POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Inför La Liga 2017/18: Las Palmas, Leganés, Levante, Málaga & Betis

Twitter: @pinthorp

Halvvägs in i genomgången inför ligastarten. Här kommer nästa kvintett.

LAS PALMAS
Förra säsongen: 14:e plats i La Liga.
Tränare: Manolo Márquez.

Inledde förra säsongen väldigt starkt och spelade framför allt otroligt underhållande med Jonathan Viera som navet i den offensiva passningsfotbollen.

Har tappat succétränare Quique Setién som fortsatt sitt äventyr i Real Betis och in som efterträdare har klubben valt att låta Manolo Márquez från reservlaget Las Palmas Atlético få chansen.

På spelarfronten lämnar Kevin-Prince Boateng men han blir enklare att ersätta än tappet av Roque Mesa. Den sistnämnde har varit vital på det centrala mittfältet i Las Palmas och varit en stor nyckel i lagets framgång de senaste åren. Han kommer bli svår att ersätta.

Däremot är det förstås ett enormt plus att Vitolo lånas in från Atlético under höstsäsongen. Tillsammans med Jonathan Viera och för all del Tana på ett offensivt mittfält känns Las Palmas minst lika spännande som förra säsongen. Det lär åtminstone bli underhållande.

Höll koll på: Jonathan Viera var en av ligans främsta offensiva spelare förra säsongen. När han är bra är Las Palmas bra.

***

LEGANÉS
Förra säsongen: 17:e plats i La Liga.
Tränare: Asier Garitano.

Gjorde en otroligt bra ligastart förra säsongen som nykomling men tappade mot slutet. Höll sig mest kvar för att trion som åkte ur var alldeles för dåliga. Det händer inte att ett lag håller sig kvar på ynka 35 poäng i normala fall.

Det som är positivt gällande Leganés att man har kontinuitet på tränarfronten med Asier Garitano som varit på plats i fyra år. Men spelartruppen är egentligen alldeles för svag för att bita sig fast ett år till. Ser vi fyra Madrid-lag i La Liga nästa säsong tror jag inte Leganés är ett av dem.

Höll koll på: En bra dag är tidigare Las Palmas-liraren Nabil El Zhar väldigt sevärd och poängglad. Det ska också bli spännande att se om högerspringaren Joseba Zaldúa, som lånas in från Real Sociedad, kan få sitt riktiga lyft i en ny miljö.

***

LEVANTE
Förra säsongen: 1:a i Segunda División.
Tränare: Juan Muñiz.

Överraskade rejält förra säsongen när man faktiskt lekte hem Segundan. Att Levante med sina resurser och som degraderad från La Liga skulle vara med och slåss i toppen kändes rimligt. Men inte på det sättet. Spelaromsättningen var trots allt ganska stor och man tappade flera viktiga spelare.

På pappret är jag fortfarande inte särskilt imponerad av vad Levante sätter på benen inför 2017/18, men Juan Muñiz tycks ha fått ihop kollektivet och har inte minst ett lag med sig upp till högstadivisionen där många har en stor portion rutin.

Jag tror Levante grejar nytt kontrakt utan att övertyga. Mycket tack vare att min gissning är att ett par-tre lag – lite som i fjol – helt enkelt inte håller måttet.

Höll kol på: Roger Martí Salvador, eller kort och gott bara Roger (varför kör man det namnet på ryggen där man heter Martí Salvador?). Anfallaren har efter halvdana flera år på lån i andra klubbar äntligen hittat rätt på allvar i Levante. Smällde in 22 baljor förra säsongen.

***

MÁLAGA
Förra säsongen: 11:a i La Liga.
Tränare: Míchel.

Málaga är på förhand ett av de mest intressanta lagen att följa i höst. Inte för att det ser positivt ut inför säsongsstarten, utan snarare tvärtom. Truppen är totalt rensad på nyckelspelare och fanbärare, där Nacho Camacho (Wolfsburg), Pablo Fornals (Villarreal), Duda (oklart) och Sandro Ramirez (Everton) väger tyngst.

Talang, ledarskap och själ försvinner i ett stort paket. Det klart, Paul Baysse kan bli ett fynd från Nice, hittar Borja Bastón gammal Eibar-form har man en hel del mål gratis och kan Roberto få en nytändning efter sitt tuffa år i Espanyol kan han rädda några extra pinnar.

Men överlag är det ett söndervärvat Málaga där Míchel tvingas börja om från ruta ett. Och förutsättningarna är långt ifrån optimala. Jag tror det blir en kämpig säsong på solkusten där supportrarna ska vara glada om det blir nytt kontrakt.

Håll koll på: En positiv sak är att man ser ut att behålla Juanpi. 23-åringen kommer få en vital roll på det offensiva mittfältet.

***

REAL BETIS
Förra säsongen: 15:e plats i La Liga.
Tränare: Quique Setién.

Den sportsliga ledningen i Betis har knappast legat på stranden och räknat sandkorn i sommar. Jösses vad det hänt grejer. Och väldigt intressanta sådana.

Nog för att man kommer få klara sig utan Rubén Castro och Dani Ceballos den här säsongen, men Betis har någonting fint på gång. Den meningen yttras ofta, men jag tror man är på rätt väg den här säsongen. Det är åtminstone inga naiva värvningar utan genomtänkta och i mina ögon välspenderade pengar på nyförvärven som hämtats in.

Ryad Boudebouz, Andrés Guardado och Víctor Camarasa stärker till Betis mittfält med råge och med Quique Setién som ny röst i omklädningsrummet är förväntningarna på underhållning stor. Setién vann mångas hjärtan med sin fotboll i Las Palmas och lär inte vara sen på att försöka utöva samma typ av spel här.

Det kan ta tid. Det kommer stötas på hinder på vägen. Och Betis är alltid Betis. Men jag tror det blir i alla fall ett steg framåt jämfört med i fjol.

Håll koll på: Víctor Camarasa. Ruskigt bra i Levante som sprang hem Segunda División förra säsongen. Invärvad för sju miljoner euro (med Betis-mått i dessa tider en ganska saftig bunt pengar) och har stora skor att fylla.

Publicerad 2017-08-17 kl 15:26

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto