POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Dra mig baklänges – vilken final det blir på söndag

Twitter: @pinthorp

Jag var och gästade mina vänner borta på Tutto Balutto i går. Vi snackade upp helgens stormatch och i Spanien, den som rubricerats som seriefinalen i La Liga.

Barcelona-Atlético Madrid. Söndag kväll på Camp Nou.

När vi satte oss i studion och inledde samtalen inför matchen togs det föregivet att Barcelona skulle ha sju poäng till godo gentemot Atleti inför söndagens batalj. Att Las Palmas, en av säsongens stora besvikelser, inte skulle ha skuggan av en chans till poäng på torsdagskvällen.

Ibland slår motivation klass. Och kanske hade Ernesto Valverdes manskap redan ett öga för mycket mot Atlético-matchen.

Trots en Leo Messi-misil i den första halvleken och en matchbild som såg ut att vara ganska bekväm för Barça utnyttjade Jonathan Calleri en tilldömd straff genom att bredsida in kvitteringen i ena krysset.

Barcelona orkade aldrig tillbaka. Laget kom aldrig upp på sina 100 procent. Och för ett Las Palmas som krigar för sin existens kan den här poängen bli guld värd i slutet av maj.

Detta ger oss ett sannerligen nytt utgångsläge inför söndag. Sju poäng har blivit fem poäng. En Atlético-seger på Camp Nou och det här kommer bli ett guldrace som säkerligen färre än fler hade kunnat gissa för ett par månader sedan.

Det som gör det så otroligt nervkittlande är också Atléticos stigande formkurva. Hela 2018 har varit en stor successiv uppåtgående formkurva där de största stjärnorna tycks ha prickat in formen.

Antoine Griezmann spelar sin bästa fotboll den här säsongen just nu. Sju mål på två matcher har varit i underkant. Han ser återigen ut som den där skolpojken med ovårdad frisyr som inte tänker utan bara gör det han är bäst på.

Diego Costa gör mål, assist och tillför framför allt så mycket i det defensiva spelet. En perfekt typ för ett stundtals lågt spelande lag som täcker ytor och vill slå till i kontringarna. Lär hamna ännu mer i fokus på Camp Nou. Han brukar ju göra det i den typen av matcher.

En annan som flugit under radarn och förvisso alltid gjort det är Koke. I takt med att Tiago lagt skorna på hyllan och att Gabi inte orkar spela 90 minuter varje match har Atléticos mittfältsdirigent fått ett ännu tydligare ansvar. Han kan spela både som “interior” och utgå från en kant men med bollinnehav gärna hamna mer centralt i banan, liksom axla rollen som defensivt ankare på mittfältet. Koke fick högsta betyg av AS häromdagen och har också spelat sin bästa fotboll den här säsongen.

Det kommer aldrig handla om en eller två spelare när det handlar om Atlético. Ska Diego Simeones gäng vinna på Camp Nou krävs en taktisk triumf där kollektivet sticker ut. Men det känns inte som det finns ett bättre tillfälle för Madrid-laget att faktiskt möta Barcelona, som tappat en del poäng 2018 och haft ett intensivt spelschema, när de offensivt viktigaste kuggarna ser bättre ut än någonsin.

***

Det ska för övrigt bli intressant att se om Valverde vågar sätta en heloffensiv prägel på startelvan eller om han spelar säkert. Paulinho eller Philippe Coutinho? Det kommer inte finnas plats för båda brassarna.

Min magkänsla säger att Valverde vill överbemanna det centrala mittfältet och då vetifasen om han litar till fullo på Coutinho.

På andra sidan är det också bara någon plats i startelvan som är ett frågetecken. Ángel Correa, apropå spelare i fin form, hade mycket väl kunnat starta på en kant vilket hade gett Atlético mer edge i omställningsspelet. Å andra sidan ser jag inte att det ruckas på den solida kvartetten med Saúl, Koke, Gabi & Thomas.

Det kommer bli ett mäktigt taktiskt krig mellan de två bästa lagen i Spanien den här säsongen.

Publicerad 2018-03-02 kl 13:18

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto