Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Nästa stora export från La Liga

Twitter: @pinthorp

Mitt i all Gonçalo Guedes- och Lionel Messi-hysteri (de har trots allt varit de klart bästa spelarna i La Liga under säsongen) är det lätt att många andra offensiva spelare faller in i skuggan och tenderar att glömmas bort.

Iago Aspas fortsätter göra mål i Celta Vigo där också Pione Sisto ser ut att vara på väg mot nästa stora steg, Christian Stuani har varit vital som referenspunkt för nykomlingen Gironas anfallsspel och Pablo Fornals har successivt börjat hitta rätt i sin nya miljö i Villarreal.

Men en spelare som inte diskuterats så flitigt som hans insatser egentligen gör honom förtjänt av är Mikel Oyarzabal. Bara 20 år gammal men så pass viktig för Real Sociedads offensiva spel och kreativitet att jag är övertygad om att hans potentiella försvinnande inför vårsäsongen skulle vara skillnaden mellan en Europa-plats och en tabellparkering på den nedre halvan.

Så bra är han.

Redan när han slog igenom i La Liga för två år sedan osade kvalitén hos gunstlingen så pass klart att det var enkelt att tyda något extraordinärt.

Oyarzabal är en ganska klassisk spansk ytterforward, om än något längre än genomsnittet, med en väldigt vass vänsterfot som för tankarna till såväl Juan Mata och David Silva. Han gör både mål och spelar fram. Han är fenomenal på att kombinera med medspelare och den där förmågan att med en touch både kunna vända bort en spelare och pegga upp för sig själv. Saker som kan se så enkelt ut, men som är så svårt att effektuera. De flesta kallar det för spelförstående.

Poängmässigt gjorde Oyarzabal bättre ifrån sig under sitt debutår än förra säsongen, men under hela tidsspannet har han konstant utvecklats och blivit mer jämn och fullfjädrad som fotbollsspelare.

Trots sina blott 20 år har han redan gjort 75 A-lagsfighter för Real Sociedad. Och den här hösten han han varit lagets stora behållning. I stället för att stå och stampa i det där talangfacket har Oyarzabal tagit tydliga kliv och känns redan redo för större uppgifter. Att jämföra med en annan baskisk talang (nåja, före detta) i Iker Muniain, som förvisso haft det kämpigt med skador men likväl aldrig lämnat talangkategorin och nått nästa nivå.

Jag tror Mikel Oyarzabal kommer bli nästa stora spanska export. Det klart han skulle kunna kliva in och kämpa om en plats i något av de större lagen i ligan, men magkänslan säger annat. Han väger inte lika lätt som många andra ytterforwards och jag är tvärsäker att många utanför Spaniens gränser redan riktat blickarna åt San Sebastián för att följa händelserna. Napoli har uppgetts intresserade. Premier League-klubbarna lär stå uppradade vad det lider.

Det kommer bli en dragkamp om Oyarzabal till slut. Om det blir i vinter, nästa sommar eller ännu längre fram återstår att se. Från Real Sociedads perspektiv är man nog bara väldigt nöjda att Mikel kritade på ett nytt sexårsavtal förra året.

Publicerad 2017-11-07 kl 19:24

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons