POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Inför La Liga 2017/18: Real Madrid, Real Sociedad, Sevilla, Valencia & Villarreal

Twitter: @pinthorp

Ligapremiären är i skrivande stund bara några timmar ifrån att se dagens ljus. Det är som vanligt inför första omgången. Förväntningarna är höga. Inget lag har hunnit floppa. Inget lag har gjort succé. Bara enorma förhoppningar ligger och susar i luften.

Vill ni ha ännu mer inför La Liga-säsongen så spana gärna in senaste avsnittet av Tutto Balutto med Gusten Dahlin & Thomas Wilbacher där jag gästar kramar ur en timme spansk fotboll.

Men nu kör vi igenom de sista fem lagen innan säsongen kan sparka igång på allvar. Och det är ingen halvdan kvintett som återstår.

REAL MADRID
Förra säsongen: 1:a i La Liga.
Tränare: Zinedine Zidane.

Jag kan ärligt talat inte minnas senast Real Madrid gick in i en säsong och var så stor ligafavorit som nu. När José Mourinho ledde laget till titeln 2011/12 var man knappast storfavorit. Det kanske var inför Frank Rijkaards sista år i ett decimerat Barça – men frågan är om favoritskapet ens var lika stort då som nu.

Det klart att en alldeles enastående prestation i Supercupen – där Cristiano Ronaldo, Gareth Bale & Isco inte ens spelade retörmötet – spär på förhoppningarna. Men jag tycker uttalandet från Gerard Piqué, den störste Barcelona-patrioten av alla, efter matchen i onsdags säger allt.

– Under mina nio år i Barça är det här första gången jag känner att vi är underlägset Madrid.

Det råder harmoni i Real Madrid för tillfället. Laget ser bättre ut än någonsin och har framför allt utrymme för att utvecklas ännu mer, med spelare som Isco, Marco Asensio, Casemiro, Raphaël Varane och för all del Dani Ceballos som har tiden för sig.

Spetskvalitén. Kollektivet. Talangen. Bredden.

Och inte minst en tränare i Zinedine Zidane som bevisat att han är föredömlig på att få ihop en grupp och inte rädd för att ta tuffa beslut.

Det enda jag tror hade spetsat Madrid ännu mer inför säsongen är att få in en ny anfallsspelare för Gareth Bale (han går ju mest som anfallare i laget). Jag tror inte walesaren kommer vara ordinarie när de viktigaste matcherna duggar tätt nästa vår och Real har ett bra läge att få en del stålar för honom nu, och i stället plocka in en yngre ersättare.

Oavsett vilket talar allt för att Real Madrid går mot sin andra raka ligatitel. Man är åtminstone storfavorit för första gången på väldigt, väldigt länge.

Håll koll på: Han blev ett världsnamn redan förra säsongen men nu kommer Marco Asensio utmana om en startplats på riktigt. TV-spelsgubben är för bra för att inte göra det.

***

REAL SOCIEDAD
Förra säsongen: 6:a i La Liga.
Tränare: Eusebio Sacristán.

Det har inte hänt så mycket i Real Sociedad under sommaren. Carlos Vela spelar hösten ut i klubben innan han äntrar sitt äventyr i Los Angeles (han kommer därmed dela stad med sina stökpolare Giovani och Jonathan dos Santos – grattis LA) och kommer förstås bli ett blytungt tapp. Yuri Berchiche var bra på sin vänsterkant förra säsongen men 16 miljoner euro från PSG är är välkommet tillskott i La Reals klubbkassa.

Man har använt en del av pengarna till att köpa loss Adnan Januzaj, som helt klart känns som en chansning, och Diego Llorente från Real Madrid som var i klubben förra säsongen. Bortsett från en del breddspelare är laget annars intakt. Däremot ska det mycket till om Eusebio leder laget till lika stora framgångar den här säsongen. Inte för att Real Sociedad nödvändigtvis kommer göra en sämre säsong, utan snarare att konkurrenterna ser betydligt starkare ut än tidigare.

Jag har svårt att se La Real upprepa sin fina sjätteplats.

Håll koll på: Mikel Oyarzabal. 20-åringen var fantastisk förra säsongen på det offensiva mittfältet och redan här känns Carlos Velas ersättare funnen.

***

SEVILLA
Förra säsongen: 4:a i La Liga.
Tränare: Eduardo Berizzo.

Sommar i den andalusiska huvudstaden är som vanligt synonymt med intensivt, hektiskt och nervkittlande.

Det här transferfönstret har klubben klarat sig utan demon-sportchefen Monchi, men hans högra hand de senaste åren, Oscar Arias, har tagit vid och Monchi lämnar en stor organisation efter sig som han byggt upp under alla dessa år vid rodret. Jag är knappast orolig för Sevilla ur den aspekten.

Speciellt inte när man säljer i väg Vicente Iborra, som inte var en startspelare, för 16 miljoner euro till Leicester och gör i princip samma summa plockar in både Éver Banega och Nolito.

Det är inte det enda rätta som Sevilla gjort på förhand i det här fönstret. Luis Muriel har investerats en hel del stålar i och han är tilltänkt att producera majoriteten av målen den här säsongen. Samtidigt blir det givetvis spännande att se en pånyttfödd och hemvändande Jesús Navas kliva in på Sánchez Pizjuán igen.

Tappen av Vitolo och Samir Nasri kommer givetvis bli kännbara, men offensivt har Sevilla rustat väl. Dessutom har Eduardo Berizzo ersatt Jorge Sampaoli på tränarbänken och vi kan räkna med en lite mer lugnare manager som leder laget in i 2017/18. Fortfarande en Marcelo Bielsa-skolad till en annan, och av de alternativ som fanns känns Berizzo mitt i prick.

Sevilla blir ett lurigt lag och får man det att klaffa kan man slå vilket gäng som helst. Att utmana om topp tre? Nja, svårare att tro. Det krävs nog mer tid för att krossa topptrion.

Håll koll på: Utöver de uppenbara är det värt att hålla ett öga på Pablo Sarabia, som gjorde en otrolig debutsäsong i klubben och hade ett makalöst poängsnitt. Tar nästa kliv nu?

***

VALENCIA
Förra säsongen: 12:a i La Liga.
Tränare: Marcelino García Toral.

Valencia, Valencia, Valencia… Snart tar bläcket slut efter allt skrivande om den här klubben. Det mesta negativt, sett till de senaste åren. Uppblåsta förväntningar som slås hål på. Tomma ord från ägare med pengar. En arena som stått i princip orörd i tio år och bara samlar damm.

Men kanske tar Valencia åtminstone ett steg i rätt riktning den här säsongen. Jag vill i alla fall tro att valet av Marcelino García Toral som tränare, tidigare Sevilla & senast Villarreal, är ett bra sådant. Det är en långsiktig tränare som jag hoppas klubben har tålamod med.

Laget ser helt okej ut. Man har skeppat de spelare som suttit på enorma löneposter – Enzo Pérez, Álvaro Negredo, Diego Alves – och bara lagt stora pengar på en spelare: Simone Zaza. Italienaren kom till ett ruckel till lag i våras och gjorde klart godkänt ifrån sig. Han har köpts loss permanent för dryga 16 miljoner euro.

Annars är det ungefär som tidigare; ett bra lag på pappret som underpresterat i alldeles för många år. Det har aldrig varit spelarna rent individuellt det är fel på.

Det känns som jag skriver samma mening år efter år. Men det kan inte bli värre för Valencia. Marcelino kan inte leda laget till en sämre placering än tolva. Det är helt omöjligt. Sedan ska vi inte vara alltför optimistiska om omedelbar succé, men nog är det dags för Valencia att kliva upp på övre halvan till att börja med.

Håll koll på: Ynglingen Carlos Soler presenterade sig på allvar under våren och belönades även med en plats i den spanska U21-EM-truppen. Den offensiva kreatören är född 1997 och lär få ett stort ansvar under Marcelino.

***

VILLARREAL
Förra säsongen: 5:a i La Liga.
Tränare: Fran Escribá.

Har spenderat närmare en halv miljard under sommarens transferfönster och kliver in i säsongen med ett lag som är på pappret långt mycket bättre än förra säsongens.

Mateo Musacchio kommer bli en svår byggkloss att ersätta, men där har man lagt en del pengar på Sporting Clubs Rubén Semedo. Jag ska villigt erkänna att jag inte sett honom spela och det återstår att se hur han hanterar uppgiften i mittlåset bredvid Víctor Ruiz.

I övrigt är det bara rejäla uppgraderingar. Roberto Soldado och Adrián López har försvunnit, den turkiske talangen Enes Ünal och Carlos Bacca (!) har kommit in. Jag tror Bacca gör minst 15 mål så länge han förblir skadefri. Bara där har Villarreal mycket vunnit.

Det ändå mest intressanta nyförvärvet än Pablo Fornals som man värvar in från… Málaga. Det var någon som skämtsamt skrev till mig häromdagen och påpekade att “Villarreal borde börja spela i blått” och syftade till alla spelare man roffat åt sig från Málaga. Fornals är den senaste i raden och kanske den med mest råtalang. Det blir hårt konkurrens på Villarreals offensiva mittfält framöver.

Likt fallet Sevilla tror jag Villarreal, trots ett bättre lag på pappret, får svårt att utmana topptrion. Avståndet är fortfarande lite för stort. Man står fortfarande och faller med några spelare.

Men kampen om fjärdeplatsen kommer garanterat bli knivhård.

Håll koll på: Samu Castillejo inledde förra säsongen starkt men gjorde en sämre andra halva. Nu har han klivit in och tagit över nummer tio och vi har alla sett vilken potential som finns i den passningsskicklige, finurlige och löpvillige mittfältaren.

Publicerad 2017-08-18 kl 14:52

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto