Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Usel tajming att välja pengarna före hjärtat

Twitter: @pinthorp

Det som först dök upp som ett löst rykte intensifierades ganska snabbt. Nu är det hela officiellt. Jonathan Viera lämnar Las Palmas och La Liga för ett nytt kapitel i karriären: Beijing Guoan.

Jag har skrivit mycket om Viera på den här plattformen genom åren. Genombrottet i Las Palmas, den misslyckade flytten till Valencia och den därefter snabba sejouren i Belgien, innan återvändandet till Gran Canaria och genomgående succé fram tills nu.

Jag skulle vilja sträcka mig så långt och hävda att han är den enskilt viktigaste spelaren för sitt lag av alla i La Liga. Man kan vända på det och ställa frågan om han blivit för vital för Las Palmas. Om medspelarna kallt räknar med att Viera till slut rätar ut alla frågetecken till utropstecken.

ANNONS

Men hans individuella kvalité och betydelse för det här laget har varit otrolig.

Sedan Las Palmas avancemang till La Liga 2015/16 har Viera gjort 178 lyckade dribblingar. Det är mer än någon annan spansk spelare i de största europeiska ligorna bemästrat under samma period.

Den här säsongen är han den spelaren i ligan som skapat näst flest målchanser genom öppnande passningar. Fler än Isco, Marco Asensio, Gonçalo Guedes & Éver Banega. Bara Leo Messi har varit snäppet vassare.

Viera borde spela VM i sommar. Han borde spela Champions League varje säsong. Det är den kvalitativa nivån han har i sig och bevisat under väldigt lång tid.

Samtidigt finns det en del av mig som förstår att han väljer pengarna i Kina. Han gör både sig själv och hela familjen ekonomiskt oberoende. Efter att ha misslyckats första svängen när han lämnade Las Palmas känner han förmodligen att det här är en ekonomisk boost som inte går att tacka nej till.

ANNONS

Det som är bedrövligt är tajmingen. Det hade verkligen varit en annan sak om Las Palmas inte varit i ett sådant utsatt läge. Just nu är laget på nedflyttningsplats (om än bara två poäng upp till Levante) men tvingas löpa linan ut utan sin överlägset bäste spelare. Sin fanbärare på alla plan.

Att casha in 100 miljoner är mycket pengar för en klubb som Las Palmas. Men det är inte pengar som är lika värdefulla som att klara ett nytt kontrakt. Jonathan Viera kan sannerligen vara skillnaden mellan överlevnad eller degradering. Han hade behövts mer än någonsin just nu.

Det ska bli väldigt intressant att se hur den kommande tiden för Las Palmas präglas av det här.

***

I kväll fortsätter Champions League med klassikermötet Chelsea-Barcelona.

Jag läste att Messi aldrig gjort mål i Chelsea. Sådant brukar brytas när media kravlar fram sådana nyheter. Inte för att jag tror argentinaren direkt brytt sig eller ägnat minsta tankeverksamhet åt det.

ANNONS

Utan Philippe Coutinho (cup-tied) i CL-spelet är det ingen vild gissning att Paulinho får fortsatt förtroende på Barças mittfält. Kanske än mer i en sådan här match, där hans gnugg och fysiska kvalitéer kan komma väl till pass.

Häftiga möten lär det bli oavsett vad. Och nu sätts verkligen Ernesto Valverde på nya taktiska prov.

Publicerad 2018-02-20 kl 16:35

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto