nu ska han handskas med Leo Messi, Neymar och Luis Suárez – bara det är en utmaning i sig. Det är många tuppar i samma rum. Många som vill ha sitt sagt. Många som vill ta ansvar. Många som behöver ta ansvar.

Det blir upp till bevis för Valverde om han är rätt man att hålla ihop den här gruppen och framför allt få kollektivet Barcelona på fötter igen efter en, i ärlighetens namn, halvdan säsong. Det är inte samma stabilitet och speltrygghet som tidigare, utan mer individualistiskt. Det här blir det tuffaste uppgiften för Valverde att lösa.

ANNONS

Sedan lär han få ett par halvmiljardersvärvningar att addera till en redan ganska okej spelartrupp.

***

Quique Setién från Las Palmas till Real Betis. Hm. Är det verkligen ett kliv uppåt i hierarkin? Givetvis sett till klubbstorlek, men nödvändigtvis inte sett till kvalité och nuvarande “ranking”.

Men lika mycket som Quique är ett jobbigt tapp för Las Palmas är han ett mycket intressant val av Betis. Han har premierat en offensiv fotboll och fått fram det bästa ur stjärnspelarna i Las Palmas. Det bådar för en minst sagt frejdig Betis-säsong att se fram emot.

***

John Guidetti är långt ifrån självskriven i Celta Vigos spelartrupp till nästa säsong. Han har inte haft den utvecklingskurvan som klubben hoppats på – även om han varit väldigt viktig under våren och etablerat sig i startelvan.

Det har mer att göra med de tunga tappen inför och under säsongen snarare än svenskens egna prestationer. Framför allt har han gjort för lite mål. Inte ens en halvfull fullträffar i ligaspelet är ett på tok för dåligt facit och i Celta Vigo ökar både pressen och konkurrensen.

ANNONS

Dags för Málaga den här gången? Well, Sandro Ramírez är het på marknaden och ser ut att lämna östkustklubben och där finns en lucka att fylla. Men vill Málaga verkligen ersätta Sandro med Guidetti om man dessutom får in bra med stålar? Ytterst tveksamt.

Oavsett vilket hoppas jag att Guidetti blir kvar i Spanien. På ett eller annat sätt. I en mindre klubb under större ansvar tror jag han kommer växa.

Publicerad 2017-05-31 kl 17:12

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto