POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Skillnaden är Leo Messi

Twitter: @pinthorp

Ibland är det enkelt att tycka synd om Atlético Madrid. En klubb vars förutsättningar är enormt mycket sämre än de största jättarna. Ändå har Atleti, sedan Diego Simeones intåg för sju år sedan, lyckats etablera sig som ett topplag.

Och för all del. Framgångarna och titlarna har varit många. Men de hade kunnat vara ännu fler.

Fram tills för tio år sedan låg snittet på att vinna La Liga på mellan 70 och 80 poäng. En “normal” säsong, i alla fall för tio år sedan (Real Madrid vann ligan 2006/07 på 76 poäng), hade Atlético förmodligen varit i ledning just nu, med 61 inspelade poäng på 27 matcher där endast två är förluster.

Men nivån på topplagen har blivit bättre det senaste decenniet. Det kan pratas om en modernare fotboll och bättre tränade spelare hur mycket som helst. Jag tror svaret är lika enkelt som att peka på den största skillnaden på Camp Nou i går.

Det klart att Leo Messi trivs i sin omgivning och har väldigt begåvade fotbollsspelare runt sig. Men han har för längesen spräckt hål på myten om att han bara kan prestera med Xavi & Iniesta runt sig som var antagonisternas argument under Pep Guardiolas era.

Leo Messi dominerar fotbollsmatcher som ingen annan.

Han är en speldirigent, en motor och en avslutare i ett. Det brukar snackas om kompletta anfallsspelare för att de kan göra mål på alla möjliga sätt; med huvudet, skott utifrån, bra i djupled och starka i boxen.

Leo Messi då? Han är komplett som fotbollsspelare. Han behärskar ju allt. Ibland allt mer som mittfältare med mest boll och vet när det är läge att lugna ned tempot. Ibland den som skruvar upp och på egen hand skapar ytor och sina medspelare genom att dra sig förbi ett par spelare. Ibland bara spelfördelaren. Och ibland bara den där avslutaren som kan göra mål på alla olika sätt.

I stora matcher som gårdagens på Camp Nou kommer även Messis defensiva egenskaper och ett ansvar gällande presspelet fram allt mer. Kanske för att det triggar igång argentinaren mer när det gäller som mest. Det är ju ändå i de lägena han brukar kliva fram.

Messi borrade upp en frispark i Jan Oblaks vänstra kryss vilket blev matchavgörande i seriefinalen. Må hända att Barça tappade lite oväntad mark på Gran Canaria förra veckan, men det kommer hjälpa Atlético föga i slutändan. Det här var proppen ur. Åtta poäng upp för Atlético är några för många.

Det kändes avgjort redan efter Barcelona seger i El Clásico i december. Men Atlético har sannerligen smugit under radarn och gjort ordentlig match av den här ligan. Hade det inte varit för en argentinare iklädd tröja nummer tio hade guldstriden fortsatt hela våren.

Publicerad 2018-03-05 kl 12:03

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto