Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

41v

Kaotiskt läge i Katalonien stoppar inte Barça från att fortsätta vinna

Twitter: @pinthorp

Regeringen har förklarat Kataloniens folkomröstning om självständighet för olaglig. Det har lett till uppror i regionen. Flera hundra personer har skadats i sammandrabbningar mellan polisstyrkor och demonstranter och det var långt ifrån säkert att matchen mellan Barcelona och Las Palmas överhuvudtaget skulle spelas på Camp Nou under söndagen.

Till slut kom beskedet att spela matchen – inför tomma läktare.

Las Palmas kom till spel med den spanska flaggan inbroderad på sin tröja för att tydligt visa att man själva är stolta över att tillhöra Spanien trots att Gran Canaria ligger långt ifrån fastlandet, men också tydligt visa sin ståndpunkt att man är emot Kataloniens försök till att bli självständigt.

Alla spelare var eniga i mixade zonen efter matchen att det var en märklig, nästan surrealistisk, känsla att spela på den gigantiska arenan utan några människor som tittade på.

Barça vann med 3-0 efter att ha växlat upp i andra halvlek. Gemensam nämnare för samtliga mål? Lionel Messi.

Så här långt under hösten har Barcelona alltmer liknar hur det såg ut när Pep Guardiola var i klubben. I alla fall ur Messi-perspektivet. Han huserar alltmer centralt i banan. Offensiven handlar ännu mer tydligt om att försätta argentinaren i så bra position som möjligt. Vilket på ett sätt, om man både tittar till Messis målmaskineri och tabellen, varit ett smart drag av Ernesto Valverde.

Samtidigt är det enkelt att ställa sig frågan hur beroende Barça faktiskt är av Messi i nuläget. Det känns mer tydligare än någonsin att det finns en kung medan resten bara är alibi-soldater som kämpar för allt de är värda för att kungen ska få göra sin grej.

***

Det har varit mycket annat i veckan och jag har inte skrivit ett smack om lagen som huserat i Europa. Såg Dortmund-Madrid och blev imponerad av det spanska huvudstadslaget.

Att i ett prekärt läge med tidiga motgångar under säsongen gå in och verkligen praktisera den där Real Madrid-fotbollen vi vant oss vid att se, på en av de tuffaste arenorna mot ett väldigt formstarkt Dortmund. Det är ofantligt bra och ett styrkebesked från Zinedine Zidane och hans manskap.

Real Madrid-maskineriet är i gång och kommer bara accelerera igång i takt med att säsongen blir längre.

Alldeles nyss vann man på Santiago Bernabéu igen, så nu har man även slagit hål på den spökbubblan. Isco tvåmålsskytt och återigen mästerlig.

***

Det andra stora huvudstadslaget, Atlético, har haft en tuffare vecka.

Förlust på sista sparken i Metropolitanos CL-debut men definitivt inte orättvist på något sätt. Jag vet inte om Atlético inte kom upp i sin normala standard eller om det var Chelsea som helt enkelt var så mycket bättre. London-laget skapade i alla fall mängder av chanser och kom fram smidigt både på kanterna och centralt i banan.

Det följdes upp med ett nytt kryss i ligan i det minst historiska Madrid-derbyt, det borta mot Leganés.

0-0 slutade matchen. Vi lämnar den och Atléticos något stabbiga offensiv där. Hyllar Leganés fortsatt fina säsongsinledning i stället.

***

Real Betis är ligans skönaste gäng just nu.

Vi har redan charmats av den frejdiga offensiven och inte blev det mindre av den varan på Anoeta mot Real Sociedad. Matchen slutade 4-4 (!). Jag är helt övertygad om att det här inte är första gången vi får se liknande matcher, med lika galna resultat, när Real Betis spelar den här säsongen.

Offensiven är tillräckligt bra för att göra mål och skapa mycket på alla lag. Defensiven? Tja, Antonio Adán är en underskattad målvakt och Riza Durmisi tillhör av hela Europas mest intressanta vänsterbackar. Aissa Mandi (som jag såg mycket av i Ligue 1 och alltid haft ett gott öga till) tror jag kommer växa in i kostymen tillsammans med Zouhair Feddal men det behövs kontinuitet där.

Antonio Barragán? Inget lag någonsin har väl varit defensivt starkt med Barragán som startman. Det förklarar allt, egentligen.

Ingen skugga ska dock falla på Barragán som varit fullt godkänt under tiden i Betis. Framför allt har Quique Setién alltid varit en offensivt präglad tränare. Vi kommer fortsätta se de grönvita göra mål. Och släppa in mål.

***

Hur kunde inte Athletic vinna mot Zorya som såg ganska ruckligt ut mot Östersund?

Å andra sidan är ju ÖFK väldigt bra, har man bevisat inte bara en eller två gånger. Ser fram emot när Athletic ska upp till de svenska skogarna och spela på plastgräs. Har man det konstant svårt utanför Bilbao blir det inte enkelt i Östersund heller.

***

Athletic föll ju i dag (söndag) igen, för övrigt. På bortaplan då, så ingen stor överraskning. Inte mot ett formstarkare Valencia än på flera år (det känns så) på andra sidan.

Med Simone Zaza och Rodrigo Moreno som målskyttar igen, Carlos Soler äntligen i en central mittfältsroll och Gonçalo Guedes som ser ut att aldrig mått bättre än när han springer runt på Mestallas gräsmatta.

***

Frågan är om inte Sevilla haft den bästa veckan av topplagen ändå. Ben Yedders hattrick gav 3-0 i Champions League och när Spartak Moskva-Liverpool slutade oavgjort har Sevilla skaffat sig ett guldläge att vinna gruppen.

På det städar man planenligt undan ligans just nu sämsta lag Málaga med 2-0 och en härlig dos av rotation på det.

Sevilla är tvåa i La Liga just nu. Smyger lite under radarn. Blixtrar till rejält emellanåt, men känns också stabila.

Jag gillar vad jag har sett av Eduardo Berizzos Sevilla så här långt.

Publicerad 2017-10-01 kl 23:31

Senaste tweets

Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER