Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Få reser sig från en psykologisk Real Madrid-käftsmäll

Twitter: @pinthorp

För de flesta lag, inte minst de som på pappret är väldigt underlägsna, är det snudd på omöjligt att resa sig från den psykologiska käftsmäll som Girona fick av Real Madrid i första halvlek i går. Två bollar i innerstolpen – ett kontringsmål emot sig.

Men Girona var uppenbarligen av annan karaktär än att falla igenom. Två snabba mål i inledningen på andra – Cristian Stuani och Portu, två av lagets bästa spelare under hösten med varsitt mål – och helt plötsligt var den lilla katalanska nykomlingen i förarsätet. Att sedan också ha bud på fler mål, lyckas hålla tätt bakåt och säkra tre poäng är vansinnigt imponerande.

Senast Real Madrid föll mot en La Liga-debutant var säsongen 1990/91 mot Burgos.

Jag var själv i väg och kommenterade Superettan parallellt med matchen på Montilivi så har bara sett ett längre sammandrag och läst rapporter efter matchen. Alla verkar eniga: Girona vann fullt välförtjänt.

Förutom fixstjärnorna framåt, däribland Valencia-fostrade Portu (alla med koppling till Valencia verkar gå bra för tillfället), har många framför allt höjt röster kring Pablo Maffeo. Den 20-årige högerbacken tillhör Manchester City och har gjort två lånesejourer i Girona tidigare. Framför allt var han riktigt bra när klubben säkrade La Liga-avancemanget i våras.

Det ryktas om att Valencia-tränaren Marcelino García Toral länge haft ögonen på Maffeo och ser honom som optimal som högerspringare i dagens Valencia där man har en “interior” som högermittfältare, det vill säga en innermittfältare (Carlos Soler) med utgångsposition på kanten och som gärna släpper densamma och viker inåt i banan.

Det krävs mycket av en ytterback för att fungera i ett sådant system och Martín Montoya kanske inte är den spelare på sikt som Valencia kommer prioritera i den rollen. Detta trots att han gjort en fin inledning på den här hösten. Canteraspelaren Nacho Vidal är fortfarande oprövad men har potential.

Oavsett vad ligger ingenting i Marcelinos händer utan främst i Manchester Citys kring Pablo Maffeos framtid. Är han en man för Citys A-trupp redan nästa säsong? Om inte kan han bli aktuell för en större spansk klubb nästa sommar.

***

Snacka om scenförändring de senaste två månaderna för Real Madrid. I slutet av augusti efter Supercup-bataljerna mot Barcelona målades laget upp som sällan skådad favorit till att bärga en ny ligatitel.

I dag är man åtta pinnar bakom Barcelona och då har laget knappast haft ett blödande spelschema de inledande tio omgångarna.

Är det mättnad i laget? Kanske behövdes lite fler stora förändringar i somras trots allt för att hålla spelargruppen maximalt motiverad och inte halka in i den trygga zonen av att alt löser sig?

Karim Benzema kan givetvis inte enbart klandras för att offensiven harvat. Även om jag gärna hade sett Cristiano Ronaldo som ensam anfallare i fler matcher är det tydligt att Benz är den enda vettiga referenspunkten som finns att tillgå av anfallsspelarna (tveksam till Gareth Bale i den rollen). Och uppenbarligen litar inte Zinedine Zidane på att spela Borja Mayoral som nia när det väl gäller.

Borde man gått för Kylian Mbappé? Möjligt.

Madrid borde i alla fall gått för någon anfallsspelare under sommaren. Att missa Mbappé borde inte uteslutit andra alternativ. Nu står offensiven med en rad anfallare i rejäla formsvackor och utan en tydlig plan B.

De kommande två månaderna kommer bli väldigt avgörande för Real Madrids fortsatta guldjakt i ligaspelet. Atlético (borta), Athletic (borta), Sevilla (hemma) och Barcelona (hemma) stundar innan julen tar vid.

Publicerad 2017-10-30 kl 16:50

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons