Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ronaldo har petat Raúl från tronen – men har sämst facit i hela Europa

Pinthorp

Twitter: @pinthorp

Ett mål på 48 avslut i ligan. På sju matcher. Det är Cristiano Ronaldos facit den här hösten.

Ändå tycker jag inte att det varken skrivs eller pratas särskilt mycket om den uteblivna målfabrikationen för portugisen? Möjligen för att det har gått bättre i Champions League-spelet och målen har trillat in när han dressat på sig landslagströjan. Det bedrövliga ligafacit har med andra ord hamnat lite i skuggan. Också kanske för att Karim Benzema varit den som fått mest skit.

Men let’s face it. Ett ynka mål i ligan den här hösten. Det är knappast så att han blivit serverad mindre. Tagit färre skott eller gjort det ur helt omöjliga positioner. Det har han alltid gjort och kommer alltid göra. Ibland går bollen in ändå. Det är framför allt de öppna lägena, de där han normalt sett gör mål i nio fall av tio, som inte har resulterat i mål. Ronaldo har tagit 48 (!) avslut och gjort ett mål – det säger allt. Det är sämst snitt i hela Europa.

Annons

Det må, i alla fall ur ett rent La Liga-sammanhang, vara en av Ronaldos största svackor under Real Madrid-tiden. Men jag tror varken fans eller media är särskilt oroliga för att portugisen skulle vara på väg utför på riktigt. Han är en bit över 30 nu, det ska vi komma ihåg, men om några veckor tror jag att vi sitter här efter att han har gjort ett hattrick mot Málaga och känns “på banan” igen.

Det är de kollektiva problemen som är det stora orosmomentet i Real Madrid den här hösten. Alltifrån ett hackande försvarsspel, en mer nonachalant och bolltappande Toni Kroos än någonsin på mittfältet till en anfallsuppsättning som inte sätter bollarna.

Om det finns något positivt kring Ronaldo den här hösten? Förmodligen inte särskilt mycket om ni frågar honom, men när han om några år ser tillbaka på karriären tror jag ändå det kommer finnas en del av honom som kommer känna extra stolthet över att inte bara gjort flest mål i Real Madrid genom alla tider utan också passerat självaste Raúl när det gäller flest målgivande passningar för klubben i La Liga.

Annons

Assisten till Iscos mål mot Las Palmas i går innebar nummer 84 i ordningen och att han knuffade bort självaste Raúl från tronen.

Det kanske om inte annat slår hål på myten att han aldrig levererar framspelningar. Men just i går tror jag faktiskt Ronaldo inte ägnade en sekund tankeverksamhet åt just det faktumet. Enligt Sergio Ramos, som blev tagen i flashintervjun direkt efter den viktiga 3-0-segern mot Las Palmas, är ju portugisen sällan hundraprocentigt tillfreds efter en match där hans namn inte finns att läsa i målprotokollet. Framför allt inte i en ny hemmamatch, mot ett otroligt formsvagt lag, där jakten på mål så sakteliga börjat bli en snackis. Hade Madrid bärgat en ny CL-titel hade det givetvis varit lite annorlunda.

Hur som helst är det på sin plats med en assistgratulation till Ronaldo. Man råkar inte göra 84 assist i La Liga. Det tål att imponeras av.

Annons

***

Ett mål på 48 avslut… var det där nånstans Paco Alcácer landade förra säsongen?

Anfallaren fick faktiskt chansen – rotationsspelarna har ju fått det en efter en på den där öppna anfallspositionen i Ousmane Dembélés skadefrånvaro – från start mot Sevilla i helgen och svarade upp med två mål. Gläds ändå åt att se Paco skörda lite framgång.

Jäklar vilken tuff tid han har haft i Barcelona.

Normalt sett, oavsett om man inte gör mål på löpande band eller inte, brukar ju offensiva spelare ändå få en del speltid. Inte minst i ett Barça som tenderar att leda många matcher med god marginal sista 15-20 och “ha råd” att kasta in lite nya spelare. Men Paco har haft det tufft. Luis Suárez och Lionel Messi vill spela hela tiden varje match och är inga man plockar av i första taget.

Kanske gav insatsen mot Sevilla åtminstone utrymme för fler möjligheter för Paco framöver.

Annons

***

Det råder ju knappast några större anfallsproblem i Real Betis för tillfället med både Antonio Sanabria och Sergio León i fin höstform. Men det är inte alls omöjligt att de får sällskap från januari av klubbens största målskytt genom alla tider. Rubén Castro kan nämligen vara på väg tillbaka.

Mycket talar för att hans tid i Kina och ett klubbnamn jag inte ens orkar kopiera in i den här texten är över. Det är i alla fall ligaspelet. Ingen lirare har gjort fler mål i Kina sedan Castro trampade in i hetluften. Totalt blev det sju mål på elva matcher. Han är banne mig 36 år nu, den gode Castro, och inte lika snabb om för fyra-fem år sedan, men mål kommer han göra oavsett.

Det bör understrykas att Betis fortfarande äger Castro och han bara är utlånad till klubbens vars namn jag inte ens orkar kopiera in, men det har aldrig varit självklart med en återkomst. Nu verkar dock portarna stå tämligen öppna och sanna mina ord vad jag tror Castro hade gillat att spela fotboll under Quique Setién.

Annons

Han är Betis främste målskytt genom alla tider men siktar också på att bli det i högstadivisionen. Där är Poli Rincón ett par kassar före.

Vore mäktigt om Rubén Castro gör Betis-comeback på Ramón Sánchez Pizjuán – en arena där han är hatad – mot ärkerivalen Sevilla. Det är om inte annat första matchen för grönvitt efter juluppehållet.

***

Jag vill inte jämföra spelare hit och dit. Men kan vi bara slå fast att ingen har en vassare vänsterkanon än Marco Asensio.

Han har gjort fler drömmål än de allra, allra flesta gjort under hela karriären. Detta på drygt 1,5 år.

***

Precis när vi fått upp farten och ångan igen det vi sats mot ett nytt landslagsuppehåll. När jag spanar på ligatabellen efter elva omgångar är det givetvis Valencia som sticker ut på en andraplats medan Leganés och Girona på övre halvan förtjänar att hyllas.

Annons

Nedre halvan? Vi har redan pratat om både Las Palmas och Málaga. Ett annat lag som jag verkligen inte hade förväntat mig att se så långt ner i tabellen är Athletic Club. Bilbao-laget som fått spotta blod för att få med sig en poäng från Östersund och till slut uddamålsbesegra samma lag hemma på San Mamés i Europa League. Jag ska inte ta ifrån ÖFK någonting. De spelar fantastisk fotboll är har matchat ett lag som de senaste åren varit topp åtta i världens högst rankade liga. Hatten av.

Däremot är det ett stort frågetecken som cirkulerar kring Athletic. José Ángel Ziganda, reservlagstränaren som tog över inför säsongen och var högst oprövad, har haft en tung start på sin sejour som huvudtränare. Laget är knappast sämre den här hösten. Snarare tvärtom. Dessutom hade jag väntat mig mer av de yngre förmågorna som jag trodde var redo för ännu större kliv i utvecklingen (även om vi ser vilken spets det finns i Aymeric Laporte och Iñaki Williams).

Annons

Kan det vara så att vi underskattat Ernesto Valverdes betydelse för Athletic? Eller rent av underskattat Valverde som tränare?

Han meriter är trots allt väldigt talande. UEFA Cup-finalen med Espanyol 2006/07, tre ligatitlar i Olympiacos, hur han fick Valencia att lyfta under våren 2013, fyra framgångsrika år med regelbundet Europa-spel i Athletic och nu en strålande höst i Barcelona.

Det är gemensamt för många klubbar Valverde tidigare tränat att de klivit in i betydligt tuffare perioder direkt efteråt. Espanyol och Valencia är två praktexempel. Jag befarar att Athletic är på väg att bli ytterligare ett. Tendenserna till att vara ett topp sex-lag har lyst med sin frånvaro.

Publicerad 2017-11-06 17:38

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto