POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

En ny spansk stjärna är född

Twitter: @pinthorp

Varje säsong inträffar samma sak. En ny stjärna dyker ned från himlen och tar plats som ingen hade väntat sig.

Det går att följa ungdomslandslag, de främsta akademierna och försöka hålla sig uppdaterad kring de stationerade journalisterna som bevakar “sina” lag i de olika regionerna. Men det är alltid några som dyker upp lite från ingenstans och slår sig fram med enorm kraft. Det är lika häftigt varje gång.

I Spanien är säsongens komet Loren Morón. Eftersom Real Betis anfallare redan hunnit fylla 24 tror jag vi kan sätta etiketten “late bloomer” på honom.

Hand upp ni som visste vem han var för ett par år sedan. Som trodde han skulle ta en ordinarie tröja i ett redan ganska konkurrenskraftigt och offensivt präglat lag.

För mig har Loren, som han kort och gott kallas, varit en ny bekantskap den här våren. Det är bara tre år sedan han spelade fotboll i sin födelsestad Marbella, som annars är förknippat med det mesta förutom fotboll. Han kom till Real Betis reservlag 2015 och därifrån har karriären sakta men säkert börjat puttra på.

Men att nå A-laget, där spelare som Tony Sanabria, Sergio León, Cristian Tello och numera även Rubén Castro finns kändes långt borta. Och det är sällsynt att en spelare med främst meriter från de lägre divisionerna helt plötsligt blomstrar vid 24-års ålder. Men sådant är fallet med Loren Morón.

Skadeläget i Betis öppnade upp möjligheten för anfallaren som nu har startat sex ligamatcher och gjort fem mål. Två nya baljor gjordes i segermatchen mot Alavés i går.

I debuten på Benito Villamarín gjorde han lagets båda mål i 2-1-viktorian mot Villarreal. Från den dagen tog han en plats i många Béticos hjärtan och det är knappast en kärlek som avtagit.

Jag vet att det är tidigt att analysera en spelare efter ett halvt dussin matcher. Men det är samtidigt extremt ovanligt att en spelare kommer in från ingenstans och agerar med sådan pondus och målmedvetenhet. Nog att han har haft ett bra målsnitt i Betis B – men det är ett par divisioner neråt i systemet.

Loren Morón har redan bevisat att han hanterar en betydligt högre nivå än så.

Det gäller att ta chansen när den ges. Tony Sanabrias långtidsskada fick många Betis-supportrar att vända och vrida på sig i förundran vad det skulle få för totalinverkan på resten av säsongen. Med facit i hand har det öppnat dörren för en ny anfallare som ser ut att aldrig ha gjort något annat än mål i La Liga.

Loren Morón är säsongens typexempel på en spelare som dyker upp från ingenstans och sätter avtryck.

***

Stor match väntar för Sevilla i kväll. För säsongen helt vital. Att nå en fjärdeplats i ligaspelet känns redan uteslutet. Ska det här bli en vår att minnas med Sevilla-ögon måste laget ta sig ett steg vidare i Champions League.

Hemmamötet med Manchester United var klart godkänt. David de Gea agerade vägg i målet och vilken annan dag som helst, eller mot vilken annan målvakt som helst, hade Sevilla gjort mål.

Nu är det 0-0 från mötet på Sánchez Pizjuán men likväl en helt vidöppen historia väntar i afton. Här kan Vincenzo Montella bevisa något. Och eventuellt säkra upp ett jobbkontrakt i Andalusien även till nästa säsong.

Säsongens Sevilla är svårdefinierat och nästan än mer efter att Montella kommit in som tränare. Framför allt den taktiska kompetensen. Att det finns potential i det här laget behövs ingen expert för att se. Det räcker att titta på truppens namn. Att få ihop det, att prestera max, att variera den där frejdiga fotbollen till att faktiskt kunna stänga och låsa matcher, är svårare.

Jag är fortfarande väldigt tveksam om Montella är rätt man för Sevilla. Men han för gärna motbevisa mig med start i kväll. Potentialen finns ju.

Publicerad 2018-03-13 kl 16:15

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto