Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Messi banade väg för Barças enkla ligaseger

Twitter: @pinthorp

Sitter i skrivande stund på planet från Stockholm till Madrid. Laddad för ett par dagar i den härliga spanska huvudstaden med förhoppning om bra väder och en kanonfight på Santiago Bernabéu i morgon.

Det känns ju 95-5 i Real Madrids favör på förhand men det är väl dumt att ropa ut någonting i förhand när det gäller den här Champions League-säsongen.

Ett sargat Bayern München må hända, men det kan nog bli en duell av det här.

80 000 på Bernabéu är mäktigt oavsett vad.

***

Så blev Barcelona mästare till slut. Och Andrés Iniesta fick ta sin sista trofé med klubben.

Tyvärr helt utan spänning den här gången. Det gör ju att själva euforin för det vinnande laget avtar en gnutta. Här var det inte en fråga om utan när. Hade det inte blivit seger mot Deportivo La Coruña hade ligatiteln säkrats i El Clásico eller omgången därpå.

ANNONS

Oavsett vad har Barça varit det bästa laget i ligaspelet den här säsongen och kämpar framför allt nu vidare för att hålla förlustnollan intakt. Något som i sig hade inneburit en unik addition till den här säsongen.

Mycket har förstås handlat om Leo Messi. Med all rätt.

Det går att säga mycket om säsongens Barcelona. Ernesto Valverdes betydelse har varit enorm. En prestigelös tränare som vunnit förtroende, förändrat träningsstrukturen och fått alla att jobba mot samma mål – som en enad grupp.

Men det går inte heller titta bort från den självklara faktum att det finns en spelare som gjort sådan enorm skillnad. Barça har spelat mer organiserat, lyckats lösa bortasegrar utan att äga bollen till 80 procent och faktiskt “gnugga sönder” motståndare emellanåt. Men hade det inte varit för den lille store argentinaren hade det förmodligen varit annorlunda.

ANNONS

Mycket kan man göra som tränare, men det gäller att ha spelare för sin strategi också. Individualister som avgör trånga matcher och hittar på det oförutsägbara. Leo Messi är den spelaren och hans nivå den här ligasäsongen har varit i höjd med hans tidigare bästa prestationer genom karriären.

Dock bör Valverde ha en eloge att han insåg att Messi är sin bästa version om han spelar mer centralt i banan, inte med utgångsposition på kanten. Den förändringen har gjort argentinaren ännu bättre, både i spelet som regissör men också när det gäller att på egen hand komma i bättre lägen i favoritytan strax utanför straffområdet.

Siffrorna, statistiken och den spelmässiga överlägsenheten talar för sig själv. Barcelona har gjort en enastående säsong, men det är Leo Messi som har varit skillnaden. Det är möjligt att det hade gått utan Messi, det är omöjligt att sia om, men jag har svårt att se att Barcelona blivit mästare på det sättet och avgjort så tidigt.

ANNONS

Så överlägsen har Messi varit. Både sina kollegor och motståndare.

***

En annan sak som bör understrykas när det gäller Barcelona är det markant förbättrade försvarsspelet. Må hända att backlinjen blivit än mer samspelt och att Samuel Umtiti och Sergi Roberto fått ytterligare tid att växa in i sina roller. Men det kollektiva försvarsspelet över hela planen har fått en skjuts i rätt riktning och påminner mycket mer om Pep Guardiolas gamla lagbygge än Luis Enriques.

Sedan är ju inte taktiken allt. Och känslan är att väldigt många spelare har höjt sig individuellt. Jordi Alba, som varit skadefri, gör kanske sin bästa säsong i karriären. Marc-André ter Stegen har tagit både ett och två kliv framåt i sin utveckling. Sergi Roberto har fortsatt presterat på en alldeles för hög nivå för att placeras utanför startelvan.

ANNONS

I ett offensivt präglat Barcelona sticker ändå defensiven ut den här säsongen. På ett positivt sätt.

***

Jag grämer mig ändå lite över att jag behöver åka hem på onsdagen när jag har Metropolitanos nya rekord i ljudvolym på torsdag i åtanke. Det hade varit en häftig match att uppleva. Atlético-Arsenal kommer bli speciellt.

Men Madrid-Bayern är inte så pjåkigt ändå. Snart landning och vidare till stans bästa ställe Ten Con Ten. Rekommenderas starkt till alla som har vägarna förbi Madrid och gillar att äta och dricka gott.

Skänker också en tanke till amigo tillika Fotbollskanalens gamle La Liga-bloggare Per Zander. Han kommer tyvärr inte möta upp gänget det här året. Enligt uppgifter befinner han sig i den småländska metropolen Kalmar. Snacka om nitlott för en säsongskortinnehavare på Bernabéu att missa just den här veckan.

ANNONS
Publicerad 2018-04-30 kl 20:08

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto