Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Katalanskt derby på Hard Rock Stadium i Miami

Twitter: @pinthorp

Vid det här laget kan ni de flesta av turerna och har redan läst om vansinnet. Spanska ligaföreningens president, Javier Tebas, har valt att sälja själen och flytta ligamatcher över Atlanten. Ett osannolikt 15-årskontrakt är skrivet med företaget Relevant. Detta för att stärka marknadsvärdet i Nordamerika och är ytterligare ett steg mot att globalisera ligan.

Det är möjligt att det för någonting gott med sig i framtiden. Men hur värt är det?

Den första utvalda matchen för säsongen som kommer spelas i USA är Girona-Barcelona. Ni som kan er spanska geografi kanske höjer på ögonbrynen och inser att det faktiskt är ett regionsderby. Säsongens största match för Girona. Men det blir alltså inte på Estadio Montilivi, utan på Hard Rock Stadium i Miami. Normalt sett lirar det amerikanska fotbollslaget Miami Dolphins sina hemmafighter där. Arenan tar närmare 65 000 åskådare.

ANNONS

Ni hör ju själva hur du låter. Gironas största hemmaspektakel för säsongen kraschas. Nu blir klubben givetvis kompenserad på annat vis. Och det blir sannerligen säsongens största händelse för Girona ändå. Men är det den vägen in i framtiden vi vill gå? Är det så ett varumärke verkligen stärks?

Girona kommer aldrig bli en stor klubb i USA. De gör för tusan sin andra säsong i La Liga, klubbar har fullt upp med att etablera sin position som det tredje största laget i Katalonien.

Jag förstår att klubbar samarbetar med diverse aktörer och partners från andra kontinenter. Att vissa lag gör en snabb avstickare mitt under säsong för att visa upp sig och stärka klubbens marknadsvärde, även om det kan påverka de sportsliga resultaten i de primära matcherna. Att den spanska supercupen spelas i Marocko kan jag gå med på. Eller för all del att många lag lägger försäsongsläger på olika platser runt om i världen.

ANNONS

Det är kanske inte rimligt sett till att optimera förutsättningarna rent sportsligt. Men det är förståeligt i aspekten att det kan stärka klubbarnas varumärken.

Men ligaspel? Det gör bara ont i mig. Det ska vara hemma/borta-möten, punkt. Hur kan ett regionsderby spelas på en helt annan kontinent? I en helt annan tidszon, så långt bort ifrån de lokala anhängarna och största supportrarna som kommer gå miste att uppleva matchen på plats.

Girona, som var ett ganska enkelt objekt, nickar med till det hela.

“Vi ser det som en stor möjlighet för tillväxt inte bara för Girona utan även för vår stad och landsända. För inte mer än tre år sedan kämpade klubben för sin överlevnad och nu slåss vi för att konsolidera oss i Prmiera División”.

Att Girona inte ska spela en av historiens största hemmamatcher på hemmaplan är bara bedrövligt.

ANNONS

***

Apropå kraftig blåst… Gerard Piqué hamnar i trubbel lite då och då. Ingen är förvånad. Det är en del av hans image. Han är en skojare, gillar att tänja på gränser och kliver ibland lite för långt.

Men FC Barcelona gillar inte alltid att förknippas med allt som Piqué har för sig privat. Framför allt när han är vicekapten i truppen och ännu mer en representant för sin klubb på konstans basis.

Vad det handlar om den här gången? Well, det är ingen producerad video åt Antoine Griezmann, utan en elcykel. Piqué ska nämligen ha dykt upp till träning på en elcykel som dessvärre klassas som motorcykel, något han givetvis inte har licens för. Lindrigt i paritet till mycket annat men många bäckar små, eller hur brukar det låta?

Så länge det inte är värre än så tycker jag reaktionerna inte behöver skapa en hel orkan. Det behövs lirare som Gerard Piqué och Éver Banega, för att tala om en annan dåre, i fotbollens värld.

ANNONS

***

Primärt så var tanken att Real Betis-Barcelona skulle bli den spanska “premiärmatchen” i USA. Nu blir det inte så. Javier Tebas och kompani hade betydligt enklare att tas med Girona, som har typ en sjättedel årskortsinnehavare jämfört med Betis. Något lättare att övertala. Något lättare att kompensera.

Och även om ett derby flygs över Atlanten hade det i ärlighetens namn varit ännu värre om vi hade gått miste om ett utsålt Benito Villamarín. Om vi ska tänka positivt.

Publicerad 2018-09-10 kl 18:06

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto