Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Real Betis behövde inte kolla långt för Ceballos ersättare

Twitter: @pinthorp

Real Betis har fostrat otroligt många duktiga fotbollsspelare genom åren. Den senaste i raden att slå igenom på allvar är Dani Ceballos som i somras trollade bort de flesta under U21-EM och därefter kritade på för Real Madrid.

En av de stora framgångsfaktorerna att de spanska lagen hållit sig konkurrenskraftiga ute i Europa är satsningen på egna ungdomsakademier. Premier League har betydligt mer stålar i omlopp men de brittiska klubbarna har inte fått lika mycket “gratis” som de spanska som ofta kan hitta lösningar på spelare som försvinner i de egna akademierna.

Athletic och Real Sociedad ligger med deras historia så klart långt före övriga klubbar. Villarreal är också ett lysande exempel på en förening som satsat enormt mycket på sin akademi – både vad gäller scouting och bra faciliteter – vilket gett en otrolig effekt.

Real Betis har också en bra akademi där många begåvade spelare tagit sig igenom. När klubben sålde Dani Ceballos i somras gav man sig ut på marknaden och plocka in en rad spelare – Javi García, Andrés Guardado & Ryad Boudebouz – men den mest självskrivne ersättaren till Ceballos kanske redan fanns i laget.

Fabián Ruiz, som också är född 1996, har stått i skuggan av Ceballos de senaste åren. De har spelat med varandra på Betis mittfält från juniornivå till A-laget men förra säsongen var det Dani som tog det stora klivet samtidigt som Fabián fick spendera våren på lån i Elche.

Nu är Fabián tillbaka i Betis och har, liksom hela laget, inlett hösten på ett alldeles strålande sätt. Den dynamiske mittfältaren gjorde sin första ligastart för säsongen på Santiago Bernabéu i förra omgången och var en av planens bästa spelare. Framför allt också signifikativ för det tränare Quique Setién har pratat om – att inte bara gå ut och spela med vilja och energi utan i första hand tänka fotboll logiskt. Fabián stressar inte upp sig, är bolltrygg, visar knappast några tecken på lite erfarenhet och har därtill en fin vänsterfot.

I går ställdes Real Betis mot nykomlingen Levante, som också inlett bra, hemma på nyrenoverade gigantiska Benito Villamarín och Fabián var förstås med i startelvan igen. Han var ännu bättre i den matchen. Stundtals dominant på mittfältet, otroligt självsäker och beslutsam i sitt spel där allt kulminerade i soloprestationen fram till 2-0-målet.

Betis vann med 4-0 och ligger sexa i La Liga för tillfället. Fabián kan få vara symbolen i Setiéns nya lagbygge som fortsätter växa sig allt starkare och känns som den mest spännande outsidern att följa i La Liga den här säsongen.

Publicerad 2017-09-26 kl 15:45

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons