POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Clásico får kliva åt sidan – det finns ett hipster-möte som är större

Twitter: @pinthorp

Madre mia vilken vecka vi trampar in i.

Historiskt Madrid-derby i Vallecas tänker ni? Jo jo visst, Rayo-Leganés har aldrig mötts på klassiska Campo de Vallecas – i alla fall inte i La Liga-sammanhang – vilket givetvis är värt att uppmärksamma. Men det är några andra matcher som sticker ut mer på förhand.

Först så väntar första mötet i Copa-semifinalerna och vilka matcher va. El Clásico i ena semin och Valencia-Betis i andra. Det klart att dubbelmöten mellan Real Madrid och Barcelona alltid blir speciella. Ännu mer när Barça målas upp som storfavorit till alla tre titlar laget aspirerar på den här våren, samtidigt som Real Madrids säsong varit en besvikelse men de senaste veckorna inbringat helt annat hopp.

Men hur mycket hipster-stämplat det må vara ser jag ännu mer fram emot semifinalen mellan Valencia och Real Betis. Två storklubbar vars supporterskaror tillhör toppen i Spanien och där det suktas så oerhört mycket efter framgång.

Valencia har halkat efter toppen och aldrig varit riktigt nära en titel det senaste decenniet. Senaste gången Los Ché spelade final var i Copa del Rey 2008. Då tog man också hem titeln med ett fantastiskt lag innehållande David Villa, David Silva, Juan Mata, Rubén Baraja och Fernando Morientes.

Backar vi bandet ytterligare tre år, till 2005, så hittar vi Betis senaste finalmedverkan. Också i Copa del Rey, där de grönvita lyckades slå Osasuna i en match som krävde förlängning.

Det finns en gemensam nämnare var gäller Betis guldlag 2005 och Valencias 2008: Joaquín Sánchez. Den nu 37-årige veteranen var med i båda upplagorna och har gång på gång uttalat om att inget vore större än att avsluta karriären med att återigen få lyfta en titel med sitt Betis, klubben han tillhört i totalt 16 år.

Känslan är att läget inte blir bättre för Joaquín när Real Betis nu har sitt bästa lag på evigheter.

Och i Valencia har det svängt snabbt. En stigande formkurva i ligaspelet och den här cupframgången som grädden på det. En cupframgång skulle förändra allt. Men då gäller det att det inte tar slut här.

För Barcelona och Real Madrid betyder prestigen i sig mer än finalplatsen som ligger i potten. För Valencia och Betis betyder det här så mycket mer.

***

Nervositet eller bara naivt?

Det var oavsett vad märkligt att Athletic visade upp en sällan skådad ihålig defensiv under Gaizka Garitanos tid som tränare just när det var ett derby som knackade på dörren.

Real Sociedad var inte sämre än att utnyttja läget och kammade fullt hemma på Anoeta.

Successivt börjar tabellen se ut som förväntat inför säsongen. Athletic har, derbytorsken till trots, närmat sig övre halvan. Real Sociedad har skuttat upp till nionde plats där Valencia återfinns precis ovanför samtidigt som Real Betis har knuffat undan Alavés från Europa-plats.

Det som fortfarande ter sig oerhört överraskande? Att Getafe gnuggar på där uppe i toppen och att Villarreal har förtvivlat svårt att lyfta från nedflyttningsplats. Hade 2-0-ledning med kvarten (!) kvar på hemmaplan (!) mot Espanyol (!). Det är väl så att Villarreal inte förtjänar bättre om en sådan ledning slarvas bort.

***

Jag hoppas John Guidetti får chansen från start i nästa omgång. Alavés offensiv har sett oerhört svag ut de senaste veckorna. Nu fick han inte många minuter att hinna påverka i helgen mot Real Madrid, men det lite längre inhoppet mot Rayo omgången innan gav mersmak.

***

När Copa-bataljerna hunnit landa laddar vi om till veckans stora Madrid-derby, alltså inte det mellan Rayo och Leganés, på lördag. Metropolitano står redo.

Publicerad 2019-02-04 kl 21:39

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto