POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

400 miljoner för att byta en världsmålvakt mot en annan?

Twitter: @pinthorp

Till slut lyckades Thibaut Courtois gnälla sig bort från Chelsea. Det har legat i luften, och de flesta rapporterade att övergången till Real Madrid skulle bli officiell först på torsdagen. Det blev en dag tidigare.

Vi får se vad den exakta prislappen landar på men det känns högst sekundärt. Florentino Pérez har fått in en stjärnmålvakt han velat ha i flera år. David de Gea har varit “klar” i flera somrar. I höstas var Kepa Arrizabalaga också lika klar.

Hur stort förtroende Keylor Navas, trots alla avgörande insatser, har känt det senaste året? Förmodligen besynnerligt.

Nu blir det alltså Courtois. Tillbaka till den spanska huvudstaden där allting en gång började på allvar. Det var i lokalrivalen Atlético, då utlånad från Chelsea, som han slog igenom på den stora scenen för många år sedan. Han blev en världsmålvakt i Atleti och var med och firade stora triumfer där allt kulminerade med ligatiteln 2013/14.

Att Real värvar en målvakt med en så tydlig förankring till den stora stadsrivalen är förstås ett litet extra långfinger och något som president Pérez njuter av. Det hade dock ur Atléticos perspektiv varit värre om de Gea hade kritat på för antagonisten. En spelare som fostrats i de rödvita färgerna och vuxit upp med en genomsyrad rivalmentalitet gentemot Real Madrid. Jag tror inte det här blir särskilt stort.

Real ersätter en av världens bästa målvakter med en annan. Det må hända att Courtois, inte minst efter ett fantastiskt VM, bör räknas som snäppet vassare än Navas. Men är skillnaden värd 400 miljoner (det är väl där nånstans prissumman lär landa med alla bonusar och diverse)? Och är Courtois verkligen den typen av “galactico” som utsänder ett signalvärde?

Madridistas hoppas på nya fixstjärnor. Vem ska göra mål? Vem ska vara bärande? Vem ska vinna nästa Ballon d’Or som Real Madrid-representant?

Jag tar för givet att det här bara är nummer ett i ordningen av flera stora värvningar. Jag kan dock inte komma till någon annan slutsats än att det spenderas vansinnigt mycket pengar på att värva in en spelare som nödvändigtvis inte behövs.

***

På tal om Kepa, som jag nämnde i förbifarten här ovanför, är han nu världens dyraste keeper genom alla tider. Det visar väl hur fotbollsvärlden ser ut i dag jämfört med 5-10 år sedan. Att han är överlägset dyrast och för många relativt okänd.

Men det är en supertalang vi har att göra med. Modern med bra fötter och otroliga reflexer. Gjorde inte sin bästa säsong i fjol och darrade stundtals, men har enorm potential och redan en högstanivå som få besitter.

Däremot en guldkista av pengar att gräva i för Athletic. Problemet är väl att utbudet inte är lika enormt.

Publicerad 2018-08-08 kl 22:44

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto