Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ännu en ikon tar farväl – La Liga blir fattigare framöver

Pinthorp

Twitter: @pinthorp

De blir allt färre och färre. Spelarna som bara representerat en proffsklubb i sin karriär. Som låtit lojalitet och kärlek stå primärt i alla lägen.

I den fotbollsvärld vi lever i just nu finns det absolut ingenting som talar för att utvecklingen kommer bli annat än negativ i just det avseendet. Pengar styr fotbollen. Och ibland är det inte ens huvudpersonerna själva, alltså spelarna, som har så där jäkla mycket att säga till om.

Därför är det en glädjens tillika en sorgens dag att se Xabi Prieto träda in på Anoetas gräsmatta som spelare för sista gången.

34 år ung med över 500 matcher för Real Sociedad. Förutom en kort lånesejour som juniorspelare i början på 2000-talet har det varit La Real hela vägen. A-lagsdebuten skedde för 15 år sedan. I dag gör han sin sista hemmamatch. Med kaptensbindeln på armen. Och med en tröja där klubbemblemet ersatts av Prietos eget ansikte.

Annons

En otroligt vacker gest och hyllningarna kommer nå nya nivåer i San Sebastián om en liten stund.

Han är en av de allra största. En spelare som under sin peak hade kunnat gå längre. Representerat större klubbar, spelat Champions League, slagits om titlar frekvent varje säsong.

Men Xabi Prieto har trivts med tryggheten i San Sebastián. Han är född i staden och har hela familjen nära. Framför allt har han blivit en symbol för en klubb och en hel stad. Han har varit exemplarisk som kapten och är alltid den som hyllas först av unga förmågor som värvas in eller får chansen från juniorlaget.

Den sortens kapten som inte heller växer på träd. Som fotbollen kommer sakna.

Jag förstår att väldigt många väljer bort lojalitet och eventuell klubbkärlek för ett gigantiskt mycket större lönekuvert. Det är förstås inte så orimligt som många vill få det till. Det räcker att gå till sig själv och försöka analysera hur en själv hade resonerat i en liknande situation. Det klart att det lockar.

Annons

Men det är uppfriskande och gör mig varm hela vägen in i själen att det fortfarande finns spelare av Xabi Prietos sort. Kärlek vinner över pengar.

I dag spelar han sin sista match på Anoeta någonsin.

Nästa helg kommer både Prieto och Andrés Iniesta tackas av på Camp Nou. Det blir också väldigt fint.

La Liga kommer vara fattigare nästa säsong.

Publicerad 2018-05-12 15:06

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto