Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Aymeric Laporte, John Guidetti och Jorge Mendes

Twitter: @pinthorp

Jag är förvånad att det tagit så många år och totalt 222 A-lagsmatcher innan Aymeric Laporte nu lämnar Athletic Club. Det har bara varit en fråga om tid och rätt tajming.

Nu blir han världens näst dyraste försvarare genom tiderna i och med övergången till Manchester City, som pröjsar 65 miljoner euro för fransmannens tjänster.

Laporte har varit en av La Ligas främsta försvarare under flera års tid. En modern mittback med få svagheter och som känns som en idealvärvning för ett Guardiola-lag. Även om han har ett högt anseende i Spanien, inte minst uppe i Baskien, har han ändå florerat lite under radarn i övriga Europa. Aldrig varit helt bofast i landslaget och inte i ropet som många andra försvarare i samma ålder. Detta trots sin uppenbara betydelse för Athletic. Men det är väl just det. Ett lag som förvisso alltid slåss på övre halvan och ofta i Europa League är inget lag som får i närheten av den mediala uppmärksamhet som topplagen.

ANNONS

Det ska bli intressant att se hur det här påverkar Athletic in i framtiden. Klubben sitter i en bra ekonomisk sits men kommer behöva förnya truppen i sommar. Den historiska värvningen tidigare i januari – som först verkställs i juli – av rumänen Cristian Ganea är den första pusselbiten. Vad som är så speciellt med den värvningen är att han är rumän, men tillbringade barndomen i Baskien vilket är ett tillräckligt kryphål för att klara av klubbens unika policy att bara använda sig av spelare med koppling till regionen.

Den ende som direkt skulle kunna ersätta Laporte i Athletic är förstås Iñigo Martínez. Och det är nog inte stålarna som är ett problem i det här fallet utan snarare hur klubben ska lyckas locka över en av storstjärnorna från rivalen Real Sociedad. Jag ser det som ganska dött lopp.

ANNONS

Däremot finns det andra baskiska spelare som borde vara på Athletics karta. Eibars högerspringare Ander Capa kommer till sommaren och känns som en vettig värvning. Från samma klubb lär man ha stenkoll på kaptenen Dani García, som har varit en etablerad mittfältare i La Liga i många år nu och definitivt är redo för ett nästa steg.

Efter ganska lugna år, trots förlusten av Ernesto Valverde förra sommaren, kommer det hända allt mer i Athletic den kommande tiden.

***

John Guidetti gjorde sin bästa match på mycket länge i går mot Barcelona. Kanske lite av ett favoritmotstånd eftersom han nu gjort mål tre gånger på det blåröda laget.

Väger man dessutom in att det faktiskt var just ett Barça i storform med ett snudd på toppat lag och hur få bolltouch Guidetti faktiskt hade under matchen framstår insatsen som ännu mer imponerande.

ANNONS

Han var aktiv, rörlig, väldigt smart med bollen och spelade enkelt när han behövde, men lyckades också vara finurlig och kreativ när chanserna dök upp. Skarven till Ruben Sobrino var nära att resultera i mål i den första halvleken, och det alldeles strålande förarbetet till Ibai Gómez i den andra akten borde sannerligen gett Alavés ett mål.

John Guidetti kastade verkligen upp mellanfingret i ansiktet mot de som trodde att han inte hade den här nivån i sig.

***

Espanyols mittback Mario Hermoso stod för ett historiskt hattrick i helgen. Totalt tre mål alltså – två i egen bur och ett framåt.

Espanyol föll med 3-2 mot Leganés.

***

Real Madrid gjorde en av sina starkare insatser den här säsongen borta mot Valencia. Historiskt sett har Mestalla varit en knepig plats (förvisso för de allra flesta lag som kommer dit) men det här var en prestation värd positiva rader och en tydlig passning till Paris Saint-Germain att formen är stigande.

ANNONS

Cristiano Ronaldo har, även om dubbletten på Mestalla kom från straffpunkten, börjat hitta målformen igen. Och Marcelo såg lite pånyttfödd ut. Strålande längs sin vänsterkant likt förra säsongen. Keylor Navas är också värd att nämnas. Gjorde en vital räddning vid ställningen 1-2 som blev avgörande.

Valencia? Raka motsatsen jämfört med den heroiska prestationen på Santiago Bernabéu i början av säsongen. Framför allt lär det här ha varit matchen då Martín Montoyas bägare rann över. Han är inte tillräckligt bra för att spela i ett topplag. Möjligen som breddspelare, aldrig som startspelare. Speciellt inte när det inte ens finns en vettig konkurrenssituation (unge Nacho Vidal är inte redo än och Rubén Vezo ingen naturlig högerback).

Här kommer Valencia gå för en ersättare till sommaren.

På tal om Valencia och värvningar. Klubben gör allt för att knyta Gonçalo Guedes till sig permanensen det är enklare sagt än gjort. Enligt SuperDeporte har Valencia erbjudit 40 miljoner euro till PSG men även om klubbarna närmat sig en lösning har Jorge Mendes klivit emellan och uppges vilja skicka Guedes till Atlético i stället.

ANNONS

Allt för att kunna locka Jan Oblak till den franska huvudstadsklubben.

Det är helt makalöst hur demonagenten på många sätt dikterar den här fotbollsvärlden.

Publicerad 2018-01-29 kl 17:25

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto