Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Valverdes Barça är tråkigare – men vägvinnande

Pinthorp

Twitter: @pinthorp

Barcelona stormar mot Champions League-semifinal. Som Ernesto Valverde själv uttryckte det efter gårdagens seger mot Roma hade han hellre tagit ett 3-0-resultat än 4-1 – men likväl kommer det krävas en bragdartat insats från Rom-laget i returen för att vända.

Framför allt med tanke på att Barça knappt släpper in mål längre. Sex insläppta på de tolv senaste talar sitt tydliga. En balja varannan match. Det här är det Barcelona som Valverde har byggt upp.

Förvisso bör det knappast klagas på offensiven heller. Fyra mål hemma i en CL-kvart är taget för vilken tränare som helst. I förra rundan gjordes totalt fyra strutar mot Chelsea.

Annons

Men spelmässigt är det knappast den propaganda-fotbollen som annars varit synonymt med Barcelona ända sedan tidigt 2000-tal. Dagens Barça spelar en betydligt mer cynisk fotboll med tydligare linjer och struktur. Defensiven kommer i första hand.

Har man dessutom individualister som Lionel Messi och Luis Suárez blir offensiven ändå inte särskilt lidande. Det bara ser inte lika frejdigt och champagne-aktigt ut längre.

Det hela ter sig väldigt tydligt när den lokala pressen i Katalonien basunerar ut att det är ett av de sämsta Barça på flera månader. Efter 4-1 i första CL-kvarten alltså. Förstår ni hur bisarrt det är? Hur bortskämda de har varit genom åren?

Jag ger Roma minimala chanser att vända på det här hemma i Italien. Valverdes Barça har bevisat att de kan åka till tuffa bortamatcher och spela organiserat snarare än att gå till ständig attack. 0-0 mot Juventus, 1-1 mot Chelsea.

Annons

Tuffast möjliga uppgift väntar för Roma.

***

Övriga korta reflektioner från Barça-Roma:

– Marc-André ter Stegen fortsätter sin jättefina formkurva. En ny väldigt bra insats i målet.

– Gerard Piqué med kanske sin bästa insats i Barcelona den här säsongen. Efter att i ärlighetens namn ha svajat mer än spelat stabilt. Prickar kanske in formen i rättan tid.

– Samuel Umtiti, som varit ryktenas man, visade klart och tydligt vart han vill spendera sin framtid när han pekade på Barcelonas klubbmärke efter 2-0-målet. Höll inte igen i mixade zonen efteråt heller när han uttryckte sin kärlek för klubben.

– Luis Suárez gjorde alltså säsongens första CL-mål. Var tvungen att dubbelkolla, men det stämmer faktiskt. Om det nu spelar någon roll för någon.

***

Jag ger tyvärr inte Sevilla större möjligheter än Roma att vända sin CL-kvart. Det klart att den offensiva styrkan finns. Det har laget bevisat hela säsongen, inte minst i de stora matcherna. Problemet är att hålla över 90 minuter. Den skärpan och den taktiska kvalitén har inte Sevilla.

Annons

Att vända 1-2-underläge på Allianz Arena är en mardröm. Till och med ett kryss hade varit oerhört tufft.

Det bisarra i hela sammanhanget är att den CL-kvart som lever mest inför returen är Manchester City-Liverpool. Där alltså Liverpool vann med 3-0 i första mötet.

Jävligt tråkigt. Hur kan det vara så stor skillnad bland Europas åtta främsta lag?

Hoppas Europa League bjuder upp till bättre dans.

***

Ett otroligt spännande rykte som florerat i Spanien det senaste är Real Betis jakt på Sergio Canales. Den offensive mittfältaren – en oerhörd personlig favorit – har ju faktiskt visat bättre form än på länge under det här året. Hans kontrakt med Real Sociedad går ut till sommaren och så länge han håller sig frisk och hel känns han som ett av sommarens potentiella storfynd.

Real Betis har byggt långsiktigt under ett par år nu och Canales i riktig Canales-form hade givetvis varit en injektion som hete duga.

Annons

Sevilla-klubben lär väl dock få enorm konkurrens kring den rekryteringen om övriga klubbar gjort läxan och känner till Canales situation.

Publicerad 2018-04-05 19:57

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto