Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

La Liga Loca lever upp till sitt rykte

Twitter: @pinthorp

Grattis, ni som spelade på över åtta mål i Real Betis-Valencia. Visst låg det lite i luften?

Men okej, inte ens med ett Paco Jémez-inspirerande Betis-försvar och en mer skimrande Valencia-offensiv än på många år hade väl någon trott att det skulle vara så vidöppet som det faktiskt var på Benito Villamarín under söndagskvällen.

Valencia vann med 6-3 i helgens mest galna tillställning. Betis-tränaren Quique Setiéns kroppsspråk en kvart från slutet sa precis allt om Betis prestation i matchen. Den var okej, stundtals, framför allt spelet med bollen, men också enorma svängdörrar bakåt. Santi Mina hade precis hoppat in och lite turligt gjort 4-0 till Valencia, som såg ut att gå mot sin mest imponerande seger för säsongen.

Då skänkte Dani Parejo bort ett mål. Antonio Sanabria sprang in ett andra. Och Cristian Tello curlade in det tredje.

På bara några minuter var det en boll som skiljde, Setién begrep ingenting och jag anar att de Betis-supportrar som redan hade lämnat arenan febrilt skyndade sig tillbaka för att inte missa vad som hade kunnat bli årets vändning.

Men det var ju det där med svängdörrarna. Det hade varit svajigt redan tidigare, och när Betis stångade på med fullt manskap framåt för att hitta möjlighet till kvittering öppnades ännu större ytor i motsatt direktion. Det utnyttjade Valencia och vann till slut med 6-3.

Bortser vi från mardrömsminuterna där Betis gjorde sina samtliga mål var det här ändå ett nytt otroligt styrkebesked från Valencia. Dani Parejo (den horribla felpassningen vid 1-4-målet till trots) har verkligen fyllt sin roll på ett ännu mer utmärkande sett den här säsongen – både som speldirigent och inte minst lagkapten. Alla tre anfallare är i storform. Gonçalo Guedes kan inte hyllas tillräckligt och när även Andreas Pereira hoppar in och gör drömmål skapar det enorma lyxproblem för Marcelino framöver.

Valencia är tabelltvåa efter åtta omgångar och har varit det mest underhållande laget att se så här långt. Är det för tidigt att ropa hej?

Med en ny tränare, många nya spelare, en hel del oerfarna unga lirare och ett otroligt tufft inledande spelschema tycker jag inte det går att understryka för många gånger hur imponerande Valencias säsongsinledning har varit. Det här ser ut att vara på riktigt.

***

Atlético fortsätter ha vansinnigt svårt att knyta ihop den där segersäcken mot Barcelona i ligasammanhang. Kändes det inte skrivet i sten att Atleti, efter en strålande första halvlek och ett ledningsmål att gå på, ändå skulle kliva av banan utan att vara vinnare?

Kanske agerade man för passivt i andra halvlek. Samtidigt är det ett Barcelona som alltid har den där urkraften men framför allt spetskvalitén (det handlar ju alltid om Lionel Messi & ibland Luis Suárez) som gör att en dålig match som helhet inte behöver lämnas förlorad. Den här gången var det Suárez som fixade målet och en poäng, vilket jag är övertygad om att Barça – som stora delar av matchen jagade i underläge – är mer än tillfreds med.

Barça toppar tabellen, fyra pinnar före Valencia.

Man kan verkligen säga att det har börjat sätta sig nu. Barça, Valencia, Real Madrid, Atlético och Sevilla. Toppkvintetten som kommer vara densamma även om 30 omgångar.

***

Sexa då? Ja, där finns Leganés, av alla lag. Är det kanske nu vi ser frukten av Asier Garritanos långsiktiga arbete?

Jag väljer att vänta några omgångar till. Jag tror inte Leganés är “på riktigt” och kommer bli säsongens Eibar.

Det är väldigt imponerande att bara ha släppt in tre mål (inget annat lag har släppt in färre), men samtidigt har man inte ställs mot de offensivt tunga lagen ännu, bortsett från Atlético Madrid.

2-0-segern mot Málaga senast säger nog tyvärr mer om motståndarlaget. Málaga gör sin sämsta säsongsinledning någonsin och har bara en liten ynka poäng så här långt. Att Alavés och Villarreal hunnit sparka tränare innan är ett under. Míchel har inte haft det enkelt och blivit av med i stort sett hela sin stomme – men någonting måste hända illa kvickt på solkusten om det inte ska bli Segunda-spel nästa höst.

***

Det finns många andra lag och spelare att skriva om efter den här helgen. Mer om en av ligans mest underskattade spelare i veckan.

***

Cristiano Ronaldo gjorde faktiskt sitt första ligamål i lördags när Real Madrid slog, om än inte problemfritt, Getafe med 2-1.

Ett blytungt segermål fem minuter från slutet som ser till att Madrid har häng på toppen. Nu har laget mer andrum i ligan och behöver inte känna riktigt samma press som tidigare.

Publicerad 2017-10-16 kl 01:40

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons