Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Luis Suárez visade världen att han älskar ansvar

Pinthorp

Twitter: @pinthorp

Det måste erkännas att det var som att någonting saknades. Inte när det gäller inramning. Inte när det gäller förväntningar. Inte när det gäller uppsnacket hela veckan.

Men när matchen väl drog igång slog det mig ändå flera gånger under inledningen. Jaha, ingen Leo Messi, ingen Cristiano Ronaldo. Det var bara en udda känsla. Vem eller vilka är det som ska göra det den här gången? Har Luis Suárez något krut kvar i bössan? Kan Luka Modric leda sitt Real Madrid och visa att han är “the best”?

Det avtag ju längre matchen led. Kanske för att tempot inte tillät något annat än att bara sugas rakt in i matchen och glömma allt annat. Det är ju den effekt den här typen av match brukar framkalla.

Annons

Och svaret på frågan vem eller vilka som klev fram blev ganska enkel. Barcelona var klart bättre och vann alla matcher i matchen, från tränarbänken till inhoppare. När Ernesto Valverde för en dryg månad stod med fel nyckel och letade febrilt efter rätt så fann han till slut Arthur. Brassen har löst många problem – eller snarare öppnat upp för medspelare – genom sin blotta närvaro.

Med Arthur på planen får Philippe Coutinho en alltmer utpräglad offensiv roll – en roll hans trivs i bättre och där han inte blir lika blottad defensivt. Framför allt ger det balans till mittfältet och erbjuder helt annat understöd till Sergio Busquets i både uppspelfas och när Barcelona är försvarande lag.

Det har varit tydligt i över en månad nu, men efter ytterligare ett eldprov kan vi slå fast att Arthur är någonting speciellt och redan är otroligt viktig för det här laget.

Annons

Men det är förstås inte brassen som kommer rycka de flesta rubriker efter El Clásico. Han kommer säkert hyllas i förbifarten eller efter några bläddringar, liksom odödliga flankerna med Jordi Alba och Sergi Roberto vars energi aldrig upphör, men alla kommer få stå åt sidan för Luis Suárez.

Det märktes redan mot Inter i veckans Champions League att Suárez hade axlat en helt ny roll i Messis frånvaro. Han visade, han agerade, han ledde. Det blev inget mål mot Inter men sättet han ledde Barças offensiv var likväl imponerande. Mot Real Madrid gjorde han samma sak, med en enda skillnad. Den här gången satt avsluten. Tre gånger om.

Jag tycker inte det var helt obefogat att lyfta frågan om Luis Suárez dansade in på en av sina sista verser inför säsongen. Han har levt en del på sin explosivitet, inte bara förmågan att dyka upp på rätt ställe i straffområdet. Men han har visat att vi kan sluta fundera, i alla fall för ett tag framöver. Luis Suárez älskar att spela fotboll precis lika mycket som han alltid har gjort och han verkar trivas ännu bättre när någon ger honom maximalt med ansvar.

Annons

***

Antonio Conte, Santiago Solari eller vem som helst som inte heter Julen Lopetegui är förmodligen klar som ny Real Madrid-tränare innan det här inlägget hinner nå dagsljus.

Det finns inte att Lopetegui överlever en Clásico-demolering.

Just därför vet jag inte hur mycket vi ska ta in av den här Real Madrid-insatsen. I morgon är en ny dag och förmodligen börjat på någonting nytt för Madrid-klubben. Bryt ihop och gå vidare. Det är långt kvar av säsongen och allt kan räddas – men förändringen måste ske nu.

Det klart det kommer kosta klubben att göra sig av med Lopetegui efter bara några månader på posten, men jag ser ingen annan väg att gå om det ska firas på Cibeles i maj.

Publicerad 2018-10-28 19:09

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto