Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
31v

Chockerande val av Real Madrid att plocka in Lopetegui

Twitter: @pinthorp

Från ingenstans offentliggjorde i dag Real Madrid vem som ersätter Zinedine Zidane på tränarposten. Det blir Julen Lopetegui, nuvarande spansk förbundskapten, som tar över ansvaret och kontraktet sträcker sig över tre säsonger.

Oväntat? Ja, det kan man säga.

President Florentino Pérez hade nog helst velat ha kvar Zidane länge på posten, inte minst med tanke på den befarade rokad som kommer ske i truppen den här sommaren. De första alternativen som dök upp var Max Allegri, Antonio Conte och Guti. Alla tre väldigt spännande namn. Den sistnämnde med en profil lik Zidane som själv var otroligt uppskattad som spelare i Madrid och en av klubbens största ikoner, och som inlett sin tränargärning i klubbens akademi. De andra två betydligt större namn. För jag tror alla delar känslan om att ingen tränare med halvdana meriter skulle få ta hand om uppgiften – såvida det inte handlade om just Guti.

Skulle Lopetegui föra Spanien till ett mästerskapsguld hade han kunnat kasta det i ansiktet på alla som möjligen tvivlar. Men dags dato är en tämligen orutinerad tränare med få stora meriter som nu ska handskas med pressen i Madrid. I alla fall när vi pratar klubblagsnivå. Som förbundskapten har han vunnit både U19- och U21-EM där flera av nyckelspelarna i dag utgör en stor del av A-landslaget som precis landat i Ryssland. Men sejouren i Porto, som satsade hårt sommaren 2014 där Lopetegui kom in på tränarposten, var en enda stor besvikelse. Två år senare och utan någon stor titel fick Lopetegui lämna sin position i klubben och samma år var han ytterst nära att hamna i Wolverhampton. Tänk om…

I stället fick han frågan att efterträda Vicente del Bosque som förbundskapten och därefter han insatserna med landslaget varit lysande.

Det känns dock som en liten chansning och Real Madrid plockar in en tränare som enbart gjort resultat med ett landslag – uppdrag som skiljer sig väldigt mycket kontra det dagliga arbetet i ett klubblag. På den positiva sidan finns en bakgrund i den spanska huvudstadsklubben för drygt tio år sedan, då han var verksam som tränare i klubbens reservlag. I övrigt återstår det att se om han har lärt sig något sedan Porto-tiden. Redan då fanns en överhängande press med en klubb som alltid behöver vinna inhemskt och göra resultat i Europa. Nu väntar en press att återupprepa det Zidane alltid lyckades med – vinna Champions League – och dessutom börja prestera bättre i ligan.

Real Madrid-sommaren blir spännande. Och räkna med att den börjar på allvar från och med nu. Lopetegui kommer få minst lika mycket frågor relaterade till det som sker efter VM som det som sker under mästerskapet.

***

Valet av Lopetegui känns dock väldigt uppfriskande.

Han har otrolig koll på ungdomsspelarna och den yngre generationen av spanska lirare som nu tagit sig fram i A-landslaget. Däribland Isco, som varit fullkomligt fenomenal och ofta fått en skräddarsydd roll. Är det nu han månne kan ta ytterligare ett kliv och växla upp ytterligare även i Real Madrid?

Hela Real Madrid har inte präglats av samma Galactico-anda som tidigare. Känslan av att det måste spenderas i varje fönster finns inte längre. Och sett till spelarrekryteringar under de senaste åren har få varit panikartade utan det långsiktiga tänket har varit mer påtagligt och sannerligen också gett resultat.

Lite samma sak känns det kring valet av Lopetegui. Orutinerad må hända, men ett intressant val.

***

En undrar ju vad det här gör med Gareth Bale. Han bör åtminstone vara på tå när försäsongen drar igång.

För tre år sedan delade Lopetegui ut en ganska rejäl känga gentemot Bale.

“En spelare i Real Madrid måste alltid ge 100 procent. Om han inte gör det måste han lämna. En spelare som inte ger allt skulle inte få spela i mitt lag”.

Ett hundraprocentigt inhopp i Champions League-finalen kanske ger Bale en vettig chans hos Lopetegui i alla fall.

Publicerad 2018-06-12 kl 17:28

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons