Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Real Madrid fostrar flest La Liga-spelare

Pinthorp

Twitter: @pinthorp

Copa del Rey-vecka i Spanien. Rakt in i sextondelsfinaler vilket betyder första rundan där La Liga-lagen äntrar turneringen.

Precis som vanligt är det dubbelmöten som i många fall kommer förstöra spänningen till kvart/semifinal. För att en sjunkande Málaga-skepp torskar borta mot Numancia är knappast en skräll i det här läget.

I övrigt idel väntade resultat från tisdagens matcher. Framför allt är ju de inledande cupmatcherna en jättechans för både de spelarna som harvar precis utanför startelvan men också de yngre förmågorna som får en möjlighet att visa upp sig. I går gjorde Fabián Orellana sin säsongsdebut för Valencia. För ett par år sedan en av ligans bästa offensiva spelare – i dag i en ganska kylslagen frysbox i Valencia. Han får i alla fall inte spela i ligaspelet, vilket också understryker anfallslyxen som just nu råder för Marcelino.

Annons

I talangflödet är det svårt att blunda för Barcelonas mittfältsdiamant Carles Aleñá. Han har spelat A-lagsfotboll tidigare – han gjorde en handfull matcher förra säsongen – men har tagit ytterligare kliv i Barça B den här säsongen, laget som nu åter är i Segunda División.

De katalanska rubrikerna fick dock José Arnáiz, som värvades till Barça B inför säsongen från Valladolid. Han imponerade rejält för det lila laget i Segundan förra säsongen med 12 mål på 35 matcher och har uppenbarligen inte sett någon anledning att sluta göra poäng i och med miljöbytet. Fyra mål och tre assist under hösten i Segundan har gett eko och inte minst nått Ernesto Valverdes kännedom, och när anfallaren fick chansen mot Murcia i går svarade han med att göra mål direkt.

I ett Barcelona där det är tämligen öppet kring anfallspositionerna bakom Leo Messi och Luis Suárez är det inte alls omöjligt att José Arnáiz får speltid även i övriga sammanhang.

Annons

***

Min vän och journalistkollega Alexandra Jonson tog fram väldigt intressant statistik för ett par veckor sedan, där hon listade de klubbar som fostrat flest spelare som i dag är aktiva i La Liga.

Kriterierna är tämligen enkla. För att räknas in måste spelaren ha representerat klubben på ungdomsnivå, alltså även under reservlagen som i de flesta fall håller till i proffssystemet på seniorbasis. Dessutom måste spelaren ha stannat i mer än en säsong.

När man pratar om ungdomsakademier i Spanien är det ofta som Barcelonas La Masía tas upp. För att inte prata om Villarreals eminenta akademi som gjort revolutionerande framsteg de senaste tio åren (klubben hade faktiskt sitt A-, B- och C-lag i första, andra och tredje divisionen under en period).

Men på den här listan toppar faktiskt Real Madrid. Huvudstadsklubben har fostrat hela 34 spelare som i dag håller till i La Liga.

Annons

Anledningen att det inte pratas lika mycket om Madrids akademi är av den enkla anledningen att det är färre spelare jämfört med en del av de konkurrerande klubbarna som nått hela vägen till A-laget. Många har representerat Castilla, klubbens reservlag, men inte fått chansen i A-truppen.

På listan över Madrid-produkter runt om i ligan finns bland annat Dani Parejo (Valencia), Juanfran Torres (Atlético), Pablo Sarabia (Sevilla), José Manuel Jurado (Espanyol), Antonio Adán (Betis) och Diego Llorente (Real Sociedad).

Liksom de sju egenfostrade spelare som faktiskt nått hela vägen till A-laget i dag: Dani Carvajal, Nacho Fernández, Kiko Casilla, Lucas Vázquez, Marcos Llorente, Achraf Hakimi & Borja Mayoral.

Barcelona är klar tvåa medan Athletic tar bronspengen. Sämst på att fostra spelare i La Liga är Leganés. Bara en spelare från klubbens egna led håller i dag till i högstadivisionen.

Annons

HELA LISTAN:
Real Madrid – 34 spelare
Barcelona – 30 spelare
Athletic Club – 25 spelare
Valencia – 23 spelare
Real Sociedad – 21 spelare
Espanyol – 20 spelare
Atlético de Madrid – 17 spelare
Sevilla – 15 spelare
Celta Vigo & Las Palmas – 13 spelare
Málaga & Villarreal – 10 spelare
Real Betis – 8 spelare
Girona – 6 spelare
Getafe – 5 spelare
Alavés & Levante – 4 spelare
Deportivo La Coruña – 3 spelare
Eibar – 2 spelare
Leganés – 1 spelare

Publicerad 2017-10-25 12:01

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto