Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Paulinho – en tidig Barça-succé

Twitter: @pinthorp

Det var många som hånskrattade åt att Barça lassade upp 40 miljoner euro för Paulinho i somras. Tottenham-fiaskot som blivit bortglömd i Kina. Vad skulle han i Barcelona och göra? Vad hände med de stora profilerna?

Jag gissar att det är lätträknat vilka som följer den kinesiska fotbollen. Ryktet från det brasilianska landslaget har alltid varit bra, men sejouren i Tottenham har etsat sig fast i minnet hos många och en flytt till Kina är ofta synonymt med en karriär på väg utför. Det var åtminstone därför jag personligen var tveksam till värvningen.

Att Barça behövde en spelare med tyngd på mittfältet, en Seydou Keita-typ, var solklart. Det var också det jag såg som Paulinhos störst bidragande styrka. En månad in på säsongen senare konstaterar jag att brassen står för betydligt mer.

Utöver sin fysik har han sett otroligt bolltrygg ut, spelat med finess och bra spelförståelse och verkar trivas alldeles ypperligt både i en mer defensiv mittfältsroll liksom i en lite högre utgångsposition.

Han hoppade in och gjorde segermålet mot Getafe i helgen. I går stod han för ett mål (fast situation, där han kommer ge en extra dimension) och en fin assist till Leo Messi.

Det är dumt att gå händelserna i förväg och dra extrema slutsatser efter bara en månad, men Paulinhos första tid i Barça har sannerligen bara varit positiv. I går ekade hans namn på Camp Nous läktare och även om han inte var det stora tröjnamnet ser han ut att bli väldigt nyttig för Ernesto Valverdes lagbygge den här säsongen.

***

Matchen i sig då?

6-1 var helt och hållet ett kvitto på att Barcelona har väldigt mycket mer offensiv kvalité än Eibar.

Gänget från Baskien avlossade fler skott under 90 minuter, spelade ofta fyndigt och hade ett par ramträffar. Därtill tvingades Marc-André ter Stegen göra några kvalitativa parader när Barças ledning fortfarande var skör.

Eibar åkte till Camp Nou, förlorade stort men blev absolut inte totalt utspelat. Man var bara inte lika vassa i de avgörande lägena. Något som för Barcelonas del till stor del stavas Leo Messi.

Argentinaren stod för en ny makalös insats och kvitterade ut ett mycket väl godkänt-betyg med fyra nya mål på kontot. Nu har Messi gjort nio totalt i ligan. Det är fler än alla lag har gjort förutom Real Sociedad.

I kväll går Cristiano Ronaldo in i ligaspelet för första gången den här säsongen. Jag antar att han kommer svara upp ganska bra.

I går kom också de officiella uppgifterna kring Ousmane Dembélés skada. Tre och en halv månad väntas fransmannen stå på skadelistan.

Om det innebär Gerard Deulofeus stora chans att slå sig in – vilket han inte riktigt tog vara på i går – innebär det också en möjlighet för Aleix Vidal att få mer speltid i en offensiv roll. Han kommer alltid in mer energi och vilja varje gång han får chansen och om Messi kommer fortsätta i rollen som falsk nia snarare än en utgångsposition på kanten kommer det bli en stenhård kamp mellan Deulo & Vidal om platsen till höger.

***

Fortsätter det kittla kring Valencia? Ja, jäklar att det gör.

I går var allt mitt i prick för Marcelinos lag. Simone Zaza besvarade petningen senast genom att göra ett hattrick mot Málaga och slå sig på bröstet framför fansen. Carlos Soler är en av få offensiva spelare som fortsätter starta varje match av den enkla anledningen att han är alldeles för bra för att inte spela. Två nya assist på kontot i går.

Jag hade kunnat nämna varenda spelare egentligen. Det känns harmoniskt. Det finns spets. Det finns bredd.

För första gången på många år har fansen all anledning att drömma om en väldigt bra säsong.

***

Om Valencia är en stor positiv överraskning under säsongsinledningen ställdes man mot sin motpol i form av Málaga i går – och tryckte ner laget ännu djupare i kvicksanden.

Vi har sett syndromen tidigare. En urusel säsongsstart är ofta svår att vända på. Málagas tunga stjärntapp har inte lyckats ersättas och nu står Míchel och stampar med noll poäng på fem omgångar och en trupp han inte riktigt vet vad han ska göra av.

Jag trodde det skulle bli en tuff säsong på nedre halvan för Málaga. Men noll poäng på fem matcher? Bristen på energi? Bristen på offensiv kvalité? Bristen på ett fungerande försvar?

Det är alldeles för mycket som varit undermåligt och spelschemat framöver är fortsatt tufft.

Det här blir en lång säsong för Málaga.

Publicerad 2017-09-20 kl 13:44

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons