POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Är Barças Paulinho-köp bara en business-värvning?

Twitter: @pinthorp

Herregud vilken start på säsongen. Att döma av känslor, inramning och stundtals intensitet finns det ingen mänsklig varelse som skulle påstå att gårdagens första supercup-möte mellan Barcelona och Real Madrid “inte betydde någonting”.

Titeln i sig kanske inte är det mest väsentliga. Den överhängande och konstanta prestigen i ett El Clásico desto mer.

Real Madrid spände musklerna och visade att man sprungit förbi Barça med marginal för tillfället. 3-1-segern på Camp Nou är ett imponerande resultat och att dessutom göra det – precis som mot Manchester United för några dagar sedan – med en Ronaldo på bänken inledningsvis vittnar om den kollektiva styrka som existerar.

Isco var smått sensationell. Igen. Som vanligt. Det går inte hålla honom utanför startelvan längre, även om alla övriga offensiva krafter är tillgängliga. Drivet, visionen, kylan med boll och även spelet utan boll har bara blivit bättre det senaste året och Zinedine Zidane sitter med ett och annat lyxproblem att handskas med inför framtiden.

Det är ju inte heller så att Marco Asensio inte är med i diskussionen. Bra varje gång han får spela. Står för avgörande prestationer, nästan bättre ju större matcherna är och fortsätter han sin utveckling som han gjort de senaste två åren är han inte bara en given startman i Real Madrid utan en av världens bästa på sin position inom en snar framtid.

Men när allt såg ut att vara full harmoni i huvudstadsklubben kom så en rejäl käftsmäll inför ligastarten. Att Cristiano Ronaldo visas ut och är avstängd i returmötet är en sak. Det hade man kunnat hantera ändå. Det är däremot direkt korkat och huvudlöst att han delar ut en liten knuff till domaren efter sin andra varning och nu stängs av i fem matcher.

Jag kan köpa att Ronaldo reagerar starkt, för det finns betydligt värre filmningar som aldrig bestraffats. Han hjälper till, men så farligt var det inte. Däremot vädjar han till domaren direkt efter fallet vilket bara stjälpte honom – och den efterföljande knuffen är oförsvarbar. Man får väl inte ens röra domaren överhuvudtaget?

Däremot tvivlar jag på att det här kommer bli avgörande åt ett eller annat håll i längden. Real Madrid spelar nästan oförskämt bra utan Cristiano för tillfället och nu uppstår ännu fler chanser för de spelarna som är alldeles för bra för att inte vara givna – Isco & Asensio i första hand – att briljera.

Det är mest onödigt för Ronaldo själv.

***

Barcelona? Tja, man spelar knappast som ett mästarlag och klubben agerar sannerligen knappast som en mästarklubb.

Det är bra rörigt i Barça-lägret för tillfället. Det jobbas stenhårt på Philippe Coutinho och Ousmane Dembélé-fronterna men klockan börjar ticka allt fortare. I stället offentliggjordes värvningen av Paulinho tidigare i dag. En smått sanslös värvning rent sportsligt.

När han kom till Tottenham 2013 var det en väldigt stor värvning. Han hade meriter från brasilianska landslaget och var eftertraktad av många. Två år och otroligt många felpositioneringar senare skeppades han i väg till kinesiska ligan.

Och nu står han inne på Camp Nou och ska i höst dela omklädningsrum med Leo Messi & Andrés Iniesta.

Han må vara en annan spelartyp än de flesta mittfältarna i Barças trupp. Men att lägga runt 40 miljoner euro för en spelare som inte kommer vara tilltänkt att starta, är 29 år och inte presterat på en kontinuerligt hög nivå i en liga som håller bättre standard än den kinesiska på fem år är märkligt.

Det finns många som spekulerar kring att det hela är en historia långt bortom sportslig basis. Att det här gynna Barças president Josep María Bartomeus business på den asiatiska marknaden. Bartomeu är VD för ADELTE Group som designar, bygger och levererar innovativa tekniska lösningar och avancerade tjänster för att förbättra flygplatser, hamnar och vägtransporter. Och i dagens läge vill man förstås, precis som alla andra, etablera sig på den asiatiska marknaden där man inte har särskilt många projekt igång.

Men det kanske blir ändring inom kort. Bartomeus företag har ingen verksamhet i Kina, världens största handelsnation. ADELTE Group vill dock engagera sig i Ocean Flower Island, en konstgjord skärgård i Sydkinesiska havet som primärt är riktad mot lyxkunder. Projektet är under uppbyggnad och som av en händelse är byggs det av Evergrande Group, som också äger Guangzhou Evergrande, varifrån Paulinho nyss köptes loss.

Det låter invecklat. Men det är få som skulle bli förvånade om Bartomeu skulle se Paulinho-värvningen som mer business och eventuell personlig vinning än en sportslig investering för FC Barcelona.

Det man framför allt också kan fundera kring är hur spelare som Sergi Roberto, Rafinha eller för all del yngre förmågor som Carles Aleñá känner. Spetsspelare kommer alltid värvas av storklubbarna för att hålla sig konkurrenskraftiga och vara med och utmana om de tyngsta titlarna. Men sedan när värvade Barcelona utfyllnadsspelare för närmare en halv miljard i stället för att använda sig av en av världens bästa fotbollsakademier som redan existerar i klubben?

Barças ledning har det hett om öronen för tillfället och det blir enormt intressant att se hur laget ser ut när vi kommer in i september.

Publicerad 2017-08-14 kl 22:51

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto