Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
42v

La Liga agerar skyltdocka för en bisarr fotbollsvärld

Twitter: @pinthorp

I går presenterades nio (!) saudiska spelare av spanska klubben inom loppet av en halvtimme. En tillfällighet? Självklart inte.

“För de spanska klubbarna innebär värvningar från Saudiarabien att man inte bara breddar sina trupper, det innebär också ökad exponering i arabvärlden. La Liga är redan den mest populära ligan i regionen och integreringen av spelare från Saudiarabien i både högsta och näst högsta divisionen kommer garanterat öka publiken och förbättra de kommersiella möjligheterna”, låter det från spanskt håll.

Det här säger allt om den bisarra fotbollsvärlds som existerar. Spelare värvas inte längre på sportsliga grunder. Spelare värvas för att öka de kommersiella möjligheterna. För att göra fler lag globalt större och i slutändan bara tjäna pengar.

Som en blixt från klar himmel kliver alltså Salem Al-Dawsari in i La Liga-femman Villarreal. Laget som slog Real Madrid på Santiago Bernabéu förra helgen. Som är en av de mest välmående och välfungerande klubbarna i hela Spanien och som prenumererat på en Europa-plats det senaste decenniet.

Jag tvivlar på att gemene fotbollskonsument känner till Al-Dawsari. En googling senare förstår jag att det rör sig om en relativt målfarlig mittfältare som även har en del landskamper på sitt cv. Han kanske kommer spela och göra det jättebra i Villarreal – men det finns inte en chans att Javier Calleja har full koll på vad det är för lirare han helt plötsligt har till sitt förfogande.

Och det är knappast så att Villarreal var i något akut behov av en offensiv mittfältare i en redan stark och konkurrenskraftig uppsättning.

I en annan del av Spanien och en division neråt i systemet presenterade Sporting Gijón sitt nyförvärv Abdullat Al Hamdan helt fel. De trodde han hette Alshabab Abdullah men Alshabab är klubben han lånas in ifrån…

I övrigt är det Leganés och Levante i La Liga samt Numancia, Rayo och Valladolid i Segundan som plockat in, eller snarare tilldelats, spelare.

Djup suck…

***

Allt var klappat och klart för en flytt. Athletic Clubs målvakt Kepa Arrizabalaga hade tackat nej till Bilbao-klubbens kontraktsförslag för att genomföra flytten till Real Madrid. Han satt med utgående kontrakt och förmodligen i väntans tider på ett samtal för att verkställa flytten till huvudstaden. Då klev Zinedine Zidane in och stoppade affären. Fransmannen talade offentligt om att truppen minsann inte behöver någon förstärkning på målvaktssidan (eller på någon annan position i januari) vilket var en helomvändning.

Det faktum att Kepa valt att blunda för Athletics förslag under lång tid har gjort att många supportrar redan vänt sig mot honom. De såg honom som en förrädare. Att han redan hade gjort sitt val. Och det har märkts på San Mamés.

Enda sättet att vinna tillbaka supportrarna? Att skriva på ett nytt kontrakt, så klart. Skulle en flytt bli av i framtiden inbringar det åtminstone en hel del stålar för klubben.

Nu har Athletic offentliggjort att Arrizabalaga skrivit på ett nytt kontrakt som sträcker sig till 2025. Den nya utköpsklausulen har höjts till hela 80 miljoner euro. Det här känns, åtminstone i nuläget, som en bra lösning för alla parter. Framför allt för Athletic som inte alls var i behov att sälja och med sin strikta transferpolicy skulle haft enormt svårt att hitta en ersättare på målvaktsposten.

Och kanske öppnar det upp för en målvaktsflytt från den brittiska övärlden till Real Madrid i sommar…

Publicerad 2018-01-23 kl 01:35

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons